Akenerji'den 5 yılda 3 milyar dolar yatırım

Güncelleme Tarihi:

Akenerjiden 5 yılda 3 milyar dolar yatırım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 16:31

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Türkiye’nin enerji sektöründeki önde gelen şirketlerinden Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin bağlı ortaklığı MEM Enerji Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilecek 3 Hidroelektrik Santrali için 84 milyon Euro tutarında finansman sağladı.

Haberin Devamı

Akenerji, 120 milyon dolar yatırımla Adana’da i Himmetli ve Gökkaya Hidroelektrik Santralleri ile Adıyaman’daki Bulam Hidroelektrik Santrali yapımlarını gerçekleştirecek ve üç santralle toplam 240 milyon kilowatsaat elektrik üretecek.

Avrupa’nın enerji sektöründeki en büyük kuruluşlarından biri olan CEZ ile eşit ortaklığa sahip bulunan Akkök Grubu şirketi Akenerji, gelecek beş yılda kurulu enerji üretim kapasitesini 3 bin megawata ulaştırmayı ve aynı sürede toplam 3 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, 2009’da yenilenebilir enerji kapsamında toplam 86 projeye finansman desteği sağladıklarını, uluslar arası kuruluşlarla imzaladıkları kredi anlaşma toplamının ise 1.1 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu rakam TSKB’nin tarihinde en büyük rakamdır” dedi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Türkiye’nin enerji sektöründeki önde gelen şirketlerinden Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin bağlı ortaklığı MEM Enerji Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilecek 3 Hidroelektrik Santrali için 84 milyon Euro tutarında finansman sağladı.

Krediye ilişkin anlaşma TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman tarafından İstanbul’da imzalandı. İmza töreni dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında enerji sektörüyle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Akkök Grubu ile CEZ Grubunun eşit ortaklığa sahip olduğu ve yüzde 25’inin de halka açık olduğu Akenerji’nin gelecek beş yıllık dönemde toplam 3 milyar dolar yatırım yapacağını ve kurulu enerji kapasitesini de 3 bin megawat’ın üzerine çıkaracağını söyledi.

Akenerji Elektrik Üretim A.Ş’nin bağlı ortaklığı MEM Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin Adana’da gerçekleştireceği Himmetli ve Gökkaya Hidroelektrik Santralleri ile Adıyaman’daki Bulam Hidroelektrik Santrali için yaklaşık 120 milyon Euro tutarında yatırım planladıklarını belirten Ahmet Ümit Danışman, “Bu yatırım tutarının, 84 milyon Euro’luk kısmı için TSKB’nin desteğini almış olmaktan dolayı mutluyuz. Toplam 64 MW’lik kurulu güce sahip olacak 3 HES’in yaklaşık 240 milyon kWh enerji üretmesi planlanmaktadır. Öte yandan her 3 santral de devreye alındığında, yaklaşık 160 bin ton karbon salımını engelleyecektir” diye konuştu.

“BU YIL 86 YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMINI FİNANSE ETTİK”

İmza töreninde bir konuşma yapan TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ise ,çevreci ve yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleme politikası doğrultusunda bu proje ile 2009’da finansman sağladıkları proje sayısının 86’ya ulaştığının altını çizerken, ,finanse ettikleri yenilenebilir enerji projelerinden sağlanan enerji miktarının da yaklaşık 2 bin 283 MW’a ulaştığını kaydetti. Eroğlu, bu rakamın, Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün toplam yüzde 15’ine, toplam üretim kapasitesinin ise yüzde 2’sine denk geldiğini söyledi.

Bu projeleri desteklemek için Dünya Bankası, IFC, Avrupa Yatırım Bankası, KfW, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) ve CEB gibi uluslararası kaynaklardan destek aldıklarını ve imzaladıkları kredi miktarının 2009 sonu itibariyle 1.1 milyar dolara ulaştığını belirten Eroğlu, ”TSKB kredilerinin özelliği diğer bankaların sendikasyonlarında olduğu gibi para kasaya girmiyor olmasıdır. Biz projelerle ilgili harcama yapıldıkça krediyi parça parça kullandırıyoruz” dedi. Eroğlu, “TSKB olarak çevreci projelere kredi açmaya devam edeceklerini altını çizerek, “Yeterli öz kaynağı bulunan, ciddi ve güç oyuncuların, özel sektör kuruluşlarının enerji yatırımlarını destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” görüşünü ifade etti.

“YATIRIM KREDİLERİNDE TSKB TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK RAKAMA ULAŞTIK”

Eroğlu, küresel krizin en fazla etkisinin kaldıraçlı ürünler nedeniyle ticari bankalar nezdinde yaşandığını hatırlatarak, “Uluslar arası alanda ticari bankaların yatırım kredilerinden çekildiği bir ortamda Dünya Bankası, IFC, Avrupa Yatırım Bankası gibi kalkınma ve yatırım bankaları tarihlerinde olmadığı kadar ekonomiye büyük kaynaklar sağladılar. Bizim de 1.1 milyar dolarlık imzaladığımız toplam kredi anlaşması da TSKB’nin tarihindeki en büyük rakam oldu. 2010 yılı için de beklentimiz, imzalayacağımız kredi anlaşmasının 750 milyon doların altında kalmayacağı yönündedir” dedi. Eroğlu, ekonomik büyüme için enerji sektörü yatırımlarının devamının da şart olduğunu vurguladı.

“2020 YILINA KADAR 100 MİLYAR DOLAR ENERJİ YATIRIMI GEREKİYOR”

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, sektörle ilgili değerlendirme yaparken, Türkiye’de elektrik tüketiminin, son 25 yılda hızla artan nüfus ve şehirleşme nedeniyle GSYİH büyüme oranının üzerinde seyrettiğini ve yıllık yüzde 8 oranında bir büyüme kaydettiğini söyledi. Danışman, “Türkiye, bu artış oranıyla dünya genelinde Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki enerji ihtiyacının 2009?2017 yılları arasında 6?8 oranlarında artacağı öngörülmektedir.Kalkınma ve nüfus artışına paralel olarak enerji tüketimimizin hızla artmasına rağmen, enerji üretimimiz aynı oranda artış göstermemektedir. Bu açığın karşılanabilmesi ve gelecek yıllarda bir enerji darboğazı yaşanmaması için yeni yatırımların devreye alınması şarttır” diye konuştu. Danışman, 2020 yılına kadar 100 milyar doların üzerinde enerji yatırımı ihtiyacının olduğuna işaret ederek, “Bu ihtiyaç yerli ve yabancı şirketlerin yönünü sektörümüze çevirmelerine yol açmaktadır” dedi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE 40 BİN TON SALINIMI ENGELLEYECEĞİZ”

Akkök Şirketler Grubu olarak, 20 yıl önce, enerji sektörünün önemini ve gelecekte yaratacağı fırsatları öngörerek kurdukları Akenerji’nin, bugün Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden biri konumuna geldiğini ve üretimde çeşitliliği sağlamayı amaçladıklarını belirten Danışman, şöyle devam etti:

“Bu amaçla 100MW Uluabat ve 80 MW Akocak hidroelektrik santral projelerini başlattık.Yenilenebilir enerjiye dayalı yatırım faaliyetlerine büyük önem veren Akenerji, bu kapsamda son olarak Balıkesir’de kurduğu Ayyıldız Rüzgar Enerji Santrali’ni, Eylül 2009 itibariyle devreye aldı. Toplam 15 MW kapasiteye sahip Ayyıldız’da yıllık 52 milyon kWh elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz. Bu üretimin neticesinde Ayyıldız, her yıl yaklaşık 40 bin ton karbondioksit emisyonunu engellemiş olacak. Küresel ısınmayı engellemeye yönelik yapılan çalışmalar kapsamında çıkarılacak karbon sertifikalarının satışından elde edilecek gelir sayesinde Şirketimiz diğer yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmayı sürdürecek.”

Akenerji’nin yüksek teknolojiye dayalı yatırımları ve çevreci yaklaşımıyla da öncü konumda bulunduğunu savunan Danışman, “Akenerji, geleceğe kararlı adımlarla ilerlerken, 30 milyar Euro pazar değeriyle Avrupa’nın lider enerji şirketi CEZ Grubu ile stratejik ortak oldu.. Birinci yılını geride bıraktığımız ortaklıkla bir yandan 600 milyon dolar gibi Türkiye ekonomisi için önemli bir yabancı sermayeyi ülkemize getirirken, diğer yandan CEZ’in uluslararası know-how’ı ile çok önemli projeleri birbiri ardına hayata geçirmeye başlamış bulunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

“KRİZE RAĞMEN YATIRIMLARIMIZI ÖTELEMEDİK”

Mevcut 373 MW’lık aktif kurulu güce ek olarak toplam 373 MW kapasiteli 9 adet hidroelektrik ve 900 MW kapasiteli bir doğalgaz elektrik üretim santrali yatırımına devam ettikleri bilgisini veren Danışman, “Planlama aşamasındaki yeni projelerimizin de devreye girmesiyle birlikte, kurulu gücümüzü beş yılda 3 bin MW’a ulaştırmayı ve yine beş yıl içinde toplam 3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz” dedi. Danışman, küresel ekonomik krizin etkilerine değinirken şunları söyledi:

“Bütün bu planlarımızdan ve hedeflerimizden söz ederken pek tabii küresel ekonomik kriz gerçeğini de göz ardı etmiyoruz. Kriz sonrası sektördeki arz-talep dengesi dikkate alındığında, arz açığının bir süre ötelendiğini gözlemlemekteyiz. Fakat geciken arz açığı, eğer gerekli yatırımlar yapılmazsa kriz etkisini kaybettiğinde yeniden yüzünü gösterecektir. Akenerji olarak, bu süreyi iyi değerlendirerek yatırımlarımıza aralıksız devam etmek için çalışmaktayız. Arz açığı ötelenmesine rağmen yatırımlarımızda ya da hedeflerimizde herhangi bir erteleme söz konusu değildir. Bunun en güzel kanıtı ise hayata geçirdiğimiz yatırımlardır.”

“ FİNANSMAN SIKINTISI NEDENİYLE 2012’DEN SONRA ENERJİ DARBOĞAZI OLABİLİR”

Projelerin en zorlu aşamasını finansman sağlanma sürecinin oluşturduğunu hatırlatan Ahmet Ümit Danışman, şu değerlendirmede bulundu :

“Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santraller (YES) için resmi kurumlara yapılan başvurular neticesinde, ülkemizde şu anda birçok yatırımcı şirket finansman aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Yatırımcılar, projelerine hem yurt içinden hem de yurt dışından kredi bulmaya çalışmaktadır. YES projelerinin uzun dönemli ve düşük faizli krediler gerektirmesi nedeniyle proje ve sendikasyon kredileri büyük önem kazanmaktadır. Enerji sektörünün, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl içinde finansmanda bir miktar daralma yaşadığı bir gerçek. Daha önceden planlanan santrallerin bir kısmı, bu finansman sıkıntısı nedeniyle yapılamadı. Bu da, 2012 yılından sonra bir enerji darboğazı yaşanması ihtimalini güçlendiriyor.”

“TÜRK BANKALARI DAHA POZİTİF YAKLAŞTI”

Haberin Devamı

Küresel krizin yaşandığı bu kritik dönemde, Türk bankalarının enerji sektörüne yabancı bankalara oranla daha pozitif yaklaştığını özellikle belirten Danışman, “Krize rağmen EPDK verilerine göre bu yıl içinde sektöre 6,5 milyar TL büyüklükte yatırım yapıldı ve 2 bin 700 MW kurulu güç hizmete alındı. Bu, Türkiye tarihinde bir defada devreye alınan en yüksek kurulu gücü ifade ediyor.Yine vurgulamak istediğim diğer nokta ise 2010 yılının ülkemizde yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji yatırımlarında patlama yılı olmasının beklendiğidir. Analistler, finans sektöründe yaşanacak toparlanmaya paralel olarak, 2010’un, sektörümüze yatırımların hızlanacağı bir yıl olacağını öngörüyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!