Güncelleme Tarihi:
GAP’IN İHRACATI İYİ: Türkiye Genç İşadamları Derneği ile GAP İdaresi’nin düzenlediği "Avrupa’da Yaşayan Genç İşadamlarımızın 2’nci GAP Buluşması"nda konuşan Tüzmen, Türkiye’nin dış ticaretin yarıdan fazlasının Avrupalı işadamlarının katkısıyla gerçekleştiğine dikkat çekerek, düzenlenen toplantının bu katkıyı artıracağını belirtti. "21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır" diyen Tüzmen, GAP illerinin ihracat artışında Türkiye ortalamasının üstüne çıktığını ifade etti. Türkiye’nin 2002’de toplam 87 milyar dolar dış ticaret hacmi olduğunu hatırlatan Tüzmen, bu rakamın 2005’de 116 milyar doları ithalat, 73 milyar doları ihracat olmak üzere toplam 190 milyar dolara yükseldiğini belirtti. 2006 yılı ihracatının da 83 milyar dolar olacağını ifade eden Tüzmen, "Türkiye’nin iharcat artışı bu yıl yüzde 15-16 iken GAP bunun iki katına ulaşıp yüzde 32 oldu. Son iki yılda bölgenin ihracatı yüzde 300 artış gösterdi" diye konuştu.
BEYAZ EŞYADA DÜNYALIYIZ:
Beyaz eşya sektöründe Türkiye’nin yüzde 30’luk dünya pazar payı olduğunu belirten Tüzmen, "İhracatımız, ileri teknoloji ürünlerine kayıyor. Bunlar kolay gerçekleşmedi" dedi. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de bölgenin yatırım avantajlarına işaret etti. Şener, "Rekabetin koşulu en ucuz ve kaliteli ürünü piyasaya sunabilmek. Ticaret hacmini hızla geliştiren GAP bu potansiyele sahiptir" dedi.
Saraylı: GAP vatan olma mührü
TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği Başkanı Murat Saraylı, GAP projesini "Vatan olma mührü" olarak tanımladı ve toplantının amacını "Bölge işadamlarını yurtdışında birer başarı hikayesi yazan genç işadamlarıyla buluşturmak ve ortak projelere taşımak" şeklinde açıkladı. Güneydoğu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da 160 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirtti ve 2023 yılı ihracat hedefinin 20 milyar dolar ihracat yapmak olduğunu söyledi.
Demirkol: İhracat için kapımızı açın
URFA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Kentin sanayi odası ve ticaret borsası olarak Suriye sınırındaki Akçakeli Gümrük Kapısı’nı yaptırdıklarını ancak, 3 yıldır faaliyete geçirilmediğini söyledi. Demirkol, "Kapıyı yaptık ve 2003’de devlete hibe ettik. 3 yıl geçti kapı hálá açılmadı. Önce Suriye kaynaklı sorunlar yüzünden kapalı kaldı. Şimdi de bölge topraklarının mayınlı olması nedeniyle faaliyete geçilemediği belirtiliyor. Kapı olmadan ihracat yapılır mı?" dedi. İhracatçı Birliği ofisinin kapatılmasını da eleştiren, 8 kilometrelik çevre yolunun da bir türlü yapılamadığını anlattı.