Akdeniz’de senkron çember oluşacak, elektrik kesintisi bitecek

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de senkron çember oluşacak, elektrik kesintisi bitecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2012 00:00

Elektrik şebekesini Avrupa ile ENTSO-E denilen senkron paralel bağlantıya geçiren Türkiye, daha sonraki aşamada Suriye, Ürdün, Lübnan, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus gibi ülkelerle bu bağlantıyı genişleterek “elektrik çemberi” oluşturacak.

Haberin Devamı

Arap Baharı nedeniyle yavaşlayan ve Irak’tan Tunus’a kadar geniş bir alana yayılacak projenin tamamlanmasıyla elektrik kesintileri tarih olacak.

Kalitesi ve güvenliği artacak

Avrupa elektrik piyasasına erişim imkanı yaratan projeyle Akdeniz ülkeleri çevresinde “elektrik ring hattı çemberi” oluşurken, sistemin kalite ve güvenliği de artacak. Türkiye’nin 20 yıldan beri sürdürdüğü Avrupa Elektrik Sistemine (AES) bağlantı çalışmalarında son aşamaya gelindi. Türkiye elektrik sisteminin, Avrupa Ülkeleri Elektrik Şebekesine Senkron Paralel Bağlantısı ile kalite ve güvenilirliği artarken, Avrupa elektrik piyasasına erişim imkanı da sağlanmış olacak.

Doğudan batıya çember

TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, projenin Türkiye ayağında çalışmaların tamamlandığını söyledi. “Akdeniz Ring Projesi” olarak da adlandırılan çalışmayla Avrupa’dan Tunus’a kadar bir çember şeklinde elektrik hattı olacağını ifade eden Yıldır, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Avrupa iletim sistemiyle senkron paralel çalışıyoruz. Avrupa’nın en batısında bulunan Portekiz’de jeneratörle en doğudaki Atatürk Barajı’nda bulunan jeneratörün 3 bin devir hızı saptırmadan çalışması gerekiyor. Bu projeyle ilgili iki yıl iletim sistemi işletme performansı yapıldı. Üç yıl boyunca hazırlandık, TÜBİTAK’la ortak çalışma yaptık. Bunun sonucunda iletim sistemi işletme performansımız Avrupa sistemine uygun bulundu. Güç salınımları yapıldı. 2010’dan itibaren Avrupa ile senkron çalışmaya başladık.

Ortadoğu ile bağlantı

Bu sistemin Zahu-Musul arasındaki çalışmaları için Irak’la etüt çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıl etüt bitince yatırım programına alacağız. Burayla senkron paralel olana kadar inşa sürecek. Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Mısır, Libya ve Tunus’a kadar olan ülkelerle senkron paralel bağlantı yapacağız. 20 yıldır süren çalışmalar belirli bir aşamaya geldi. Avrupa sistemi Cebelitarık ile de deniz altı kablolarıyla Fas, Cezayir ve Tunus’a kadar enerji verecek. Suriye’ye kurulacak sistem de 8 ülkenin enterkoneksiyonuna katkı sağlayacak.”

Haberin Devamı

Pik saatlerde  alalım tüketimi geceye kaydıralım

EÜAŞ Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Biçer ise elektrikte yapılacak yeni bir “gündüz-gece” tarifesiyle gündüz daha fazla olan tüketimin geceye kaydırılabileceğini ifade etti. Biçer, “Talepte gündüz ve gece arasında büyük dalgalanmalar oluyor. Elektriğin gece daha fazla kullanılmasını istiyorsanız genel fikir, gündüz tarifesini gece tarifesinden daha yüksek tutmaktır. Böylece insanlar elektriği mümkün mertebe gece kullanırlar” diye konuştu. Talebi karşılamanın başka bir yolunun da uluslararası üretim olduğuna vurgu yapan Biçer, “Pik saatlerde elektrik alıp, pik olmayan saatlerde satış yapılabilir. Verimlilik için en güncel teknoloji kullanılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!