‘Aks’çı GKN katlamalı ciroyu gördü, Eskişehir’e fabrika kurdu

Güncelleme Tarihi:

‘Aks’çı GKN katlamalı ciroyu gördü, Eskişehir’e fabrika kurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2010 00:00

Avrupa’nın 6’ncı büyük otomobil üreticisi Türkiye’nin yükselişini sürdüreceğini öngören otomobil güç aktarma sistemleri üreticisi GKN Driveline, gerçekleştirdiği 7 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’de ‘yerlileşmeyi’ amaçlıyor.

GKN Driveline CEO’su Nigel Stein, “Buraya müşterilerimize daha yakın olmak için geldik. Eskişehir’deki yeni yatırım, GKN Driveline’ın dünya genelinde tamamen kendi kaynaklarıyla kurduğu ilk fabrika. Bu fabrikada, öncelikli hedefimiz yerel üreticiler ancak 5 yıl içinde ihracata da başlamayı planlıyoruz. Hedefimiz fabrikayı yerlileştirmek. Türkiye’de 20 milyon Euro’luk ciroya ulaştık. 2010’da 40 milyon Euro’luk hedefe ulaşacağız” dedi.

7 milyon TL’lik yatırım

Tofaş-Fiat, Ford-Otosan, Oyak-Renault, Honda ve Toyota gibi Türkiye’deki ana müşterilerine daha verimli bir şekilde hizmet sunmayı hedefleyen güç aktarım sistemleri üreticisi İngiliz GKN Driveline şirketi, burada 250 kişiye sağladığı istihdamla, yılda 2 milyon ön aks üretecek. Fabrikada, 5 yıl içinde ihracat gerçekleştirmeyi de hedeflediklerini anlatan Nigel Stein, şöyle konuştu: “Bu yatırımı gerçekleştirme kararı 2007 yılının sonunda alındı. Eskişehir yönetiminden oldukça büyük destek gördük. Bu yatırım için bir bürokratik engelle de karşılaşmadık.”

Fabrikayı yerlileştirecek

Önümüzdeki dönemde yapmayı planladıkları 18 milyon TL’lik yatırımın da onayladığını anlatan Stein, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu fabrikada önümüzdeki aylarda tamamen Türk çeliği kullanarak aksların ana millerini burada üreteceğiz. Bizim hedefimiz fabrikayı yerlileştirmek. Çeliği yerli üreticiden almak belki daha pahalı olabilir. Fakat hem lojistik hem de gümrük giderlerini ortadan kaldırabiliyoruz.”

BRIC yerine TRIC

YATIRIM yapmadan önce baktıkları istatistiki verilerde yanılmadıklarını söyleyen GKN Driviline CEO’su Nigel Stein, “Türkiye ulaştığı rekor büyümeyle yanılmadığımızı kanıtladı. Bu nedenle, BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) olarak tanımlanan gelişmekte olan ülkeler kısaltmasına Türkiye’nin de eklenmesi gerekiyor” dedi. Stein, kısaltmanın baştan yazılması halinde bunun, İngilizce’de oyuna getirmek anlamında gelen‘Trick’e gönderme yapan ‘TRIC’ ile değiştirilebileceği esprisini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!