Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de yaklaşık 1.6 milyon çöp konteyneri bulunuyor ve bu konteynerlerdeki çöpleri toplamak için 10 bin kamyon her gün yola çıkıyor. Çalışan ekipler, belirlenen rotadaki çöp konteynerlerinin dolu olup olmadığını bilmeden tek tek geziyor. Bu da yılda milyonlarca liranın boşu boşuna harcanması demek. ODTÜ mezunu 4 genç girişimci olan Umutcan Duman, Berkay Akçora, Mert Barutçu ve Mehmet Pancaroğlu’nun kurduğu ‘Evreka’ adındaki girişim, geliştirilen sensör ve algoritma ile çöp toplama işinden tasarruf edilmesini sağlıyor.
NASIL ÇALIŞIYOR
Projeye başlamadan önce araştırma yapmak için geceleri çöp kamyonlarına binerek operasyonları takip ettiklerini belirten Umutcan Duman, “Şoförler, çalışanlar, belediye yetkilileriyle konuştuk. Çünkü kamyonlarla gezmeden, konteynerlere girmeden, şantiyelerde mesai harcamadan bu işte başarılı olamazdık” dedi. Problemi anladıktan sonra çözümü, konteynerlere yerleştirilen ve internete bağlanan bir sensörde ve çöp kamyonlarına rota gösterecek bir algoritmada bulduklarını anlatan Duman, Evreka’nın nasıl çalıştığını şu şekilde anlattı: “Geliştirdiğimiz sensörler sayesinde konteynerlerin doluluk oranı, sıcaklık ve konum verilerini anlık olarak takip edebiliyoruz. Sensörlerimizi her konteynere uygulanabilir şekilde tasarladık. Geliştirdiğimiz algoritmalarla gün içerisinde hangi konteynerlerin toplanması gerektiğini otomatik olarak belirleyen bir sistemimiz var. Böylece gün içerisinde atık toplama rotalarını her araca verdiğimiz navigasyon panellerimizle sürücülere iletiyoruz. Araç takip sistemi görevi gören bu cihazlar, hangi rotadan gidildiğini hangi konteynerlerin toplandığı bilgilerini almamızı sağlıyor. Yöneticilerin tüm bu verileri takip edebilmesi ve sistemi yönetebilmesi için bir arayüzümüz mevcut. Bu sayede anlık olarak istenilen yerden kontrol sağlanabiliyor.”
50 BİN SENSÖR KURDU
Bu çözümü, aylık ücretler karşılığında evsel atık toplamakla sorumlu ilçe belediyelerine ve özel atık toplama şirketlerine sunduklarını anlatan Duman, şu ana kadar 50 bin sensör kurulumu gerçekleştirdiklerini belirtti. Duman, “2 milyon üzerinde veri topladık. Örneğin Sakarya’da ‘Biosun Katı Atık’ şirketi ile çalışıyoruz . Atık toplama süresini yüzde 53 ve kamyonların rotasını yüzde 34 azalttık. Tuzla Belediyesi’nde ise yüzde 23 iyileştirme sağladık ve oradaki çalışma alanında genişletmeye gidildi. Bu sayede oradaki yeni iyileştirme beklentimiz yüzde 40’ın üzerinde Bu oranlar bizim için çok gurur verici” diye konuştu.
İSVİÇRE KULLANMAYA BAŞLADI
BU alanda çok hızlı ilerlemek istediklerini belirten Duman, “Hedefimiz, Türkiye’den çıkmış bir donanım-yazılım girişiminin bir dünya markası olabileceğini göstermek. İlk günden itibaren global hedeflerle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hatta şu anda Türkiye’nin dışında İsviçre’deki bir belediye Evreka sistemini kullanmaya başladı. Yakında birkaç ülkeye daha açılacağız. Her şeyi ile Türkiye’de geliştirilen bir teknoloji çözümün şu anda İsviçre’de kullanılması bizim için ayrı bir gurur kaynağı” dedi.