Güncelleme Tarihi:
RUSYA’nın Soçi kentinde 7-23 Şubat tarihleri arasında 22’incisi düzenlenen Kış Olimpiyatlar’ı tarihin en pahalı kış oyunları unvanını aldı. Bu ünvan dışında Soçi Olimpiyatları daha başlamadan güvenlik tehditleri, eşcinsellik karşıtı yasaları, Çerkes katliamının yaşandığı yerde ve katliamın 150’nci yıldönümü ile aynı tarihlerde yapılacak olması sebebiyle çokça eleştirildi. Ancak en çok tartışılan konu ise tabi ki maliyeti oldu. Bundan önce düzenlenen 21 kış olimpiyatının maliyeti 35 milyar Euro olurken, Soçi Kış Olimpiyat Oyunları 40 milyar Euro’yu buldu. Şimdi de gündeme ‘hayalet şehir’ haberleriyle geliyor Soçi. Yaklaşık 40 milyar Euro’nun harcandığı olimpiyatlardan sonra yapılan yatırımın hayalet olarak adlandırılması akıllara 2011’de Erzurum’da düzenlenen 25’inci Üniversiteler Kış Olimpiyatları sonrası neler olduğunu getirdi.
TEK ORGANİZASYON İÇİN
Olimpiyatları düzenlemek için yoğun çaba harcayan Türkiye, 735 milyon lira yatırımla 25’inci Üniversiteler Kış Olimpiyatları’nı düzenledi. Organizasyona yapılan yatırımlar 3 yılda neredeyse başka hiçbir büyük organizasyon için kullanılamadı. Olimpiyat Köyü, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere tahsis edildi. Yapılan atlama kuleleri ise atıl bir şekilde bekliyor. Olimpiyatlar sonrası Erzurum’da ağırlanan turist sayısı da yapılan 735 milyon liralık yatırıma rağmen 3 yılda 30 bin arttı. Atlama kulelerinin 2011’den bu yana bomboş olduğunu ifade eden Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, curling tesislerinin de o günden beri kullanılmadığını söyledi. Tesislerin şu andaki tek ziyaretçilerinin okullar tarafından gezmeye getirilen öğrenciler olduğunu belirten yetkililer şunları söyledi: “Soçi gibi atıl halde mi? Tabi ki hayır. Ancak büyük işlevleri yok. Bir sonraki oyunlar için bekliyor.” Erzurum Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk bu kadar karamsar değil. Yapılan altyapı yatırımları ile bölgenin bir turizm merkezi olduğunu belirten Öztürk’ün verdiği bilgilere göre 2013’te Erzurum gelen toplam turist sayısı 225 bine ulaştı. Öztürk, “Kullanılmayan salon çok. Kulüpler sporcu yetiştiriyor. Olimpiyat köyü yurt olarak kullanılıyor. Öğrencilere Türkiye’nin en modern yurtları sunuldu. Yaklaşık 8 bin öğrenci konaklıyor” dedi.
HAYALET ŞEHİR OLMASIN DİYE YENİDEN BAŞVURDUK
MİLLİ Olimpiyat Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Porsun da Erzurum’daki tesislerin boş kalmaması için yeni organizasyonlara başvuruda bulunduklarını söyledi. 2019’da düzenlenecek Kış Gençlik Oyunları’nı Erzurum’a getirmek istediklerini ifade eden Porsun, “Hayalet şehirler olmasın diye yeniden aday oluyoruz. Spor kütürü ve olimpik eğitim ne kadar yargınlaşırsa bu boşluklar olmayacak. Sadece kulüplerle, sporcuyla olmaz. Bu ülke bunu başaracak güçte” diye konuştu.
BİRÇOK TESİS İÇİN YENİ YATIRIM GEREKİYOR
DÜNYANIN birçok yerinde yıllardır düzenlenen olimpiyatlar sonrası boş kalan tesislerin ne olacağı hep tartışma konusu oldu. Soçi’den yıllar önce olimpiyatları düzenleyen Saraybosna’da da durum aynı. Türkiye’de de olimpiyat oyunları için yapılan Atatürk Olimpiyat Stadı için yeni yatırım yapılması planlanıyor.
KANADA OLİMPİYATLARDAN SONRA BOŞ KALMADI
SOÇİ’den önce 2010’da kış oyunlarını düzenleyen Kanada, Vancouver’da yaklaşık 5 milyar liralık yatırım yaptı. Yağışın yoğun olduğu bölgede önemli sayıda turist ağırlanıyor. Kar yağmadığı dönemlerde de tesislerin kullanılması için birçok şey düşünülmüş. Park ve gezi alanı olarak düzenlenen alanlarda turistler ağırlanıyor.