Alanya tropik meyve cenneti oldu

Güncelleme Tarihi:

Alanya tropik meyve cenneti oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 17:19

Türkiye'de ticari anlamda yetiştirilmeyen 36 farklı tropikal meyve ve sebze çeşidinin Alanya'da yetiştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Haberin Devamı

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, tropikal meyve yetiştiriciliğinde muzun Anamur, Gazipaşa ve Alanya'da üretildiğini ve Türkiye ihtiyacının yarısını karşıladığını belirtti.

Alanya'da yılda 70 bin ton civarlarında muz üretildiğini bildiren Rüzgar, yılda 581 ton üretilen avokadoda ise iç piyasa tüketiminin yüzde 70'inin Alanya'dan karşılandığına dikkati çekti.

Avokado ve muzun ticari değere ulaşmış ürünler olduğunu vurgulayan Rüzgar, "Bunların dışında birçok tropikal meyve ve sebze türünün ticari değere ulaşması için araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Hatta bazılarının fidanlarını üretmeye başladık. Gojiberry, papaya (fotoğraftaki) pepino gibi piyasaya yeni giren tropikal meyveler var. Bunlar da bir süre sonra ekonomik değere sahip olacak ve üreticilerimizin yüzünü güldürecektir" dedi.

İlçede papayanın 4, kivanonun 5, pepino ve gojyberryin 10'ar dekarlık üretim alanına ulaştığını dile getiren Rüzgar, alternatif ürün yetiştirmede Alanyalı üreticilerin şanslı olduğunu söyledi. Tropikal meyvelerin yetiştirilmesinde Alanya'nın mikro klima özelliğinin önemli etken olduğuna işaret eden Rüzgar, kıyıdan içeriye doğru 45 kilometre boyunca dünyada yetiştirilen neredeyse bütün tropikal meyvelerin yetiştirilebileceğini kaydetti.

"Papaya, kivano gibi ürünlerde üretim aşamasına geldik"

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise 5 yıldır tropikal meyve üretimi üzerinde çalıştıklarını, çalışmaları sonucunda Güney Afrika, Tibet, Hindistan ve Malezya gibi ülkelerde yetişen bazı ürünleri Alanya'da de yetiştirmeye başladıklarını ifade etti.

Papaya, kivano gibi ürünlerde üretim aşamasına geldiklerini anlatan Musluoğlu, meyvesini aldıkları ürün olduğunu da belirtti.

Adaptasyonunu sağladıkları ürünlerin fidan üretimine başladıklarını bildiren Musluoğlu, "Üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan ve alınan sonuçlardan memnunuz. Alternatif ürün yetiştirmeye yönelik çalışmalardan alınan sonuçlar gelecek adına umut verici" diye konuştu.

Alanya'da yetiştirilen veya deneme üretimi yapılan topikal meyvelerin isimleri şöyle:

"Mart inciri, kivano, papaya, pepino, gojyberry, ejder meyvesi, Hint ayvası, longan, pondoh, mangis, belimbing, jambu, rambutan, sawo, harnup, shadok, mango, ananas, passiflora, guava, physalis, tamarrillo, mangosteen, durian, sweet tamarrind, Jack fruit, rambutan, lychee, lime, cherimmoya, pikan cevizi, pamelo, durian, karambola, ekmek meyvesi, Hint dutu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!