Güncelleme Tarihi:
Yılda 3 bin gelinlik üreten Akay Gelinlik'in baş tasarımcısı Sezanur Akay, dünyada olduğu gibi Türkiye 'de de sistemin hazır gelinliklere yöneldiğini belirterek, kendilerinin kişiye özel gelinlik diktiklerini söyledi. ABD'de Çin malı gelinliklerin çok satıldığını ama Türkiye 'de ağırlığın henüz Çin'e kaymadığını ifade eden Akay, “Türk insanı gelinliğin çok özel ve kendine has olmasını istiyor. Millet olarak gelinlik konusunda çok hassasız ' diyor.
Gelinlikleri büyük bir özenle hazırladıklarını, her parçasını elle diktiklerini anlatan Akay, “Gelin adaylarının ifadesiyle, ruhuyla bütünleşen modelleri seçmeye çalışıyoruz. Bir gelinliğin ilk aşaması modelin tasarlanmasıdır. Tasarımın oluşması bir haftayı bulur.
Çizime göre, modelin kalıbı çıkarılır. Modele göre kumaş seçilir ve sonra kumaş kesilir. Kesimden sonraki aşamada ise gelinliğin dikişine başlanır ve provası yapılır. Provanın tamamlanmasıyla eğer varsa işleme ve dantel kısımlarıyla gelinlik tamamlanır. Dikim aşaması 4 gün sürer. Çok işçilik gerektiren gelinliklerin dikimi bir ayı bulabiliyor” diye konuştu.
Gelinlik alacaklara depo günleri fırsatı
Öte yandan Akay’da kendi model çalışmaları ve koleksiyonları için hazırladıkları farklı beden ve modelde 300 gelinlik; çok özel depo günleri fiyatı ile Kuyumcukent’te bulunan Wedding World Akay Premium’da satışa sunulacak. Sadece üç gün için düzenlenen satışta fiyatlar 500-900-1300 TL olarak belirlendi.
Satışlar 29-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Depo Günleri, hesaplı bir düğün alışverişi yapmak isteyenleri bekleyecek.
Renkli çiçek ve kuşakların da gelin adaylarının dikkatini çektiğini ifade eden Akay, “Son zamanlarda renkli ayakkabı çok tercih ediliyor. Gelin adayları yaz düğünlerinde pudra rengi, yeşil, mor ve kırmızı ayakkabıları, aynı renk çiçekler ve kurdele ile tamamlıyorlar” diye konuştu.
Gelinlik modelinde vücut tipinin çok önemli olduğunu kaydeden Akay, “Bence gelinliği taşıyan yüzdür. Gelinliğin modelinin çok fazla ön plana çıkmaması lazım. İfade ile modelin bütünleşmesi gerekir” dedi.
Boyu kısa ve kilolu olan gelinlerin kabarık kesim kullanmamasını öneren Akay, “Göğsü büyük ve baseni dar gelinlerin şifon tercih etmesi, göbekli gelinlerin drape ile göbeği kapatması, çok ince ve uzun gelinlerin ise göğüs altı kesik, uçuş uçuş gelinlikler tercih etmesini öneriyoruz” dedi.
1940'lardan sonra moda oldu
Türkiye'de 1930-1940'lı yıllarda ipek ve şifon kumaşlardan dikilen gelinlikte, 1940'lı yılların sonlarına doğru bir moda oluşmaya başladı. 1950-1960'lı yıllarda belden kabarık gelinlikler tasarlanırken, 1980-1990'lı yıllarda kumaşlarda ve modellerde farklılaşma görüldü.
Gelinlik modasında, 2000'li yıllarda 1960'lı yılların sadeliği ön plana çıktı. 2010'lu yıllardan itibaren de belden kabarık, tül etekler, şifonlar ve organzeler moda.