Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük akrilik elyaf, tow ve tops üreticisi olan Aksa'da kimyasal sızıntı önlenirken, tesisin bu hafta içinde tam faaliyete geçip sevkiyata başlaması planlanıyor. Dinçkök Grubu kuruluşlarından Aksa Genel Müdürü Selçuk Ergin, ‘‘15 günlük bir tokat yedik. Endişeye gerek yok. Gerek iç pazara sevkiyatımızda gerekse ihracatımızda bir aksama olmayacak’’ dedi.
Tesisten kimyasal sızıntının da önlendiğini ve mevcut atıkların üstünün annıda köpükle örtüldüğünü söyleyen Selçuk Ergin, sızıntının çevre boyutu hakkında şöyle konuştu:
‘‘Akrilonitril gazı bulunan hasarlı tanklarda mal kalmadı. Onları sağlam tanklara aldık. Gerisi köpükle örtüldü. Etrafa sızmış olanlar denize taştı. Kalan kısmın denize karışmasını önlemek için sağlam hammadde ile karıştırıp tüketilmesini sağlayacağız. Bu şekilde doğa ile temas engellenecek. Toksit etkisi havaya yansıyan etkidir. Bu solunum yoluyla bütün canlıları etkiler. Bir petrokimya ürünü olan bu madde 45 yıldır sanayide kullanılıyor. Bunun 2 milyon tonu tekstilde kullanılır, biz de bu işi gerçekleştiriyoruz. Gerisi otomobil, telefon, televizyon gibi ulaşım ve haberleşme araçlarında kullanılan sert plastik bir maddedir. Bu, gaz, benzin kadar yanıcı patlayıcıdır. Zehirli etkisi daha fazladır. Fakat kokusu aseton kolonya karışımıdır. Bir insan ancak bu maddeyi üç saat bilinçsizce sürekli koklarsa ölür. Bu maddenin havaya karışınca ömrü üç saat ile altı saattir. Sonra azot oksitlere dönüşür. Dolayısıyla canlılar için bir tehlike sböz konusu değildir. Denizdeki ilk etki ise balıkların anında ölümüdür. Temiz denizde ömrü altı gün, kirli denizde ömrü üç gündür. Çünkü denizdeki bakteriler bu maddeyi yer, bir bakıma doğa bu maddeyi denizde kendi kendine iki üç günde temizliyor. Bizim bu tanktan sızıntı olmadı, çelik tankımız devrildi, çatladı. İçindeki madde dışarı boşaldı. Çam ağaçlarımız vardı anında sarardı, tavus kuşlarımız vardı öldü. Toplam altı tankımız var. Bunun beşi doluydu. Hasarımız üç tanktadır. Sıvı da 100 metre çapındaki bir alana yayılmıştır.’’