Ali Bey'e kalabalık veda

Güncelleme Tarihi:

Ali Beye kalabalık veda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayramda geçirdiği kalp krizi nedeniyle 56 yaşında vefat eden armatör ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) eski başkanı Ali Koçman, dün toprağa verildi. Koçman, Teşvikiye Camii'nde kılınan cuma ve öğle namazının ardından Feriköy Aile Mezarlığı'nda defnedildi. Koçman'ın cenaze töreni sanat, politika ve işdünyasından birçok tanınmış ismi biraraya getirdi.

İstanbul Valisi Erol Çakır, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, Devlet eski Bakanı Güneş Taner ile Adnan Başer Kafaoğlu, TÜSİAD'ın eski Başkanları Şahap Kocatopçu ve Muharrem Kayhan cenazeye katılanlar arasındaydı. Sanat dünyasından ise Ali Poyrazoğlu, Erdal Özyağcılar ve Haldun Dormen de Koçman'ı uğurlayanlar arasında yer aldı.

ANAP İstanbul Belediye Başkan adayı Ali Talip Özdemir de, Ali Koçman'ın babası Sıktı Koçman'a başsağlığı diledikten sonra cuma namazını da Teşvikiye Camii'nde kıldı. Teşvikiye Camii'inin yanında yer alan Işık Lisesi'inde öğrenim gören Ali Koçman yine bitirdiği lisenin yanındaki camiide son yolculuğuna çıktı.

Sıtkı Koçman, güçlükle ayakta durabildiğinden baş sağlığı dileklerini ancak oturarak kabul edebildi. Sıtkı Koçman zaman zaman göz yaşlarına hakim olamazken, cenaze namazına da oturarak eşlik etti.

SOSYAL BURJUVA

Ali Koçman'ı, ‘‘Sosyal demokrat burjuva’’ olarak tanımlayan tiyatro sanatçısı Erdal Özyağcılar cenaze sırasında duygularını şöyle dile getirdi: ‘‘Koçman, İstanbul'da nesli tükenen işadamlarındandı. Zenginliğin bittiği yerde Ali Koçman başlardı. Onunla Nazım Hikmet'i de dinler, tartışır, okurdunuz. Bana göre o sosyal demokrat bir burjuvaydı’’

Güneş Taner ise Koçman'ın çok genç yaşta kaybedildiğini hatırlatarak, ‘‘Onun üzüntüsünü yaşıyorum. Türkiye'nin kavgalı ortamında kavga etmeden çözüm üreten ve Türkiye'nin geleceği için her zaman ümit besleyen bir insandı. Hiç bir zaman karamsarlığa kapılmadı. Ölümünü içime sindiremiyorum ama hepimizin gideceği yer orası. Başımız sağolsun’’ diye konuştu.

TÜSİAD eski Başkanı Maharrem Kayhan ise cenaze töreninde üzüntüsünü şöyle anlattı:

‘‘Ali Koçman'ı şahsen olarak tanımıyorum ama kişiliği yaptığı işlerden anlaşılıyor. Ali Koçman, 80 sonrasında liberalizasyon akımını Türk toplumunun gündemine oturtmada çok önemli bir rol oynadı. TÜSİAD'ın bugünkü konumuna gelmesinde çok büyük rolü oldu.’’

Yılmaz Karakoyunlu ise Ali Koçman'ın kurucu Başkan Feyyaz Berker'den sonra TÜSİAD'ın ilk başkanı olduğunu hatırlatarak, ‘‘Koçman'ın görev sorumluluğu çok yüksekti ve meseleleri ciddiyetle ele alıyordu. TÜSİAD'ın TÜSİAD olduğu yıllardaki en önemli emek, kurucu başkan olarak Feyyaz Berker, O'ndan sonra da Ali Koçman beyindir. O'nu takip edenlerin hiçbirisi o düzeyde başkanlık yapamadılar. Her sözünde tutarlılık vardı.’’ dedi.

Koçman'ın 1980-84 yılları arasında başkanlığını yaptığı TÜSİAD'daki yakın çalışma arkadaşları törende hazır bulundu. Bunların başında eski Başkanlardan Şahap Kocatopçu geliyordu. TÜSİAD üyesi Yavuz Canevi de törene katılırken, yeni kuşak üyelerden katılım Bayram tatilinin uzun olması nedeniyle yoğun olmadı.

Sedat Aloğlu, Selahattin Bayazıt, Mehmet Şuhubi, Hazım Kantarcı, eski Bakanlardan Cavit Kavak, Uğur Ekşioğlu, THY eski Genel Müdürü Erman Yardelen, Memduh Yaşa önde gelen isimlerdi. Denizcilik caimasından ise cenazeye katılan en önemli isim İhsan Kalkavan'dı. Cenazeye çelenk gönderenler arasında ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Tekfen Grubu, Samahat-Çelik Arsel, Coşkun Kırca issimleri dikkat çekti.

Monik'in çelengi

Ali Koçman'ın tabutunun üzerine yerleştirilmiş olan ‘‘Monik’’ rumuzlu çelenk cenazeye katılanların ilgisini çekti. Çelengin Koçman'ın arkadaşı ve sosyetenin önde gelen issimlerinden Monik Benardete'ye ait olduğu anlaşıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!