Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki araziye 30 yıllığına yıllık 4 milyon 500 bin lira kira bedeli ile yap işlet devret modeli ile inşa ettirdiği Akvaryum, AVM ve otel için yasal zemin oluşturma çabaları sürüyor. 2011 yılında açılışı yapılan İstanbul Akvaryum ve yanındaki Aqua Florya isimli AVM bitmiş, otel inşaatı ise devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında nazım imar planını değiştirmişti. Kaçak olarak inşa edilen tesisler için Sayıştay’ın 2015 tarihli raporunda da yasal olmadığına dikkat çekilmişti. Bakırköy Belediyesi hem imar planlarına hem de parselasyon değişikliğine itiraz ederek dava açmıştı. İki davada da yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen İBB tesislerle ilgili hiçbir işlem yapmadı. Bakırköy Belediyesi Akvaryum, Aqua Florya Alışveriş Merkezi ile Florya Crowne Plaza otelin mühürlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Atatürk Deniz Köşkü ile İBB Sosyal Tesisler arasında kalan 273 bin 089 metre kare büyüklüğündeki alanın mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. 2006 oranlı 1/1000 uygulama imar planında bu parseller ‘Günübirlik Turizm ve Rekreatif alanı’ ile ‘Kamu Eğitim, Dinlenme ve Turistik Tesisler Alanı’ fonksiyonundaydı. Zaten 29 parselin bir kısmında da Florya Özürlüler Kampı yer alıyordu. 13.04.2013 tarihinde önce 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değiştirildi. Yükseklik 6.50’den 10.50’ye çıkarıldı. Yani bir kat artırıldı. Fonksiyonuna da günübirlik turizm ifadesi çıkarılarak ‘Turistik Tesisler’ alanı eklendi. Kamu Eğitim ve Dinlenme ve Turistik tesisler alanı fonksiyonu ise devre dışı bırakıldı. 15.01.2016 tarihli 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da bu plan değişikliğine göre yapıldı. Fakat bu tarihte Akvaryum başta olmak üzere hem Aqua AVM hem de Florya Crowne Plaza inşaatları bitmiş işletmeye bile açılmıştı.
YASALAŞTIRMAYA İTİRAZ
Bakırköy Belediyesi yeni planlara dava açtı. Planlama alanının büyük bir kısmının sahil şeridi içinde kaldığı, Anayasa’nın 43 maddesinde kıyılar halkındır gerekçesiyle itiraz edildi. Ayrıca parsellerin kamu yararı niteliğinden uzaklaştırılarak, daha çok yapılmış mevcut yapıların mevzuata uygun hale getirilmesi anlayışıyla, ticari amaçlı yapıların inşa edilmesine olanak sağlayan bir planlama çalışması olduğuna dikkat çekilerek planların iptali istendi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi 21.10.2016 tarihinde yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Bakırköy Belediyesi bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkeme yürütmeyi durdurulması talebi hakkında karar verilmesi gerekirken yeterli araştırma yapılmadan ret kararı verilmesini eleştirerek dosyayı mahkemesine iade etti.
ATATÜRK KÖŞKÜ İÇİN PARSELLER AYRILDI
Diğer yandan inşaatlar bitmiş olmasına rağmen İBB buradaki yapılaşmaları mevzuata uygun hale getirmek için yeni kararlar almak zorunda kaldı. Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne komşu olan parseller için buradaki yapılaşma koşullarından etkilenmemesi için yeni bir parselasyon planı yapıldı. Çünkü tescilli yapının komşuluğunda yer alan parseller için yükseklik ve emsal değerler 2863 sayılı yasaya uygun değildi. Davalı 1/1000 uygulama imar planı askı süresi tamamlanmadan 17.02.2016 tarihli encümen kararı ile parselasyon planı yapıldı. Bakırköy Belediyesi buna da dava açtı. Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi 30.11.2016 tarihinde uygulama imar planı onaylanmadan parselasyon planı yapılmasında yasal isabet görülmediğini belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.
SAYIŞTAY DA KAÇAK DEMİŞTİ
SAYIŞTAY denetçilerinin hazırladığı Denetim Raporu’nda Florya Akvaryum Kompleksi ile ilgili çarpıcı tespitlere yer veriliyor. Raporun 8. maddesinde, Belediye Meclisi’nin 12.04.2013 tarihli kararı ile alan üzerindeki imar planı tadilatı teklifinin kabul edildiği, değişikliğin yapılmasına müteakip imar planı ve yapı ruhsatı eksikliklerinin tamamlanması gerektiği belirtiliyor. Durumun düzeltilmesi gerektiği kaydedilerek şöyle deniliyor: “Kompleks inşaatının yasal zeminden yoksun olduğu görülmektedir.”