ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2008 13:573dk okuma
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mayıs ayında Antalya'da yapılacak olan Akdeniz İş Görüşmeleri toplantısının yerli üretici ve KOBİ’ler için büyük bir fırsat olduğunu bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, “44 ülkeden, 10 sektör ve 300 alıcının ülkemize gelmesini bekliyoruz. Akdeniz İş Görüşmeleri Platformu’nun, her firmanın 2 yetkili ile temsili, yaklaşık 2 bin 100 iş adamı, her bir yabancı firmanın 10 yerli
KOBİ ile görüşmesi, 3 bin birebir iş görüşmesi ve bu görüşmelerde yaklaşık 1 milyar dolarlık iş anlaşması hedefi bulunuyor. Bu rakamlardan pay almak isteyen her üreticimiz ve KOBİ’miz, bu organizasyonda yer almalıdır” dedi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB Genel Merkezi’nde, Akdeniz İş Görüşmeleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak, Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Özgen ile ANFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer de katıldı.
Dış ticaret hacmi içinde Akdeniz coğrafyasının AB’den sonra ikinci sırada geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2007’de söz konusu coğrafyadaki dış ticaret hacminin 59 milyar dolara ulaştığını, toplam dış ticaret hacmindeki payının ise yüzde 21 olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Daha da dikkat çekici olanı, Akdeniz ülkeleriyle olan dış ticaretimizin dengeli yapısıdır. Bu ülkelere ihracatımız 30 milyar
dolar iken, ithalatımız 29 milyar dolardır. Esasen bu bölge, yakın ve orta Asya ülke grubundan sonra dış ticaretimizin kayda değer bir fazla verdiği tek coğrafyadır” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Akdeniz İş Görüşmeleri’nin, alanındaki en büyük organizasyonlardan birisi olmasını hedeflediklerini söyledi. Organizasyonun, dış pazarlara açılmak isteyen yerli KOBİ’lere, yeni fırsatlar sunacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, programın bir diğer amacının da ülkeler düzeyinde iş bağlantıları ve ortaklıkların kurulması, teknoloji transferlerinin yapılması yoluyla KOBİ’ler için pazarın geliştirilmesi olduğunu kaydetti. Organizasyonun, yerli üreticiler ve KOBİ’ler için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
44 ÜLKE KATILACAK“44 ülkeden, 10 sektör ve 300 alıcının ülkemize gelmesini bekliyoruz. Halen 20 ülkeden, 214 yabancı katılımcı kaydını yaptı. Akdeniz İş Görüşmeleri Platformu’nun, her firmanın 2 yetkili ile temsili, yaklaşık 2 bin 100 iş adamı, her bir yabancı firmanın 10 yerli KOBİ ile görüşmesi, 3 bin birebir iş görüşmesi ve bu görüşmelerde yaklaşık 1 milyar dolarlık iş anlaşması hedefi bulunuyor. Bu rakamlardan pay almak isteyen her üreticimiz ve KOBİ’miz, bu organizasyonda yer almalıdır.”
ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık da konuşmasında, organizasyondan gelir amacı gütmediklerini vurgulayarak, Akdeniz İş Görüşmeleri’nin KOBİ’ler için büyük bir fırsat olacağını söyledi. Çalık, “Organizasyon aracısız ve birebir görüşmelerde, doğrudan bağlantı ve doğrudan yatırımlarda fayda sağlayacak” dedi.
KOSGEB, DEİK, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ana yükleniciliğini yaptığı Akdeniz İş Görüşmeleri, 15-16 Mayıs arasında Antalya Expo Center’da düzenlenecek. 17-18 Mayıs arasında ise sektörel gezi ve turizm programları yapılacak. Organizasyona, yapı ve yapı malzemeleri, otel ve ev donanımları, elektriksel donanım ve gereçler, gıda ve tarım ekipmanları, kimya ve plastik sanayi, tekne ve yat üretimi, deniz turizmi, deniz ticareti ve lojistiği, tekstil, deri ve ayakkabı ve kuyumculuk sektörlerinden firmalar katılacak. Organizasyona Azerbaycan, Nahcivan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Kuveyt, Suriye, Lübnan, Suudi Arabistan, Ürdün, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, İsrail, Cezayir, Fas, Tunus, Libya, Mısır, Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İngiltere, İspanya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan katılacak.