Aksaray’a 100 milyon dolar yatırdı ‘sütten servet kazanma’ sözü verdi

Güncelleme Tarihi:

Aksaray’a 100 milyon dolar yatırdı ‘sütten servet kazanma’ sözü verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2010 00:00

Karacabey’de 35 yıl önce üretime başlayan Sütaş, ikinci entegre tesisini 100 milyon dolarlık yatırımla Aksaray’da açtı. Bu tesisin Anadolu’ya hem düzenli gelir, hem de servet kazandıracağını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Sütün bereketi, Orta Anadolu’ya yayılacak” dedi.

Haberin Devamı

SÜTAŞ, 35 yıldır üretim yaptığı Bursa Karacabey tesislerinden sonra, Orta Anadolu Sütçülük Projesi kapsamında 100 milyon dolarlık yatırımla ikinci entegre tesisini Aksaray’da açtı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “35 yıldır süren kararlılığın meyvelerini bu tesisimizi açmakla topluyoruz. Bundan sonraki dönemde de yatırımlarımız devam edecek. Bu tesisle, sütün bereketi, Orta Anadolu’ya yayılacak. Hem düzenli gelir hem de servet yaratacak” dedi.
40 bin dolaylı istihdam
Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre tesislerinin süt fabrikası, damızlık yetiştirme çiftlikleri, eğitim merkezi, uygulama çiftliği, yem fabrikası ve geri kazanım tesislerinden oluştuğunu söyleyen Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Burada 100 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yılda 400 milyon litre süt, 200 bin ton kesif yem, 2 bin 250 damızlık süt sığırı üretecek bir entegre tesis haline geldi. Yeni tesis 1500 kişiye istihdam sağlayacak. Biz bununla da kalmıyoruz. Orta Anadolu’da süt hayvancılığını ve süt üretimini, buna bağlı olarakta tarımsal ve ticari faaliyetleri hızla geliştiricek büyük bir organizasyon ve örnek olacak. Tam kapasiteye ulaştığımızda, süt üreticisi, yem çiftçisi, ziraat mühendisi, süt nakliyecisi gibi bu işin tüm kolları ile birlikte yaklaşık 40 bin civarında aileye istihdam sağlamış olacağız. Sütün bereketi, Orta Anadolu’ya yayılacak. Üreticiyi, işletmeci statütüsüne yükseltecek. Bu proje sanayici ve üreticinin ortak başarısı olacak.”
250 milyon dolar yatırım
Sütaş’ın şu anda iki olan entegre tesis sayısını dörde çıkartmak istediklerini dile getiren Muharrem Yılmaz, şunları söyledi: “Hem üretim tesisi sayısını artırmak hem de ürün yelpazesini genişletmek için 2012 yılı sonuna kadar 250 milyon lira yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımlar sonucunda Sütaş’ın toplam istihdamı da 5 bine ulaşmış olacak. Gelişen pazarlara yakın olmak çok önemli. Değişen pazarların ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve kaçınılmaz olarak artmasını beklediğimiz süt ürünleri talebini karşılayabilmek için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Süt hayvancılığını ve süt üretimini geliştirmek için elimizde geleni yapacağız.”

Haberin Devamı

Köylü olmaktan çiftçi olmaya evrilmemiz lazım

Haberin Devamı

SÜTAŞ’ın AB standartlarında üretim yapacak olan bir tesisi Türkiye’ye kazandırdığını söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye’nin her yerinde her gün yeni temellerin atıldığına, üretim ve istihdamın arttığına şahit oluyoruz. Bu dev  tesiste tarım ve sanayi işbirliğinin her aşamada en üst seviyede ortaya çıktığını görüyoruz” dedi. Ergün, şöyle konuştu: “Harran’a su götürdük, ama yanında teknolojiyi götüremedik, bu yüzden de ihtiyaç bir işe yaramadı. Demekki sadece ihtiyaç değil bunun yanında teknolojiyi de getirmek lazım. Sütaş’ın Aksaray’da yaptığı bu. Üretim tesisi kurmanın yanında teknolojiyi ve eğitimi de yanında getirdi. Artık bizim köylü olmaktan, çiftçi olmaya evrilmemizin zamanı geldi.”

Haberin Devamı

18 bin ton süt tozunun tamamı teşvik görecek

SÜT fiyatlarının, Türk hayvancılığını doğrudan etkilediğini söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Süt fiyatları artarsa, hayvancılık zarar görür. Amacımız süt fiyatlarını belli bir seviyede tutmak. Yarından (bugün) itibaren süt tozu ile ilgili yeni bir çalışma başlatıyoruz. Sanayicinin ihtiyacı olan süt tozu için destek vereceğiz. Amacımız süt fiyatı dengede dursun. Sanayicimizin ihtiyacını hissettiği yaklaşık 18 bin ton süt tozunun tamamının Türkiye’de üretilmesi için destek başlattık” dedi.

Eker: Hayvancılığa destek payı yüzde 22.3’e yükseldi

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Bu ülkede tarım sektörünü yıllarca destekledik. Ama bu destekleme politikamız içinde hayvancılık üvey evlat muamelesi gördü. Gerekli desteği görmedi. Biz Hükümete geldiğimizde toplam tarım desteklerinin yüzde 4’ü hayvancılığa gidiyordu. Bugün toplam tarım desteklerinin yüzde 22,3’ü hayvancılığa gidiyor. 7 yıl içinde yüzde 4’den 22’ye çıkardık. Bu  yıl yüzde 23’ün altında olmayacak” dedi. Eker, şöyle konuştu: “Süt hayvancılığını geliştirmezsek et hayvancılığını geliştiremeyiz. Hayvancılıkla ilgili toplumda negatif bir algı var. Halbuki Türkiye, tarım sektöründe 70 milyon insanını besleyen, 30 milyon turisti ağırlayan ve 11 milyar 200 milyon dolar gıda ve tarım ürünü ihracatı gerçekleştiren tarım üreticisi bir ülke.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!