A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2009 10:33
Finansal mali kriz nedeniyle firmalar cazip kampanya, promosyon ve fiyat indirimleriyle durgunlaşan piyasayı canlandırmaya çalışırken, tüketici dernekleri de vatandaşları, “aile bütçe dengesinin sağlanması” açısından akıllı alışveriş yapmaları konusunda uyarıyor.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Engin Başaran, ABD'de başlayan küresel mali krizin dünyanın birçok ülkesini olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına aldığını belirterek, en az olumsuzlukla sıkıntıyı aşmaya çalışan firmaların cazip kampanyalarla tüketiciye ulaşmaya çalıştığını kaydetti.
Başaran, özellikle dar gelirlilerin bu dönemde “alışveriş tuzakları”na düşmemesi gerektiğini ifade ederek, “Tüketiciler bu dönemde ihtiyacının dışında alışveriş yapmamalı. Umarız artık kazanacağımızı umduğumuz paralarla değil, kazandığımız paralarla yaşamayı öğreniriz” dedi.
Kriz döneminde alışverişe çıkılmadan önce mutlaka bütçe yapılmasını isteyen Başaran, “Aile bütçe dengesinin sağlanması için gelirin bir kısmını kira, elektrik, su, eğitim ve sağlık gibi zorunlu giderler için ayrılmalı. Bütçenin kalan kısmını da harcarken çok daha dikkatli olunmalı” uyarısında bulundu.
“AÇ, HASTA VE YORGUNKEN ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN”Başaran, bir mal veya hizmet satın almadan ihtiyaçların belirlenip, çok önemli ve zorunlu olandan başlayıp daha az ihtiyaç duyulana doğru sıralama yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Belirlediğiniz listenin dışında alışveriş yapmayın. Aynı malı farklı mekanlarda farklı fiyatlarla bulmak mümkün olduğundan, satın almadan önce piyasa araştırması yapın. Broşürlerin ve reklamların fazla etkisinde kalmayın. Aç, hasta ve yorgunken alışverişe çıkmayın. Asla fişsiz veya faturasız alışveriş yapmayın, etiketsiz ürünleri satın almayın. Gelirinizi aşan alışverişlerden kaçının.
Kredi kartlarınızla son ödeme tarihinde ödeyebilecek kadar alışveriş yapın, limitleri aşmayın ve zamanında hesabı kapatın. Satış sözleşmelerini, özellikle ince ve küçük boyutlardaki yazıları imzalamadan önce mutlaka dikkatlice okuyun.”
Böylesine dönemlerde uzun ödemeli satışların ertelenmesinin ve çok zorunlu olmadıkça tadilat yaptırılmamasının ileriye yönelik planlamalar için son derece önemli olduğunu vurgulayan Başaran, diğer önerilerini de şöyle sıraladı:
“Önemli günler öncesi alışverişleri en aza indirin. Tükettiğimiz her şeyden kısıtlayalım, ancak direkt sağlığımızı ilgilendiren beslenme yani gıda konusunda kaliteden ödün vermeyelim.
Geleneksel, kendi el üretimimize dayalı sağlıklı yemekleri evde kendimiz hazırlayalım ve yakınlarımızla paylaşalım. Daha ucuz ve de daha sağlıklı olan mevsim meyve ve sebzelerini tercih edelim. Hazır ve de pahalı olan, nerede üretildiği belirsiz, ruhsatsız, üretim ve son tarihleri bulunmayan, açıkta satılan, gıdalardan da uzak duralım.”