Emre ÖZPEYNİRCİ ROTTERDAM
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2002 01:52
Akbank, yurtdışındaki ikinci bankasını kurduğu Hollanda'yı ‘Avrupa üssü’ seçti. Akbank International, Hollanda'nın Rotterdam kentinde hizmete girdi.
Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, ‘‘Dünya bankası olma yolunda bir adım daha attık. Buradan Avrupa'ya yayılacağız’’ dedi.
1983'ten bu yana Londra'da faaliyet gösteren Sabancı Bank ile Almanya'da 7, Malta'da bir olmak üzere toplam sekiz yurtdışı şubesi bulunan Akbank, Hollanda'da da bir banka kurarak yurtdışında atağa geçti. Akbank, Hollanda'nın Rotterdam kentinde hizmete açtığı ‘Akbank International’ ile hem Avrupa'daki Türkler'i kucaklayacak, hem de Avrupa ile ticari ilişkilere aracılık edecek. 25 milyon
Euro sermayeyle kurulan Akbank International'a bağlı olarak önce Hollanda'da daha sonra da Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde şube açılması planlanıyor.
Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akbank International'ın Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, ‘‘Akbank International Akbank'ın Dünya Bankası olma yolunda attığı adımlardan biridir’’ dedi.
‘‘Dünya bankası olmak ve 2010'da Türkiye'de pazar payında ve aktif büyüklüğünde liderlik elde etmek için yeniden yapılanma projesi başlattık’’ diyen Kozanoğlu şunları söyledi: ‘‘Bu proje ile Türkiye'de ve dünyada gelişen yeni pazarları ve fırsatları değerlendirmek, bankamızın konumunu daha güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Hollanda bizim için önemli fırsat.’’
ŞUBE DERKEN, BANKA KURDUK
Akbank'ın 1960'lardan bu yana yurtdışında temsilciliğinin bulunduğunu söyleyen Kozanoğlu, ‘‘Biz ilk etapta Rotterdam'da bulunan temsilciliğimizi şubeye çevirmek istedik ancak Hollanda'daki yetkililer bizi banka kurmaya yönlendirdiler. Biz de burayı banka haline getirmeye karar verdik’’ dedi.
Kozanoğlu, bankanın lisansının alınmasının Türkiye'deki krizlerin de etkisiyle biraz zaman aldığını belirterek, ‘‘Yurtdışında fonun elinde bulunan Türk bankalarını almak gibi alternatiflere de baktık, ama biz kendi standartlarımızın olduğu yeni bir banka kurmayı tercih ettik’’ dedi.
Diğer Avrupa ülkelerine Akbank International üzerinden yayılacaklarını söyleyen Kozanoğlu, ‘‘Bir zorlama yok ama ileride Almanya'daki Akbank şubelerinide Akbank International şubelerine çevirebiliriz’’ dedi.
TÜRKLER İÇİN RASYO YÜKSEK
Hollanda'da Türkler'den istenen sermaye rasyosu için Kozanoğlu şunları söyledi: ‘‘Kasım krizinden sonra Türk bankaları için rasyoyu yüzde 10'dan 12'ye yükselttiler. Hollanda bankaları için yüzde 8.’’
Şu an için yurtdışında banka açmanın kárlı gözükmediğini kaydeden Kozanoğlu, ‘‘Kaynak maliyeti şu an için Türkiye ile hemen hemen aynı. Ama bankacılık günlük bir iş değil. Onun içinde Avrupa'da Türkler'in bulunduğu ülkelerde yer almak zorundayız. Bizim stratejimizde sadece Avrupa Birliği ülkeleri var. Biz Romanya ve Rusya'da bankacılığı düşünmüyoruz’’ dedi.
Akbank'la birlikte Hollanda'daki Türk bankası sayısı da 8'e yükseldi.
Akbank Murahhas üyesi Suzan Sabancı Dinçer, Hollanda'da daha esnek bankacılık mevzuatı olduğu için banka açtıklarını belirterek, ‘‘Biz öncelik olarak yurt dışındaki Türk vatandaşlarımıza hizmet vermek istiyoruz’’ dedi. Hollanda'da geç banka açmalarının bir dezavantaj yaratmayacağını kaydeden Dinçer, ‘‘Farkı süratli bir şekilde kapatacağız’’ diye konuştu.
Akbank International Genel Müdürü Banu Özcan ise, ‘‘Hollanda'daki 300 bin Türk vatandaşının 50 bini Hollanda bankaları aracılığıyla Türkiye'ye para gönderiyor. Hedefimiz öncelikle bu vatandaşlarımıza hizmet vermek. Ardından tüm bireysel hizmetlerimizi sunacağız’’ dedi.
Unicredito yabancı ilgisini gösteriyor AKBANK Murahhas üyesi Suzan Sabancı Dinçer, banka bilançolarının denetimden geçtiğini ve 15 gün içinde açıklanacağını belirterek, ‘‘Türkiye'de 6 aydır bilançolar açıklanmıyor. Enteresan bir dönemden geçildi. Bilançoların açıklanmasıyla birlikte oluşan belirsizlikler kalkacaktır. Olumsuz sonuçların çıkacağı bir kaç banka olacaktır ama önemli olan sonuçta ciddi bir araştırma yapılmış olmasıdır’’ dedi.
Türkiye'ye gelmeyi bekleyen paranın olduğunu ifade eden Dinçer, ‘‘
Koç Finans Grubu'nun yüzde 50'sinin Unicredito'ya satılmış olması çok olumlu bir gelişmedir. Bu ortaklık yabancı yatırımcının gelebildiğini göstermiştir. İşini iyi yapan istikrarlı kuruluşlara ilginin olduğunu kanıtlamıştır’’ dedi.
Akbank olarak her zaman ortaklığa açık olduklarını kaydeden Dinçer, ‘‘Biz yabancı bankalarla görüşmeye her zaman açığız. Böyle bir planımız yok ama kapıları açık tutuyoruz’’dedi. Türkiye'nin potansiyeli olan bir ülke olduğunu, ancak hemen toparlanmanın kolay olmadığını da söyledi.
İstanbul Yaklaşımı'yla her şey toz pembe olmaz AKBANK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kozanoğlu, İstanbul Yaklaşımı'nın Türkiye'de daha önce yapılmayan bir şey olmadığını belirterek, ‘‘Eskiden de bir bankanın şirketten alacağı var ise oturup borcu yeni bir plana bağlıyorduk. Buna kamu bankaları da dahil olmak üzere diğer bankalar da katılıyordu’’ dedi.
Bunun bir prensipler çerçevesine oturmadığını kaydeden Kozanoğlu şöyle konuştu: ‘‘İstanbul Yaklaşımı bunu bir kurallar zincirine bağlıyor. Bu açıdan müspet bir şey. İkinci olarak da dışarıdan bir fon gelmesi bekleniyor. İstanbul Yaklaşımı bu iki şeyi getiriyor. Beklentileri tam karşılayacak bir yaklaşım mıdır bilemiyoruz. Bunun takdirini hep birlikte yapacağız. Ama İstanbul Yaklaşımı ile herşey toz pembe oldu, ekonomi düzeldi gibi bir beklentiye girmek doğru olmaz.’’
Kozanoğlu, banka bilançoları hakkında ise, BDDK'nın kuralların en iyisi uygulamaya çalıştığını belirterek, "Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Bekleyip ne çıkacağını göreceğiz" dedi.