Akaryakıta zam bize de dokunuyor kredi kartı kârı yüzde 1 eritiyor

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıta zam bize de dokunuyor kredi kartı kârı yüzde 1 eritiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2012 00:00

Shell Ülke Başkanı Ahmet Erdem, akaryakıt fiyatlarındaki artışların dağıtım sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti. Sektörde kâr marjının dar ve maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu, yalnızca kredi kartının ödeme aracı olarak kullanılmasının dahi yüzde 1’in üzerinde etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

SHELL Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Dağıtım şirketleri kârı artırmak için zam yapıyor” eleştirisine dikkat çekerek, “Dağıtım şirketleri de bu artışlardan olumsuz etkileniyor. Fiyat artışlarıyla tüketim azalıyor, kayıtdışı çoğalıyor ve sektörün finansman maliyetleri artıyor” dedi. Ahmet Erdem, Türkiye’de kâr marjlarının son 3-4 yıldır aynı seviyede kaldığını ve 38-40 kuruş bandında olduğunu söyledi. Bunun da pompa fiyatlarında yüzde 9–11 arasında bir orana karşılık geldiğini kaydeden Erdem, “Sektörde maliyetler oldukça yüksek. Yalnızca kredi kartının ödeme aracı olarak kullanılması dahi kâr üzerinden yüzde 1-1.5 arasında düşüşe neden olabili-yor” diye konuştu.
Yüzde 80 kartla
Şehir içinde perakende satılan akaryakıtın yüzde 80’ine yakınının kredi kartıyla ödendiğini dile getiren Erdem, şöyle konuştu: “Kredi kartıyla yapılan ödemede, sektör belli bir süre sonra parasını bankadan alıyor. POS makinesi ile banka aynıysa yaklaşık bir ay, başka bankanın POS makinesiyse 40–45 günde tahsilât yapılıyor. Ertesi gün tahsil etmek isterseniz faiz oranıyla doğrudan bağlantılı bir oranda komisyon alınıyor. Bunlar sektörün taşıdığı maliyetlere bir örnek. Fiyatlar arttıkça, faiz oranları arttıkça, bu maliyetler de artıyor.”
8 milyar liralık kaçak
Akaryakıt fiyatlarındaki artışların tüketimi de olumsuz etkilediğini, bunun trafikteki azalmadan rahatlıkla görülebileceğini dile getiren Ahmet Erdem, ayrıca kayıtdışını ve sektörün finansman maliyetini arttırdığını belirtti. Şu anda piyasada kayıtsız bir milyon ton ihtiyaç fazlası yağ olduğuna işaret eden Erdem, “10 numara yağ ve diğer kayıtsız ürünler gibi kayıpları toplarsak tahminen 2–2.5 milyon tonluk bir kayıtdışı piyasa var, bunun rakamsal karşılığı yaklaşık 8 milyar lira. Bununla ilgili birçok tedbir alındı ve alınmaya devam ediyor” dedi.
Memleket ekonomisi
Döviz ve petrol fiyatlarında artış olduğu sürece bunun akaryakıt fiyatlarına da artış olarak yansıyacağını kaydeden Erdem, şunları söyledi: “Petrol, birçok ülkede ağır vergisi olan bir ürün. Bizim için de memleket ekonomisinin bir gerçeği. Ancak bir imkân olursa kayıtdışını azaltabileceği de dikkate alınabilir, ayrıca yakıt türleri arasındaki vergi farkları da gözden geçirilebilir.”

Haberin Devamı

Tavan fiyat bizi olumsuz etkiler

Haberin Devamı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarının tavan yaptığı 2009’da, benzin ve motorin için tavan fiyat kararı getirmişti. İki ay süren uygulamayla, fiyatlarda 20 kuruşluk indirim sağlanmıştı. Sektörde, EPDK’nın yeniden bir tavan fiyat belirleyebileceği konuşuluyor. Ahmet Erdem, bu konuda şunu söyledi: “Tavan fiyat uygulaması döneminde sektör zararına çalıştı. Bu sürdürülebilir değildi. Yeni bir müdahale olumsuz etkiler. Rekabetin olduğu bir piyasada tavan fiyat uygulamasının çözümün adresi olduğuna inanmıyorum.”

Güneydoğu’da  kaya gazı aramaya yakında başlarız

 TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Akdeniz’de petrol ve Güneydoğu’da kaya gazı arama ve üretimi için anlaşma imzalayan Shell’in bu konuda hangi aşamaya geldiği sorusu üzerine Erdem, “Antalya projemizde sismik veriler değerlendiriliyor. Güneydoğu’da çalışmalara da biraz daha erken başlayabiliriz. Ümidimiz, dileğimiz bir keşif yaparak ülke ekonomisine bu alanda da katkıda bulunabilmek” dedi. Erdem, Shell’in otogaz satan istasyon sayısını arttırmayı planladığını da belirterek, “Oto LPG senelerdir büyüyen bir piyasa, benzin piyasası daralırken, Otogaz büyüyor, istasyonlarda da bu doğrultuda değişiklikler gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!