Alışveriş merkezlerine terör sigortası uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezlerine terör sigortası uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sigorta şirketleri, müşterileri arasındaki irili ufaklı alışveriş merkezlerini ‘terör sigortası’ yaptırmaları konusunda uyarmaya başladı. Sigortacılar, ‘‘Yangın sigortası içinde yer alan terör sigortası teminatını satın almaları gerekiyor’’

Son günlerde birbirini izleyen terör hareketleri, sigorta şirketlerini harekete geçirdi. Sigortacılık sektörünün önde gelen şirketleri, portföylerindeki iş ya da alışveriş merkezlerini ‘‘terör’’le ilgili teminatı da poliçelerine dahil etmeleri konusunda uyarmaya başladı.

Sigorta şirketleri, geçtiğimiz hafta İstanbul'da yoğun olarak yaşanan saldırılar üzerine dünden itibaren ilişkisi bulunan firma ya da çarşıların yöneticileriyle temas kurarak yangın sigortası içinde yer alan terör teminatını da satın almalarını öneriyorlar.

Halk Sigorta Genel Müdürü Erhan Dumanlı, günde binlerce kişinin ziyaret ettiği büyük alışveriş merkezlerinin bir çoğunun terör sigortasını genellikle satın aldığını söylüyor. Dumanlı, vatandaşların, orta ve küçük firmaların, çarşıların terör sigortasına ilgi göstermediğini belirtiyor.

Türk insanının ‘‘terör’’ teminatını alma konusunda çok yavaş hareket ettiğini söyleyen Erhan Dumanlı, ‘‘Son günlerde yaşananlar ABD'de olsa insanlar otomobil, ev, işyerlerine terör teminatı satın almak için sigorta şirketleri önünde kuyruğa girerdi’’ diyor.

Terör poliçesinin fiyatının, daha çok terörizme hedef olan sinema, alışveriş merkezi gibi yerlerle, ev ve otomobillerde yüksek olduğu belirtiliyor. Büyük sanayi kuruluşlarında ise terör maddesinin poliçeye dahil edilmesinin bedeli daha düşük.

Terör maddesinin yangın sigorta poliçesine dahil edilmesi, ortalama primi binde 66 oranında artırıyor. Bu oran bir alışveriş merkezi ya da çarşı da binde 1.4'e çıkarken, büyük sanayi kuruluşlarında binde 30'a iniyor.

300 milyonluk kaskoda terör teminatı 30 milyon

Örneğin 100 milyar liralık bir sigorta poliçesi yaptıran işyerinin ‘‘terör’’ teminatı da alması için 700 milyon lira artı prim ödemesi gerekiyor. Otomobilde ise terör için ödenmesi gereken miktar sigorta priminin yüzde 10'unu oluşturuyor. Yani kaskosu 300 milyon lira olan bir otomobil için terör teminatının bedeli de 30 milyon lira.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!