Alaçatı’nın yıllık sörf geliri 10 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Alaçatı’nın yıllık sörf geliri 10 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 00:00

Rüzgar sörfünün dünya üzerindeki en önemli 3 noktasından biri kabul edilen İzmir’in Çeşme İlçesi’ne bağlı Alaçatı Beldesi, sörf sporunu endüstri haline getirdi.

Sayıları 10’a yaklaşan sörf okulları, sezon içinde sörf dersi alanlar, yurt dışından gelen sporcular, yıl boyunca yerel ve uluslararası 30’a yakın yarışlar, sörf izleyicilerinin konaklama ve yemek için harcadıkları paralar yılda 10 milyon dolarlık sektör doğurdu. Alaçatı’da 1977 yılından bu yana araziler alan, projelendiren işadamı, Türkiye Yelken Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi, Windsurf ve Kitesurf Komite Başkanı, Uluslararası IFKA Slalom Yönetim Kurulu üyesi Engin Kalafatoğlu, beldede rüzgar sörfünün 31 yıl önce başladığını söyledi.

ABD’li keşfetti

Kalafatoğlu, şöyle konuştu: "1973 yılında Altın Yunus Oteli’nde sörf kulübü vardı. Alman bir eğitmen geldi. 1 ay içinde ondan sörfü öğrendik. Sonra bize ona yardımcı olmamız için teklifte bulundu. Biz de sörf dersleri vermeye başladık. O zamanlar Ilıca Plajı’nda dalgalara çarpa çarpa sörf yapmaya çalışıyorduk. Amerikalı bir arkadaşımız ’Gelin sizi bir yere götüreyim’ dedi ve Alaçatı’da Çark Plajı Mevkii’ne getirdi. Burada hiçbir şey yoktu. Patikalar vardı. Alaçatı’da rüzgar yılda 300 gün eser. Yazın rüzgar yüzde 90 kuzey ve kuzeydoğudan eser. Kışın lodos eser, inanılmaz dalga sörfü yapılır. 31 yılda Alaçatı’nın geldiği nokta Alaçatı Beach Resort’un yanı sıra 5 yıldızlı bir otel, dükkanlar, 3 tane beach, restoran, Babylon, Otto gibi ünlü mekanlar, optimist okulumuz, Solo Optimist Yelken İhtisas Kulübü, onun yanında Kitesurf okulumuz, Alaçatı Wind Surf Yelken Kulübü ve 7 ayrı okulla yıllık 10 milyon dolarlık bir ekonomi."

Huzurlu Alaçatı

Engin Kalafatoğlu, "Alaçatı’nın tatlı ve huzurlu havasının bozulmasına izin vermeyeceğiz. Alaçatı Belediyesi başta olmak üzere Alaçatı Koruma Derneği, Alaçatı’yı sevenlerle güç birliği oluşturduk. Anormal alkol tüketimi olmayan, bangır bangır müziğin olmadığı plajlarımızda insanlar huzur içinde güneş, deniz ve sporun tadını çıkarıyor" dedi.

7 tane sörf okulu açıldı

TOPLAM 800 metrelik sahil şeridinde 7 ayrı windsurf okulunun hizmet verdiğini anlatan Engin Kalafatoğlu, "Alaçatı’ya 2 yıl öncesine kadar gelen insanların yüzde 70’i sörf için geliyordu. Bu yıl itibariyle beldeye gelenlerin sayısında artış var ama sörfe gelen insan sayısı yüzde 50. Bu sörfe merak saranların azaldığı anlamına gelmiyor. Bir yarışı gün içinde bine yakın kişi izliyor. Okullarda sörf eğitimi almak için gelenler yılda ortalama 3 milyon dolara yakın para bırakıyor. Her okul sezonda bin ile bin 500 kişiye ders veriyor. Konaklama, restoran, kafe, bar, eğlenceyle sörf kendi çapında bir endüstri sağlıyor. Slalom’da Alaçatı dünyanın bir numarası. Türkiye’de Datça, Yalıkavak, Saroz gibi noktalar da sörf yatırımı için ideal" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!