Güncelleme Tarihi:
1938 yılında İzmir’de doğan Gevgilili, gazetecilik mesleğine 1954 yılında Ege Ekspres’te başladı. Yeni İstanbul ve Vatan gazetelerinde gazetecilik yaptıktan sonra 1963’te Milliyet gazetesine girdi. “Günlük” başlıklı köşesinde politikadan, kültüre, eğitimden sanata kadar birçok alanda yazılar kaleme aldı. Abdi İpekçi’den sonra bir süre başyazarlık yaptı. Bir dönem İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyeliğinde bulundu. Siyasal yazılarından başka sinema eleştirmenliğiyle tanındı. Yedinci Sanat, Yeni Dergi, Milliyet Sanat Dergisi başta olmak üzere birçok dergide sinema yazıları yayımlandı.
CEMİYETTEN MESAJ
Basın Şeref Kartı sahibi Gevgilili’nin yayımlanmış eserleri şöyle: Atatürkçü Dış Politika, NATO ve Türkiye, Türkiye’de 1971 Rejimi, Tarım Toplumundan Sanayi Toplumuna Geçiş Aşaması, Yükseliş ve Düşüş, Türkiye’de Yenileşme Düşüncesi, Sivil Toplum, Basın ve Atatürk, Çağını Sorgulayan Sinema, Türkiye’de Kapitalizmin Gelişmesi ve Sosyal Sınıflar.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Gevgilili’nin vefatının ardından bir mesaj yayımladı. TGC mesajı, “Değerli üyemiz Ali Gevgilili’yi kaybettik. Mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Ali Gevgilili’yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ali Gevgilili’nin ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da Gevgilili Milliyet’te çalışırken kendisinin TRT’de olduğunu ve yazılarını severek okuduğunu kaydederek “Özellikle de 80 sonlarına doğru çıkardığı ‘Çağımızı Sorgulayan Sinema’ isimli kitabı bugün de benim başucumdan ayırmadığım kitapların içindedir” dedi.