Güncelleme Tarihi:
Hekimlikten nasibini almamış
Eylem çağrılarını, “Hekimlik etiğinden nasibini almamış” kişilerin yaptığını savunan Akdağ, “Doktorların tam gün yasasına karşı tüm gün eylem yapmayacaklarını, sadece Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) bir gösteri düzenleyeceği” görüşünü dile getirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Hürriyet’e
şunları söyledi: “Hekimler kendi sorumluluklarını bilen insanlardır. Bir hekim, hastasını poliklinikte, yatakta bırakıp da nasıl eylem yaparmış? Aciller açık kalacakmış. Kimse kusura bakmasın, hekimlerin görevi sadece aciller değil ki. Yatan hastalar var. Çorum’dan Ankara’ya gelmiş bir
hastayı ne yapacağız?
‘Kusura bakmayın, biz size bugün bakmayacağız’ mı diyeceğiz?”
Bu hak korumak değil
“Ben bu meselenin hekimlik hakkını korumak olduğuna asla inanmıyorum” diyen Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Muayenehane hekimleri veya özelde çalışanların örgüte üye olma, aidat verme zorunluluğu var. Endişeleri biraz da bu. Sistem değişince hekimler kamuda çalışacaklar, o zaman tabip örgütüne üye olmak gibi bir zaruret, aidat ödeme zorunluluğu da olmayacak. Örgütün gelirleri azalacak. Onlar diyorlar ki ‘doktorlara, kamuda hiçkimseye verilmeyen ücretleri, sabit ücret olarak ödeyin.’ Böyle bir şey pratikte mümkün değil. Biz hekimlerin sabit gelirlerini bu kanunla zaten yüzde 40, yüzde 70 oranında artırıyoruz. Bunların emekliliğe yansımaları da olacak. Bu hatırı sayılır bir iyileştirmedir. Bunun yanısıra hekimler yine ek ödemelerle kazanmaya devam edecekler, mesaiden sonra ek ödeme imkanı getiriyoruz. Nöbet ücretlerini artırıyoruz.”
Tabipler Birliği: Bakan tehdit ediyor
TÜRK Tabipleri Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, “Bakan tehdit ediyor: O halde gerçek doktor yarın işi gücü bırakır, gerçekleri anlatır ama tehditlere pabuç bırakmaz” denildi. Açıklamada, Akdağ’a şu sorular yöneltildi: “Soruyoruz, bugün hemşiresinden sağlık memuruna, laboratuvar çalışanından taşeron işçisine maaşları yeterli midir, gelirleri ve işleri güvenceli midir? Ve bu yasa çıktıktan sonra nasıl bir olumlu değişiklik olacaktır? Yarın emekli olduklarında sağlık hizmetleri ve ilaç katılım paylarının giderek daha fazla emekli maaşlarından kesilmesinden başka ne değişecektir? Sağlık çalışanlarını hiç düşünüyor musunuz? Ya vatandaşın sağlık ocağı, aile hekimi muayenehanesinden başlayıp her muayenede para ödemesine, ilaçta artan katılım payına ne diyorsunuz? Uzatmaya gerek yok. Radyoloji alanında çalışan sağlıkçıların süresini 25 saatten 35 saate çıkartarak sağlıklarını bile gözden çıkarttıktan sonra konuşacak söz de kalmıyor. O halde bu koşullarda gerçek hekim ne yapsın? Bana ne sağlıkçılardan diyerek sadece kendi ile mi ilgilensin? Hekimlerle ilgili gerçek dışı beyanlara ‘olur canım, ne de olsa politikacılar’ diyerek mi sussun?”