Airbus, Boing'in koltuğuna oturdu

Güncelleme Tarihi:

Airbus, Boingin koltuğuna oturdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2001 00:00


Avrupa ülkeleri tarafından oluşturulan "Airbus Industrie" adlı kuruluş, Amerikan "Boeing" firmasını geride bırakarak uçak yapım sanayinde liderlik koltuğuna oturdu.
Haberin Devamı

Amerikan finans çevrelerinin gazetesi "Wall Street Journal", kuruluşun satışlarının 17.2 milyar milyar dolara ulaştığını ve uluslararası geniş gövdeli uçak piyasasının yüzde 46'sının "Airbus"ün eline geçtiğini duyurdu.

Bununla birlikte Airbus'ten yapılan açıklamada,"ABD ekonomisinde görülen yavaşlama ve buna bağlı gelişmelerin, bu yıl global uçak sanayi üzerinde olumsuz etkileri olacağı" savunuldu.

"Airbus" 2001 yılı içinde 350-400 yeni uçak siparişi almayı ümit ediyor. Firma, 1998'de 556, geçen yıl ise 520 uçak siparişi almıştı. Firmanın 2000 yılı satış tutarı 17.2 milyar dolara ulaşarak rekor düzeye çıktı.

Şirket halen dünyanın en büyük yolcu uçağını üretmeyi öngören bir proje üzerinde çalışıyor. A-380 modeli olarak bilinen bu uçak, 550 yolcu kapasiteli olacak ve 2006 yılında hizmete girecek. Uçak için önümüzdeki 1.5 yıl içinde en az 50 sipariş gelmesi bekleniyor.

"Airbus" şirketine İngiliz "BAE Systems PLC" ile Fransız-Alman-İspanyol ortak kuruluşu olan "European Aeronautics Defense & Space Co." firması ortak. Ancak Airbus'un tek bir firma haline dönüşmek için uzun süredir girişim yaptığı biliniyor. Bu gerçekleştiğinde firmanın merkezi Fransa'da olacak ve şirket 1 ocak 2001'de kurulmuş kabul edilecek.

Şirketin son 4 yıl içinde toplam 1.626 uçak ürettiği bildiriliyor. Firma bu yıl evvelce ısmarlanan 334 uçağı teslim edeceğini açıkladı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!