Güncelleme Tarihi:
İLK ve orta öğretimde okuyan 15 milyon öğrenciye tablet PC dağıtılmasını içeren Fatih Projesi’nin oluşturacağı pazar dünya teknoloji devlerinin iştahını kabartıyor. Dünyanın toplam tablet pazarı yıllık 17 milyon adet iken Türkiye’nin oluşturacağı bu taleple üretim ikiye katlanacak. ABD temasları sırasında Apple, Microsoft, Intel ve Cisco gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketleriyle görüşmeler yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şirketlerin hepsinin Fatih Projesi’yle yakından ilgilendiğine dikkat çekti. Tüm firmaların konuyla ilgili hazırlıkları konusunda kendisine bilgi verdiğini aktaran Çağlayan, “Ancak ödevine en çok çalışan Microsoft olmuş” dedi.
Firmalardan ilgi büyük
Çağlayan, Silikon Vadisi’ndeki son gününde Apple, Intel ve Cisco’yu ziyaret etti. Ardından beraberindeki heyetle Seattle kentine geçen Çağlayan, burada yazılım ve bilişim devi Microsoft’un merkezinde temaslarda bulundu. Çağlayan, görüştüğü tüm şirketlerin ilgi odağında Fatih Projesi’nin yer aldığını söyledi. Okullarda her öğrenciye ücretsiz tablet bilgisayar verilmesini öngören ve yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir pazar oluşturacak projenin hem Türkiye, hem eğitim için önemli bir açılım olduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu: “BT (Bilgi Teknolojileri) sektöründe yer alan tüm firmalar konudan fazlasıyla haberdar. Bu firmaların hepsinde Türkiye’ye ilgi büyük. Çevre ülkelere ve bölgeye baktıklarında Türkiye’yi merkez olarak görüyorlar. Bu konuda yapılan işbirlikleri hem eğitimde çığır açacak, hem de yeni bir sektör doğuracak.”
Pilot çalışma önerisi
Fatih Projesi’nin Türk bilişim sektöründe de ciddi patlama yapacağını kaydeden Çağlayan, “Bizim insanlarımızı da yeni yeni programlar yapmaya itecek. Fatih Projesi fitili ateşleyecek” dedi. Microsoft’ta Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith’le görüşen Çağlayan, şunları anlattı: “Fatih Projesi hakkında en iyi çalışan, ödevlerini en fazla yapan şirket Microsoft’tu. ‘Sadece eğitime odaklı ekibimiz var. 105 ülkede iletişimimiz var. Sizin de etkileşim kurmanıza yardımcı oluruz. Biz pilot çalışma yapalım, siz deneyin ve karar verin’ dediler. Microsoft, bu projeye en hazırlıklı ekipti.”
Apple MEB’le temasta
Çağlayan, Apple’ın da projeyle yakından ilgilendiğini belirterek, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın temas halindeler. Çok iyi bir e-book yazılımı yapmışlar. Kitapları, bilgilendirici videolar ile besliyorlar. Proje herkesin ilgisini çekti. Ancak benim hassasiyetim cari açık olmaması, üretimin maksimum seviyede Türkiye’de gerçekleşmesi.”
iPhone, Türkiye’ye aksesuvar üretimi önerdi
ZİYARETİ sırasında Apple yöneticilerinden “Türkler iPhone için aksesuar üretsin, üçüncü ülkelere satarız” şeklinde bir öneri aldığını açıklayan Zafer Çağlayan, şunları söyledi: “Apple, geçen yıl 65.2 milyar dolara ulaşan cirosunu bu yıl 80 milyar dolar olarak öngörüyor. Sadece Ar-Ge’sinde çalışan 6 bin 200 kişi var. Bugüne kadar 220 milyon ürün satmışlar. 4 bin 500 yan ürünü ve aksesuarı mevcut. iPhone’da ise 425 bin uygulama bugüne kadar 15 milyarın üzerinde indirilmiş. Bu rakamlar çok büyük. Burada Türklere de pay düşebilir. Apple’dan bu konuda olumlu sinyal aldım. Şirket yöneticileri, Türk üreticilerin aksesuar üretmesi durumunda birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. ‘Üretim Türkiye’de yapılsın, biz üçüncü ülkelere satış ve pazarlama için destek veririz’ dediler. Yazılım alanında da ‘Gelsinler pazara girsinler. Biz onlara alanı açarız’ diyorlar.”
Bizim Bilişim Vadisi’nde Microsoft’un yeri hazır
ZAFER Çağlayan, Microsoft Başkan Yardımcısı Brad Smith’le görüşmesinde Bilişim Vadisi konusunun da gündeme geldiğini söyleyerek, “Sayın Başbakanımızın Bill Gates ile görüşmesinde Bilişim Vadisi’ne yatırım konuşulmuştu. Şimdi ‘Yeriniz hazır, Microsoft’u bekliyor’ dedik” dedi.
Cisco KOBİ’lere yönelmek istiyor
CISCO’nun KOBİ’ler konusunda çok önemli çalışmaları olduğunu anlatan Zafer Çağlayan, Türkiye’de de KOBİ’lerle çalışmak istediklerini söyledi. Bugüne kadar Türkiye’ye 150 milyon dolar yatırım yapan şirketin geçen yılki cirosunun 42.9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, “Türkiye’ye 150 milyon dolar yeterli değil” diye konuştu.
Yabancı sermaye 6 ayda 6.2 milyar doları buldu
HAZİRAN 2011 itibariyle uluslararası doğrudan yatırım 826 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılının ilk 6 ayında doğrudan yabancı sermaye girişi yüzde 92 artarak 6.2 milyar dolar oldu. Bu dönemde 1705 şirket kurulurken, ortaklıklarla birlikte faaliyete geçen şirket sayısı 1995 oldu. Bu girişin yüzde 88’i Avrupa Birliği kaynaklı oldu. Yılın ilk 6 ayında verilen teşvik belgesi adedi de yüzde 34 artarak, 130 oldu. Bu veri, toplam 3.7 milyar dolarlık yatırım ve 7 bin 417 kişilik istihdam anlamına geliyor. Verileri değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları söyledi:
2011 yılında 10 milyar doların üzerinde bir doğrudan yabancı sermaye girişi gerçekleşecek.
Yüzde 88’inin AB ülkeleri kaynaklı olması, Türkiye’nin Avrupa’nın ve Avrasya’nın mal ve hizmet üretim üssü olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.
Küresel olumsuzluklara rağmen yüzde 92’lik artış, Türkiye’ye güvenin kanıtı.