Meltem KARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2011 00:00
İstanbul Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen Stadı arazisinde Torunlar GYO, Aşçıoğlu ve Kapıcıoğlu ortaklığının hayata geçireceği 1 milyar liralık proje vitrine çıktı. 3 kuleden oluşan projede, yapılar Büyükdere Caddesi’nden 70 metre uzağa konumlandırılırken, Mecidiyeköy de bir ‘kent parkı’ kazanacak.
İSTANBUL Mecidiyeköy’deki Ali Sami
Yen Stadı arazisi üzerine yapılacak proje gün yüzüne çıktı. Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) hasılat paylaşımı modeliyle ihale ettiği arsa üzerinde en yükseği 43 kata çıkacak 3 kule yükselirken, yanındaki Likör fabrikası arazisiyle birleşecek ‘kent parkı’ da projedeki yeşil alanı 3 futbol sahası büyüklüğüne genişletecek. Torunlar GYO’nun liderliğinde Aşçıoğlu ve Kapıcıoğlu ortaklığının hayata geçireceği projedeki 3 kulenin ikisi rezidans, biri de ofis kulesi olacak. Bu kulenin yanı sıra, kent parkının bulunduğu alanda ‘yatay yeşil ofis’ konsepti uygulanacak. Mayıs ayında satışa çıkacak projenin inşaatı haziranda başlayacak. Toplam yatırım tutarı 1 milyar lirayı bulacak projenin ismi tescil aşamasından sonra açıklanacak.
Gizlenmiş hazine gibiTorunlar-Aşçıoğlu-Kapıcıoğlu Proje Ortaklığı Şirketi İcra Kurulu Başkanı Aziz Torun, Ali Sami Yen arazisini ‘gizlenmiş bir hazine’ gibi niteleyerek, “Geliştirdiğimiz proje 4 aylık çalışma sonucu ortaya çıktı. Bölgeye nefes aldıracak, Mecidiyeköy’e ihtiyacı olan bir meydan kazandıracak, şehrin silüetini değiştirecek bir proje tasarladık. 2014 yılında da projeyi tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. Projede 1 milyar 75 milyon hasılat hedeflendiğini, TOKİ’nin payının ise 475 milyon lira olacağını hatırlatan Torun, arsa dahil metrakare maliyetinin 5-6 bin lira arasında olduğunu söyledi.
Yapılar yoldan uzaklaştıProjeyi tasarlayan Mimar Emre Arolat, bu tür projelerin kentin kaderiyle oynadığını vurguladı. Arazinin bir yüzünün Büyükdere Caddesi’ne baktığını hatırlatan Arolat, şunları söyledi: “Yer üstündeki yapıları bu viyadükten uzaklaştırdık. Yol kenarı ile ilk yapının arasında 70 metre mesafe bulunuyor. Burası yan parseldeki Likör arazisinin önündeki alanla birleşerek 3 futbol sahası büyüklüğünde yeşil alana sahip bir kent parkı haline gelecek. Gece-gündüz yaşayan mekanlar hayal ediyoruz.” Projede alışveriş merkezi planlamak yerine, yatay yeşil ofisler planladıklarını anlatan Arolat, “Bahçeleştirilmiş yatay kullanımlı ofisler planlıyoruz” dedi.
Otoparkın bir katı belediyeye verilecek, stat müzesi olacak
200 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin 43 katlı 2 bloğunda rezidans, 39 katlı bir bloğunda ofis yer alacak.
3 katlı 70 bin metrekare otoparkın bir katı belediyeye tahsis edilecek.
Residencelerde 1+1’den 4+1’e kadar çeşitli daire yer alacak.
Projede çekim stüdyolarına yer verilecek.
Ali Sami Yen stadı fenomeni üzerinde tasarlanan stadı ve geçmişini anlatan bir müze yer alacak.
Kulelerin tasarımında bitkilerin güneşe dönmesi olarak adlandırılan ‘tropizm’den esinlenildi.
Aşçıoğlu tanıtıma katılmadı, ‘Ben artık patronum’ dedi
TOKİ ile hasılat paylaşımı modeliyle ihaleye çıkan araziyi alan Aşçıoğlu, Ekim 2010’da Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu’nu ortak almıştı. Ortaklık payı yüzde 65 Torunlar GYO, yüzde 30 Aşçıoğlu ve yüzde 5 Kapıcıoğlu olarak belirlenmişti. Projenin dünkü tanıtımında gözler Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nu aradı. Lansmanda Aşçıoğlu’nu temsilen hiç kimse yer almadı. Bu konuda açıklama yapan Aziz Torun, “Ortağımız işi olduğu için toplantıya katılamadı. Bu proje tüzel kişiliğin yapısıdır, kişiler önemli değil” dedi. Bunun üzerine görüştüğümüz Yaşar Aşçıoğlu, Bodrum’daki çalışmaları için katılamadığını belirterek, “Görev değişikliği yaptık. Bundan sonra Aşçıoğlu denetleyen, projenin daha kaliteli olmasını sağlayan konumunda olacak. Kendi payımıza 50 milyon
dolar kar hedefi koyduk. Bunu sağlamanın peşindeyiz. Siz patronunuzu kaç kere görüyorsunuz? Her toplantıya gitmeye gerek yok. Aramızda sorun olduğunu gibi algılama doğru değil” dedi.