Alkumru’yu 2 yıl erken bitirdi ilk tahsilatı 3.6 milyon TL oldu

Güncelleme Tarihi:

Alkumru’yu 2 yıl erken bitirdi ilk tahsilatı 3.6 milyon TL oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2011 00:00

Limak Holding, 2 yıl erken bitirdiği Siirt’te Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı’nda 24 Mart’ta üretime geçti. Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, “İlk faturamızı kestik, 3.6 milyon TL. Bu ay ise 10 milyon TL gelir bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LİMAK Holding tarafından yapılan Siirt Botan Çayı üzerindeki Türkiye’nin 5’inci özel sektörün en büyük barajı olan Alkumru Barajı geçen hafta üretime geçerek, ilk faturasını kesti. 465 milyon dolara mal olan Alkumru barajını 2 yıl erken birtirdiklerini kaydeden Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Alkumru’da 24 Mart’ta resmen üretime başladık. Bir haftalık fatura 3.6 milyon TL artı KDV oldu. Nisan ayında ise tam bir aylık performans ile ortalama 10 milyon TL gelir bekliyoruz. Ancak hepsinden önemlisi hedefe ulaşmanın verdiği mutluluk” dedi.

Diğerlerine cesaret verdik

267 megawatlık Alkumru Barajı’nın Limak Enerji’nin yüzük taşı olduğunu söyleyen Özdemir, “Botan Çayı üzerinde bizim ortaklarımızla birlikte aldığımız ve yapımını süren Kirazlık barajı dışında özel sektörün lisans aldığı 6 baraj projesi daha var. Alkumru’yu bu kadar kısa sürede başarıyla bitirip, devreye almakla diğer şirketlere ceraset verdik. Alkumru’daki model ve know-how buradaki diğer barajlar için örnek alınacak” dedi.

Haberin Devamı

İnşaatlarını yapmaya talip

Norveçli enerji devi Statkraft’ın lisansını aldığı yine Botan Çayı üzerindeki Çetin Barajı’nın ihalesinin Alkumru’dan 3 ay önce alındığını ancak halen inşaatına başlanamadığını hatırlatan Özdemir, şöyle konuştu: “Statkraft ve EnerjiSa’nın baraj inşaatlarını yapmaya talibiz. Statkraft’ta ihale süreci başladı, teklifimizi hazırlıyoruz, nisan ayı sonuna kadar vereceğiz. EnerjiSa’ya da teklif hazırlamak için girişimlere başladık. Alkumru’yu yaparken ciddi bir birikim elde ettik. Bölgede 12 bin çalışanımız var. Baraj inşaatı konusunda kaliteli bir işgücüne sahibiz. Yakındaki çimento fabrikalarımızın sağlayacağı çimento ile de sinerji elde edeceğiz. Bu inşaatları yapmak hem lisans sahibi şirketler hem de bizim için avantajlı olacak.”

3 milyar doları buldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde enerji ve çimento yatırımlarının 3 milyar doları bulduğunu söyleyen Özdemir şunları anlattı: “Tunceli’ye yakın PeriSuyu üzerinde 3 enerji projemiz daha var. 130 MW’lik Pembelik ve Tatar barajlarının inşaatı sürüyor. Seyrantepe Barajında ise üretime başladık. Bölgedeki tüm enerji projelerimizin yatırım miktarı 1.2 milyar dolar. Hepsi tamamlandığında 625 megawat kurulu güç kapasitesine ulaşacağız.”

Haberin Devamı

Enerjiye 10 yılda 10 milyar dolar

NİHAT Özdemir, Limak Grubu’nun süren projelerinin tamamlanması ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde enerjide ulaşmayı hedeflediği kapasite ve yeni yatırım planlarını şöyle özetledi: “Hidro elektrik santrallarında yılda 4 milyar kilowatsaat (KWH) kapasiteye, kömür ve doğalgaza dayalı santrallarda yılda 10 milyar KWH kapasiteye, rüzgar ve jeotermal enerji santralları ile de yılda 1 milyar KWH kapasite ile üretimde 10 yılda toplam 15 milyar KWH kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. 10 yılda 10 milyor dolar yatırım öngürüyoruz” dedi.

Botan Çayı üzerindeki özel sektör barajları

KAMUYA ait Ilısu Barajı’nın yanı sıra, Dicle Nehrinin önemli bir kolu olan Botan Çayı üzerinde özel sektöre ait 8 baraj projesinin tamanının üretime geçmesi halinde yılda 4 milyar kilowatsaat enerji üretimi ile Türkiye’nin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 2’sini karşılayacak. Botan Çayı üzerindeki barajların özel sektör lisans sahipleri ve büyüklükleri şöyle:
Çetin Barajı (350 MW): Norveçli Statkraft Grubu.
Alkumru Barajı (267 MW): Limak Grubu (Üretime geçti)
İncir Barajı (140 MW): EnerjiSa
Pervari Barajı (120 MW): EnerjiSa
Keskin Barajı (164 MW): Bitlis Enerji
Oran Barajı (63 MW): AGE
Kirazlık Barajı (45 MW): Limak
Narlı Barajı (36 MW): Aksa

Haberin Devamı

Önce 3 teneke peynire üzüldü, sonra çekilişten çıkan kamyona sevindi

İŞ hayatında küçük kayıplara üzülmediğini ve rakiplerinin başarısını kıskanmak yerine örnek almaya çalıştığını kaydeden Nihat Özdemir bu anlayışının nedenini ilginç bir anısı ile anlattı: “Bundan yıllar önce ben henüz yolun başında bir mühendis iken, bize her yıl Diyarbakır’dan peynir gelirdi. Annem başka peynir yemezdi. Bir sene anneme otobüsle gelen peynirler garajda kayboldu. Annem çok üzüldü tabi. Aynı gün annemin uzun zamandır kupon biriktirdiği Tercüman gazetesinin Man Kamyon çekilişi vardı. Ve kamyon anneme çıktı. Annem aynı gün içinde hem çok üzüldü hem büyük bir sevinç yaşadı. Yani annemin penir üzüntüsü, kamyon sevincine dönüştü.”

Haberin Devamı

Erbil’e çimento fabrikası kuracak

ERBİL’de çimento fabrikası kurmak üzere başvuruda bulunduklarını belirten Nihat Özdemir çimento sektörüne ilişkin planlarını şöyle anlattı: “Libya’da bir çimento fabrikası projemiz vardı, şimdilik askıda. Erbil’deki başvurumuz bugün yarın sonuçlanır diye düşünüyorum. 1.5 milyon ton çimento kapasiteli, 250 milyon dolarlık yatırım. Erbil’in en büyük fabrikası olacak.”

Para değil başarı önemli

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 7 baraj projesi bulunan Limak Grubu’nun 4 barajını bir günde Grubun Başkanı Nihat Özdemir ile birlikte gezdik. Alkumru Barajı’yla ilgili olarak oldukça büyük heyecan duyduğunu söyleyen Özdemir, “Benim için her işte asıl önemli olan para kazanmak değil, başarmak duygusu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!