Güncelleme Tarihi:
SİGARA GİBİ BUZLANACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve sigara konusundaki yasakların mimarı Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl’ün imzalarını taşıyan önergeye göre, televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Buna göre alkol şişe ve kadehleri de sigarada olduğu gibi ekranda buzlanacak.
AĞIR PARA CEZASI
Gece alkol satışı yasağına aykırı davrananlara 5 bin liradan 200 bin liraya kadar, ekran yasağına uymayanlara da 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. “Alkollü içki satış yerleri ile tüm ticari ve kamuya açık yerlerde tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmış kişilere alkollü içki satılması veya sunulması yasaktır” hükmüne aykırı davrananlara da ceza getirildi. Bu yasağa aykırı davranılarak “çocuğun sağlığının tehlikeye sokulması” halinde TCK’nın “sağlık için tehlikeli madde temini” başlıklı 194. maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacaklar.
100 METREYE KÜLTÜR AYARI
Teklifin, “alkol içeren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafenin bulunması zorunluluğu” hükmünde de önergeyle değişikliğe gidildi. Buna göre, 100 metre şartı “izin tarihi itibarıyla” değil işletmenin “satış belgesini aldığı tarih” itibarıyla uygulanacak. 100 metre mesafe sınırları içerisindeki taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapılarda düzenlenecek süreli etkinlikler için Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nca (TAPDK) açık alkollü içki sunum izni verilebilecek. Buna göre, “100 metre mesafe sınırı içinde” arkeolojik sit, kentsel sit, tarihi sit alanları ile ören yerleri bulunur, bu alanlarda süreli etkinlikler düzenlenirse alkollü içki sunumu “şartlı olarak” yapılabilecek. Bu izni TAPDK verecek.
SABAH NAMAZINDA SERBEST
Alkolün gece satışına getirilen yasak Meclis’te sert tartışmalara yol açtı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi düzenlemeye, “Satış saatlerinde yerel yönetimler karar sahibidir. Belediyeler belli saatlerde satışını engelliyor. Bunu yasa düzeyine taşımak yanlış olabilir. Belli bir yerde bu satış yasak olabilir. Belediyeler daha farklı saatlere taşıyabilirler. Bunu yerel yönetimlerin takdirine bırakmak daha doğrudur” diye itiraz etti. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Önerge, AK Partili üyeler bile okumadan el kaldırdılar. Orada yatsı namazında alkol satmak yasak sabah ezanında satmak serbest diye yazıyor. Bu çok ciddi bir çelişkidir. Namaz durumlarına göre satış olayı” dedi.
TURİSTE 'NO DRINK'
CHP’li Mevlüt Aslanoğlu da, “Ben bir turistim gecenin 2’sinde canım içki içmek istedi. Siz belediye başkanısınız. Bana diyeceksiniz ki, ‘no drink’ yasak. Hiç değilse turizm bölgelerinde turistlere yönelik içki saatini... Lütfen bunlarla uğraşmalayım turizm bölgelerinde saatle uğraşmayalım. Etmeyin, ülkeli yanlış tanıtıyorsunuz” diye konuştu.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ise, “Özellikle yatsı namazı ve sabah namazı şeklinde yaklaşımda bulunmak beni çok üzdü. Saat uygulaması hemen hemen dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde var. İsveç’te hafta içinde 19.00’dan sonra, Cumartesi günleri 15.00’den sonra, Pazar günleri 24 saat yasak. İskandinav ülkelerinin tamamında saat yasağı var” dedi. CHP’li Dilek Akagün Yılmaz da, “4. Murat döneminde alkol, tütün ve kahveye yasak getirildiğini” anımsatarak, “alkol ve tütünü yasakladınız, merak ediyorum kahveyi ne zaman yasaklayacaksınız” dedi.