Alışveriş merkezlerine 5 milyar dolar yatacak çalışan 650 bine çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Alışveriş merkezlerine 5 milyar dolar yatacak çalışan 650 bine çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Türkiye’deki AVM sayısı 41 ilde 236’ya ulaşırken, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, gelecek yıl 50 civarında alışveriş merkezi projesinin hayata geçeceğini söyledi. Nane, 5 milyar dolarlık AVM yatırımı yapılacağını, çalışan sayısının da 650 bine ulaşacağını belirtti.

Haberin Devamı

ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, gelecek yıl ortalama 50 civarında alışveriş merkezinin (AVM) hayata geçeceğini ve 5 milyar dolarlık AVM yatırımı olacağını söyledi. AMPD ve PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye tarafından hazırlanan ve sektörün Türkiye ekonomisine etkilerini inceleyen raporun açıklandığı toplantıda konuşan Nane, Türkiye’de sayıları 236’ya, kiralanabilir alanı ise 5.7 milyon metrekareye ulaşan alışveriş merkezlerine önümüzdeki yıl 50 yeni proje ekleneceğini belirtti. Nane, “Ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında bile AVM yatırım rakamı 2.8 milyar dolara ulaşmıştı. Yeni açılacak her bir AVM’ye ortalama 100 milyon dolar yatırım olduğunu düşünürsek, 5 milyar dolarlık AVM yatırımı olacak” dedi.
Ciro 317 milyar TL’ye ulaştı
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) için  bağımsız denetim ve danışmanlık firması PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye tarafından yapılan araştırma, perakende sektörünün 2.7 milyon kişiye sağladığı istihdam ve 317 milyar TL’ye ulaşan cirosu ile Türk ekonomisinin parlayan yıldızı olmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu. 2013 yılında toplam organize perakende satışlarının 448 milyar liraya ulaşacağını belirten Nane, “Türkiye’de organize perakende sektörü ekonominin barometresi haline geldi. Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 85’lerde olan organize perakende payı, Türkiye’de hızla yüzde 40’lara ulaştı” diye konuştu.
Yabancı girişi yüzde 12 arttı
PWC Türkiye Perakendecilik Sektörü Lideri Adnan Akan, Türkiye genelindeki doğrudan yabancı yatırım girişi 2009 yılında 2008 yılına oranla yüzde 14 daralırken, organize perakende sektörüne yönelik doğrudan yabancı yatırımcıların aynı dönemde yüzde 12 arttığına dikkat çekti. Akan, şunları dile getirdi: “Avrupa’da her 1 milyon kişiye 15 hiper, 150 süper market düşerken, Türkiye’de 3 hiper, 17 süper market düşüyor. Bu da Türkiye’nin var olan potansiyelini gösteriyor. Uluslararası yatırımcıların sektöre girişi ile yatırımcı profili çeşitliliği arttırdı. Yabancı yatırımcılar arasında başı Almanya çekti. Hollanda ve Fransa, Almanya’yı yakından izleyen yatırımcılar oldu.”

Haberin Devamı

200 bin satış noktası kayıt dışı çalıştırıyor

Haberin Devamı

ORGANİZE perakendenin istihdam rakamlarına değinen AMPD Başkanı Mehmet Nane, şu bilgileri paylaştı: “Organize perakende sektörünün çalışan sayısı 2010 Haziran ayı itibarıyla 490 bin kişiye ulaştı. 2011 yılı istihdam beklentisi ise 650 bin kişi. Organize perakende sektörü kayıtlı istihdam yaratma hızı ile geleneksel perakendeye de örnek olmalı. Bugün sektörün yüzde 60’ını elinde bulunduran geleneksel perakende de 200 bin noktada kayıtdışı istihdam sağlanıyor.”

Kabinde giysi denemek yerine ayna yetecek

PWC Türkiye Perakendecilik Sektörü Lideri Adnan Akan, 2015 yılında perakende sektöründe çok yeni uygulamaların devreye girmiş olacağına değinerek, “Ödemeler parmak iziyle yapılacak, üreticilerle birlikte ürün geliştirilecek, satın alımlar toplu olarak gerçekleşecek. Cep telefonuyla alışveriş yaygınlaşacak ve mağazalarda interaktif giyinme kabinleri bulunacak. Böylece tüketici kıyafetleri kabinlerde giyip, çıkartmadan ayna karşısında üzerinde görebilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!