Güncelleme Tarihi:
ARAP ülkeleri dışında ilk ziyaretini Türkiye’ye yapan Libya Genel Ulusal Kongre ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf’tan Libya’da yaşanan rejim değişikliği sürecinde zarara uğrayan, projesi yarım kalan ve hak edişlerini alamayan Türk müteahhitlere müjdeli haber geldi. Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişi olduğunu söyleyen Magaryaf, “Biz Türkiye ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Geçmişi bir an evvel arkada bırakmak için, geçmişten kaynaklanan tüm sorunları, pürüzleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Türkiye’nin yeri bizim için çok özel. Devrim sırasındaki ve sonrasındaki desteklerini asla unutmayacağız. Ödemeler konusunda Türk işadamları öncelikli olacak” dedi.
HIZLI VE ADİL OLACAĞIZ
Magaryaf, sadece son dönemdeki alacakların değil, iki ülke arasındaki ilişkilerde sürekli sorun olarak ortaya getirilen geçmişe ait alacaklar konusunda da çalışma yürüttüklerini belirterek, belgelere dayanarak belirlenen alacakları ve oluşan tazminatları ödemeye hazır olduklarını söyledi. İki günlük Türkiye ziyareti kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından önceki akşam düzenlenen yemekte Türk işadamlarıyla bir araya gelen Magaryaf, Hürriyet’e özel açıklamalar yaptı.
CESUR VE ÖNCÜ OLUN
Ankara’daki temaslarının çok başarılı geçtiğini, alacakların ödenmesi konusunda bir takvim oluşturulması ortak görüşünün oluştuğunu ifade eden Magaryaf “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümeti yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde Türk işadamlarının Libya’daki projelerinden kaynaklanan sorunları ve alacaklar konusunu ele aldık” dedi. “Türk müteahhitlere alacaklar konusunda vermek istediğiniz mesaj nedir?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Hızlı ve adil olacağız. Hak sahibi herkes hakkını alacak. Türk işadamlarından ricam, lütfen cesur ve öncü olun. Bir işadamının itici gücü, sadece kâr etmek olmamalı.”
Magaryaf, şöyle konuştu: “İstemeden yaşanan olaylar nedeniyle Türk işadamları zarara uğradı. Bundan sadece müteahhitler değil, Libya halkı da zarar gördü. Çünkü yarım kalan birçok projeden Libya halkı yoksun kaldı. Biz kendi halkımıza hizmet etmek için, Türk işadamlarının alacaklarını ödemek ve onların yeniden piyasaya girmelerini istiyoruz. Takvim üzerinde çalışıyoruz.”
Türk müteahhitlerin alacağı 4.5 milyar dolar
TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 40 yılı aşkın bir süredir devam ettiğine dikkat çekerek, şunları anlattı: “Türk müteahhitlerin asla alacaklarını tahsil edip, işlerini terk etme arzuları yoktur. Türk şirketleri Libya’da daha fazla iş yapabilmeyi arzu ediyor. Türk müteahhitlerin şu anda 400 milyon dolarlık hak ediş bedeli bulunuyor. 600 milyon dolarlık ise onay bekleyen hak edişleri var. Tamamlanmış iş bedelinin de 2.5 milyar dolar olabileceği tahmin ediliyor. Uğranılan zararın ise, 1 milyar doların biraz altında olduğu öngörülüyor.”
Her alanda bakir bir ülkeyiz
LİBYA’da devrimin gerçekleşmesinden bu yana hükümette özellikle sorumluluk gerektiren kararları alma noktasında bir tereddüt bulunduğunu söyleyen Muhammed Yusuf Magaryaf, şöyle devam etti: “Ancak şu anda hükümet gereken icraatları gerçekleştirme konusunda daha kararlı. Bugüne kadar güvenlik konusunda belli sıkıntılar vardı. Bunları yavaş yavaş aşıyoruz. Her geçen gün daha iyiye gidiyor. Libya’da herşey yükselişte. Türkiye’nin deneyiminden yararlanmak istiyoruz. Sanayi, altyapı, teknoloji, enerji tüm bu alanlarda büyük potansiyel taşıyan bakir bir ülkeyiz.
Daha şeffaf bir ihale süreci
LİBYA Başbakan Yardımcısı Avad El Barasi ise, Türk şirketlerinin Libya’daki projelerine bir an evvel başlamalarını istediğini belirterek, “Yeni bir Libya oluşuyor. Burada artık ihale sürecimiz çok şeffaf olacak. Size bunun haberini vermek istiyorum” dedi. İskan ve Altyapı Bakanı Ali Hüseyin El Şerif de, Türk işadamlarının geçmişe dayanan alacaklarını ödemeyi istediklerini vurgulayarak, “Artık bu alacak konusunun aramızda soruna neden olmasını istemiyoruz. Bir yandan alacakları ödeme işlemlerini yürütürken, bir yandan da yarım kalan projeler ve yeni projelerde işler yürüsün istiyoruz. Kimse merak etmesin, herkes hakkını alacak” diye konuştu.
Ödeyebiliriz çünkü ‘Hazine’ güçleniyor
TÜRK işadamlarının alacaklarını ödemek konusunda bir takvim belirlemek üzere harekete geçtikleri bilgisini veren Muhammed Yusuf Magaryaf, “Şu anda bilgi-belge toplama aşamasındayız. Bu belgeleri toplayıp, alacakların ne kadar kime ait olduğunu tespit ettikten sonra hemen ödemelere başlayacağız. Libya’da yeniden petrol satışına başladık. Hazine’miz güçleniyor. Tüm ödemelerimizi yapacağız” diye konuştu. Libya’nın yeniden inşa edilmesi için Türk şirketlerine ihtiyaç duyduklarını da sözlerine ekleyen Magaryaf, şunları kaydetti: “Türkiye bizim için demokrasi ve insan hakları açısından örnek bir ülke olmasının yanı sıra, derinleşmiş ve çeşitlenmiş ekonomisiyle de önemli bir model. Özellikle Türk hükümetinin şirketlerinin deneyimlerinden ve sunacakları imkanlardan yararlanmak istiyoruz. Gelin yeni Libya’yı birlikte el ele inşa edelim.”
Türk işadamları ellerinde dosyalarla sıraya girdi
100’ü aşkın Türk işadamının katıldığı yemeğe Libya Başbakan Yardımcısı Dr. Avad El Barasi, Sanayi Bakanı Süleyman Ali El Latif ve İskan ve Altyapı Bakanı Ali Hüseyin El Şerif ile birlikte 25 kişilik bir heyetle gelen Muhammed Yusuf Magaryaf,Türk işadamlarının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yemekten sonra Türk işadamları ellerinde dosyalarla Magaryaf ile tek tek görüşme imkanı buldu. Yemekte yaptığı konuşmasına, “İçimden siz Türk işadamlarına gerçekten kardeşlerim diye hitap etmek geliyor” diyerek başlayan Magaryaf’ın gelen talepleri geri çevirmemesi, işadamlarının uzun bir kuyruk oluşturmasına neden oldu. TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla ev sahipliğinde gerçekleşen geceye katılanlar arasında, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Cevahir Holding Başkanı İbrahim Cevahir, ETS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Delta Petrol Başkanı Mehmet Habbab, MÜSİAD eski Başkanı Ömer Cihat Vardan, Libya’daki Radisson Otel’in sahibi Selim Bora, Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Burak Talu gibi isimler yer aldı.