Güncelleme Tarihi:
Dün akşam evinde rahatsızlanan Gelberi, sabah saatlerinde doktora gitmek için evinden çıkarken rahatsızlanarak vefat etti.
Gelberi'nin cenazesi 19 Ekim Cumartesi günü öğle namazını müteakiben Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.
Gelberi, Mayıs ayında Moodys'in Türkiye'nin not artırım kararını 6 ay öncesinden tahmin ederek Türk kahin olarak ünlenmişti. Finansal piyasalarda çok tanınan ve sevilen bir isim olan Gelberi henüz 53 yaşındaydı.
Ali İhsan Gelberi'nin, ölümünden bir kaç saat önce Twitter'da yapmış olduğu son paylaşımı Alman Ekonomist Marcel Fratzscher'e ait, ABD'de Merkez Bankası FED'in başkanlık seçimini konu alan bir makale oldu.
Gelberi’nin yazısını paylaştığı Alman Ekonomisi Araştırma Enstitüsü Başkanı Fratzscher, aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası Uluslararası Politika Analizleri birimi başında da görev yapmıştı.
ALİ İHSAN GELBERİ KİMDİR?
1960 yılında Gaziantep’te doğan Gelberi, 1985 yılında ODTÜ İşletmecilik bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığına uzman yardımcısı olarak girdi. 1990 yılında ABD St. John Fisher College, Rochester, NY üniversitesinden MBA derecesi aldı. 2002 yılına kadar Hazine Müsteşarlığında çeşitli görevlerde bulundu.
Hazine Müsteşarlığını temsilen 1996-1998 yılları arasında Tokyo, Japonya büyükelçiliğinde ekonomi müşaviri, 1999-2002 yılları arasında İş Bankası Denetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2002 yılında Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcılığından ayrılarak 2003 yılına kadar Halkbankası murahhas aza ve Ziraat Bankası yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. 2003-2004 yıllarında Merkez Bankası Başkan danışmanlığı yaptı. 2004 yılından bugüne kadar Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü olarak çalışıyordu.
NE DEDİLER?
Erdal Sağlam: Kötü haber dedikleri bu olsa gerek…Ali İhsan’ı Hazine’de uzmanken yani yaklaşık 20 yıldan beri tanırım ve iyi-kötü günlerimizde hep yakın olduk. İyi bir iktisatçı, analizci olmasının yanında, iyi bir insandı, zor günlerde yanında olan arkadaşlardandı…
Hazine’de Ferhat Emil, Emin Dedeoğlu’nun ardından iyi bir kamu finansmancısı olarak öne çıktı. Özellikle 2000 programında ve ardından gelen güçlendirilmiş programın hazırlanması ve uygulanmasında adı duyulmasa da etkin teknisyenlerden biri oldu. Mevcut iktidarın bürokrasisinde yeri yoktu, çünkü kurallara, hiyerarşiye fazla uyamayacak kadar “yetkin ama aykırı” kişilerden biriydi. Garanti Bankası’nda da yani piyasada da aynı özelliği nedeniyle güçlük çekti ama Genel Müdür Ergun Özen, Onun değerini bilen iyi bir yöneticiydi.
Yaklaşık 2 hafta önce Ankara’da eşi Suzan çocukları Anıl ve Deniz ile birlikte ailece misafir ettik. Gaziantep’ten gelen hediye baklavayı o geceki yemeğe saklamıştım, çok sevinmişti. Yaklaşık bir hafta önce göğsünün sıkışması üzerine gittiği Hastahanede nasıl Ergun Özen’in baskısıyla 2 gün kalıp, kapsamlı tetkiklerden geçtiğini anlattı. Kapsamlı tetkike zorlayan arkadaşlarına “Abarttılar” diyordu… Keşke vücudunun verdiği sinyalleri daha ciddiye alsaydı, doktorların dediklerini daha sıkı yerine getirseydi.
Tahminleri nedeniyle son dönemde “kriz kahini” diye anılmaya başlamıştı. Bir yandan takılan bu adla dalga geçiyor öte yandan bu adı sürdürmek için yeni iddialı tahminler yapıyordu. Ekonomi için, siyaset için beklentileri vardı. Kendi adına yeni planlar içindeydi ama olmadı… Ben iyi bir dostu kaybettim, ülke cesur ve aykırı analiz-tahminler yaparak, yorumlarını paylaşarak büyük katkı sağlayan iyi bir iktisatçısını… Mekanı cennet olsun…
Uğur GÜRSES: Onu Hazine’deki görevi sırasında tanımıştım. Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı idi. 2001 krizi sonrasında O dönem ekonomi yönetimi, en zorlu bir işi; iç borçları yapılandırırken ‘tereyağından kıl çeker gibi’ sorunsuz bir operasyon yapmışsa bugün kamu bankaları sağlıklı ise onun çok büyük katkısı vardır. Ekonomi yönetiminde, Ankara’dan bakıp ama masanın karşısında oturanların da bakış açılarını bilme, onların motivasyonlarına hâkim olma, dolayısıyla çözüm geliştirme konusunda başarılı ve örnek bir teknisyendi. Nitekim özel kesime geçtikten sonra da, bakış açısındaki genişlik ve ‘empati’ nedeniyle ekonomik konulardaki öngörüleri ve analizleri hep doğru ve yerinde idi. Eminim, kendisiyle teması olan herkeste, ‘bizim göremediğimiz, ama onun gördüğü bir açı vardır’ diye düşünsel bir iz bırakmıştı. Ali İhsan, ekonominin akil adamı idi. Biz onun bilgeliğini sevmiştik.
Sefer LEVENT: O herşeyi tahmin ederdi de biz bunu tahmin edemedik. Tanıdığım en iyi ekonomistlerdendi. Biz finans muhabirlerinin güvenilir yol arkadaşıydı. Hepsinden öte, her konuda fikrine danıştığım bir ağabeydi benim için. Nurlar içinde yatsın
Jale ÖZGENTÜRK: Ali İhsan Bey’i Hazine’de bürokratken tanıdım. Biz ekonomi gazetecileri için yıllarca bir bürokrattan öte değerli bir hoca oldu. Etkili analizleriyle finans, bankacılık konularında ilk başvurduğumuz isimlerden biriydi. Gülen yüzünü hiç unutmayacağız.
GARANTİ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA
Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada da, "9 senedir omuz omuza birlikte çalıştığımız, Türkiye ve dünya ekonomisini çok iyi analiz eden, konusunda derin bilgi birikimine sahip, dostluğu ve kişiliğiyle herkesin sevgi ve saygısını kazanan bu çok değerli çalışma arkadaşımızı kaybetmenin tarifsiz acısını yaşıyoruz. Üzüntümüz çok büyük. Yeri doldurulamayacak sevgili dostumuz Ali İhsan Gelberi'nin ailesine, çalışma arkadaşlarına, bankacılık camiasına ve tüm sevdiklerine sabır ve başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.