Güncelleme Tarihi:
EVLERİMİZDEKİ veya iş yerlerimizdeki tüm cihazların sayısı her geçen gün artıyor. Televizyonlar, bilgisayarlar, bluray oynatıcılar, uydu alıcıları, ses sistemleri ve oyun konsolları ilk aklımıza gelen cihazlar.Bu cihazların tek bir ortak noktası var, o da: priz çoğaltıcıları... Artık 3’lü, 6’lı ve hatta 10’lu priz çoğaltıcılar her evde veya iş yerinde bulunuyor. Priz çoğaltıcılar her ne kadar basit birer araç gibi görünse de aslında onlara binlerce lira değerindeki cihazlarımızı emanet ediyoruz. Ortalama fiyatlarına göre 2500 liralık bir televizyon, 1500 liralık bir oyun konsolu, 500 liralık bir ses sistemi, 300 liralık bir Bluray oynatıcı ve 250 liralık bir uydu alıcısı priz çoğaltıcılarına takılan cihazların başında. Başka bir deyişle, bir priz çoğaltıcıya ortalama 5 bin lira değerinde cihaz emanet ediyoruz. Bu priz çoğaltıcılardaki en küçük bir sorun veya elektrik şebekesindeki akımın yükselmesi tüm cihazlarınıza veda etmenize neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılamamak için akım koruyuculu prizler iş başında.
BOZULAN CİHAZ PARASINI ÖDÜYORLAR
Elektrik şebekelerinde anlık voltaj yükselmeleri sıklıkla görülüyor. Aynı elektrik şebekesinde büyük cihazların çalışıp durması veya fırtınalı havalarda bulutlarda toplanmış olan elektrik yükü voltajlarda ani yükselmelere sebep oluyor. Normalde 210-230 volt civarı olması gereken voltaj bir anlığına 500-600 volt’a kadar çıkabiliyor. Bu ani yükselmeler de elektriğe bağlı cihazlarınız bozulmasına neden oluyor. Akım koruyuculu prizlerin için de ise ‘metal oksit varistör’ adında bir parça yer alıyor. Bu parça ani yükselmeleri emerek cihazlarınız için bir koruma kalkanı oluşturuyor. Yerli ve yabancı markaların ürettiği birçok farklı akım korumalı priz çeşidi bulunuyor. İhtiyaca göre 10 girişe sahip olan bu prizlerin fiyatları ise 20 TL ile 190 TL arasında değişiyor. Birçok marka ise akım koruyuculu prizlere takılı olan cihazların voltaj yükselmesinden dolayı bozulmasını sigorta kapsamında bile değerlendiriyor.
Tüm ihtiyaçları karşılıyor
Elektrik prizleri konusunda uzman şirketlerin başında gelen Schneider, APC serisiyle akım korumalı prizlerini satışa sundu. 8 priz girişinin yanı sıra telefon ve uydu yayını girişine de sahip olan modeli iki farklı yöne sahip. Özellikle adaptör gibi büyük prize sahip olan cihazlar için uygun olan modelin satış fiyatı 160 TL.
Şekilden şekle giriyor
Rakiplerinden farklı olarak, hareketli bir tasarıma sahip olan Pratigo’nun akım korumalı prizinde 4 giriş bulunuyor. 2 adet USB girişine de sahip olan model, akıllı telefon ve tabletleri adaptör olmadan da şarj edebiliyor. Buna ek olarak modelde çocuk kilidi ve açma/kapama düğmesi de yer alıyor. Pratigo’nun akım korumalı prizinin satış fiyatı 149 TL.
300 bin Euro’luk ekipman garantisi
PHILIPS’in geliştirdiği ‘SPN4085B’ kodundaki model, 8 priz girişine sahip. Performans ve koruma için tasarlanan koruyucu, arka arkaya oluşan aşırı gerilimlere karşı koruma için Power Blocker® devresi ile elektriği otomatik olarak kesiyor. 300 bin Euro’ya kadar ekipman garantisi veren model, korumalı telefon bağlantısı ve çocuk güvenliği çıkışlarına sahip. Satış fiyatı 135 TL.
Çocuk kilidine sahip
AKIM korumalı priz konusundaki iddialı üreticilerden biri olan Tunçmatik ‘Powersurge’ serisiyle dikkat çekiyor. Tekliden 6’lıya kadar priz girişi seçeneklerine sahip olan Powersurge serisinde çocuk emniyeti, açma/kapama anahtarı, 10 Amper otomatik sigorta ve yangına dayanıklı plastik gövdeye sahip. Powersurge serisinin satış fiyatı 20 TL’den başlıyor, priz giriş sayısına göre 44 TL’ye kadar çıkıyor.
Hem koruyor hem de tasarruf ettiriyor
PROFIGOLD şirketinin geliştirdiği ‘PROP7893GE’ kodundaki model, 8 elektrik prizine sahip. 1.8 metrelik kablo uzunluğuna sahip olan bu akım koruyuculu priz çoğaltıcı, otomatik algılama özelliği sayesinde belirli bir süre kullanılmadığı zaman gücü kesiyor. Böylelikle enerji tasarrufu yapabiliyor. LED ekrana sahip olan modelin satış fiyatı ise 189 TL.