Güncelleme Tarihi:
KOÇ Topluluğu çatısı altında hafif ticari ve askeri araçlar üreten Otokar’ın geliştirdiği milli ana muhabere tankı ‘Altay’ seri üretim için hazır duruma geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) savunma sanayii ve iş geliştirme platformu ‘High Tech Port by MÜSİAD’ fuarına katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Milli ana muharebe tankı Altay’ın tasarım ve prototip üretimlerini başarıyla tamamladık. Seri üretim için fiyat teklifimizi verdik ve göreve hazırız. 250 adetlik ilk seri üretim için son teklif yapıldı. Düğmeye basıldığı andan itibaren seri üretime 18-22 ay içinde başlayacağız. Savunma sanayiindeki 29 yıllık birikimi ile Otokar, Altay tankının seri üretimini de başarıyla gerçekleştirecektir” dedi.
İHRACAT HEDEFLİYOR
Otokar’ın ürettiği 30 bine yakın askeri aracın başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere 30’a yakın dost ve müttefik ülkenin ordusunda görev yaptığını ifade eden Koç, “Ayrıca bu araçlar Birleşmiş Milletler görev birimlerinde dünyanın çeşitli bölgelerinde hizmet veriyor. Türkiye’nin milli gururu olacak Altay’ın seri üretimini başarıyla gerçekleştirecek yetkinliğe sahibiz. Görevlendirildiğimiz takdirde üzerimize düşen tüm yükümlülükleri yerine getirmeye hazırız. Ülkemiz savunma sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamanın da ötesinde Altay’ın ihracatını gerçekleştirebilecek seviyelere getirmeyi hedefliyoruz. Dost ve müttefik ülkelerin Altay’a gösterdikleri ilginin uzun vadede ülkemizin savunma sanayii ihracatına da olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin yurtdışı ve yurtiçi pek çok çalkantıya rağmen ekonomik performansıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almayı sürdürdüğünü vurgulayan Koç, şunları söyledi: “Türkiye’nin global konumunu güçlendirebilmesi ve tehditleri bertaraf edebilmesi için inovasyon ve teknolojik gücünü geliştirmeyi sürdürmesi gerekiyor. Koç Topluluğu olarak ülkemizin potansiyeline ve geleceğine olan güvenimiz ve inancımızla Ar-Ge ve inovasyon kabiliyetlerimizi artıran yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Ülkemizde sanayiinin gelişimine milli savunma projeleri önemli katkı sağlamaktadır. Otokar’ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin en büyük kara sistemi projesi olan Altay projesi de savunma sanayiimize büyük bir ivme getirmiştir. Altay projesi ile savunma sanayiimiz 7 yıl gibi kısa bir süre içinde kabiliyetlerini geliştirmiş, Otokar ve alt yükleniciler de dikkate değer bir bilgi birikimi ve deneyim kazanılmış ve sektörümüz kendi teknolojisini yaratmıştır. Bugün gerçekleşen fuar da, Türk savunma sanayiinin uluslararası alanda geldiği noktayı ortaya koyuyor.”
YATIRIM YAPANI MAHCUP ETMEYİZ
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kendisine güvenen, inanan, yatırım yapan hiç kimseyi, hiçbir kurumu mahcup etmediğini ve etmeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNR EXPO Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortağı olduğu ‘Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi’nde açılışında yaptığı konuşmada, iş dünyasına önemli mesajlar verdi.
MÜSİAD’ın daha önceki fuar ve forumları gibi bu etkinlikte de Afrika’ya ve Asya’ya özel önem verildiğine dikkati çeken Erdoğan, “Hedef, Afrika’nın tümüne büyükelçiliklerimizi açmak. Bu yıl oraya yoğunlaşıyorum ve burada kışken ben Afrika’nın ülkelerini inşallah dolaşacağım ve oralardaki büyükelçiliklerimizi ziyaret edecek ve işadamlarımızla birlikte, o ülkenin iş adamlarıyla da ortak forumlar yapacağız.”
PROJELERE BAKMALI
Türkiye’nin önemli projeleri hayata geçirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Dünyanın en önemli su yollarından biri olan İstanbul Boğazı’nın altında inşa ettiğimiz raylı toplu taşıma sistemi Marmaray’ı 29 Ekim 2013 yılında tamamlamıştık. O günden bugüne 166 milyon insan Marmaray’ı kullanmış bulunuyor. Önümüzdeki ay da yine Boğaz’ın altından ama bu defa çift katlı, tekerlekli, lastikli sistem dediğimiz araçlar için inşa ettiğimiz Avrasya Tüneli’ni 20 Aralık’ta açıyoruz. Yine bir kısa süre sonra açılışını yapacağımız önemli proje de Kars-Tiflis Demiryoludur. Bu hattın açılmasıyla tarihi İpek Yolu canlandırılacak, Londra’dan Pekin’e kadar kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlanmış olacaktır.”
12 MİLYAR DOLARLIK KANAL
Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de yeni projelerinden biri olduğunu ve dünyada bir numara olacağını dile getiren Erdoğan, yaklaşık 5.5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini 18 Mart, yani Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümünde atmayı planladıklarını söyledi. Dev projelerin devam ettiğini, ön hazırlıkları devam eden Kanal İstanbul bittiğinde eşine az rastlanır bir eser olacağını, inşası hızla süren yeni havalimanının ise Türkiye’nin değil, dünyanın en büyüğü olacağını kaydeden Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “İnşaat bedeli 12 milyar dolar bu projeden devlet olarak 25 yılda 25 milyar dolar civarında bir gelir elde edeceğiz. Toplamda 41 bin yatak kapasitesi ve 10 milyar dolarlık yatırım bedeliyle şehir hastaneleri projelerimiz önemli bir başka yatırım silsilesidir. Bu zincir yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu hastanelerin tamamını 2019 yılına kadar hizmete alıyoruz.”
İLK GÜDÜMLÜ FÜZE ‘CİRİT’
‘High Tech Port by MÜSİAD’ fuarında ROKETSAN tarafından üretilen güdümlü füze CİRİT de görücüye çıktı. CİRİT, taarruz helikopterlerinde hafif, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılıyor. Kolay entegrasyon, 8 km uzun menzile sahip olan füze, yarı aktif lazer arayıcı başlık ile terminal güdüm özelliğini bulunduruyor.