Güncelleme Tarihi:
BÖLGEDE bulunan ve yaklaşık 200 derece ısıya kadar ulaÅŸabilen jeotermal kaynaklardan getirilen suyla ısıtılan seralarda üretilen Diyadin domatesi, bölgenin ekonomisine katkı saÄŸlarken yöre halkının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaya baÅŸladı.Â
DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nin tüm illerine gönderilen domatesler, bir yandan bölgenin markası haline gelirken, üretimden manavlarda satışına kadar bölgedeki birçok vatandaÅŸa da gelir kapısı oluÅŸturuyor.Â
Yaklaşık 40 dönümlük bir arazi üzerinde kurulan seralarda bölgenin ilk jeotermal kaynaklı tarım ürünü olarak yetiÅŸtirilen ve baÅŸarı elde edilen Diyadin domatesi, lezzetiyle bölgede sıklıkla tercih edilen ürünler arasında.Â
Diyadin Jeotermal Tarım Ãœretim Müdürü Aynur Kaçmaz, kurulan iÅŸletmenin özellikle bölge halkı için istihdam saÄŸladığını söyledi.Â
Yörenin jeotermal kaynaklarından dolayı bu tür üretimlere elveriÅŸli olduÄŸunu belirten Kaçmaz, "Özellikle domates sıcaklık isteyen bir sebzedir. 12 derecenin altına düşmemesi gerekir, düşerse üretim elde edemeyiz. Sıcak suyun olması ihtiyacımızı yeterince karşılıyor. Bu DoÄŸu Anadolu için çok büyük bir avantaj." dedi.Â
Domatesin lezzetinin dikkat çekici olduÄŸunu dile getiren Kaçmaz, "Tüm ürünlerimiz iyi tarım uygulamasına uygun. Yöre halkının tamamı bu durumdan memnun. YoÄŸun talep ediliyor, ÅŸu an alanımız yeterince büyük olmadığı için yurt dışına satış yapamıyoruz. Ä°leriki dönemlerde alan büyütülürse yurt dışına da gönderme imkanımız olacak. Yurt dışından talepler alıyoruz ama çevrenin taleplerinden ötürü yurt dışına yetiÅŸtiremiyoruz." diye konuÅŸtu.Â
JEOTERMAL KAYNAKLAR AÄžRI İÇİN BÃœYÃœK AVANTAJÂ
Özellikle bölgede etkili olan kış ÅŸartları altında domates üretiminin gerçekleÅŸmesinin önemli bir avantaj olduÄŸunu belirten Kaçmaz, ÅŸunları söyledi:Â
"AÄŸrı gerçekten soÄŸuk, jeotermalin olması, 60 ve 80 dereceye çıkan su kaynağı ile eksi 35 ve 40 dereceyi bulan havalarda dahi seranın iç sıcaklığı 18 derecenin altına düşürmüyor. Bölgede de pek hava kapalı gitmiyor, sürekli güneÅŸ var. Bitki de hem sıcaklık hem de güneÅŸi görünce çok güzel bir verim elde edebiliyoruz. Jeotermalin bu konuda önemi çok çok büyük. Umarım daha da büyür ve yöre halkı daha da faydalanır."Â
"BÖLGENÄ°N LEZZETÄ° HALÄ°NE GELMÄ°Åž DURUMDA"Â
Kent merkezinde kabzımallık yapan Fuat Kaya da müşterilerin genellikle Diyadin domatesine ilgi gösterdiÄŸini, her gün yüzlerce kilo ürünü il içi ve çevre illere gönderdiklerini belirtti. Kaya, şöyle konuÅŸtu:Â
"Diyadin'de üretilen domatesler yörede yoÄŸun ilgi görüyor. Oradan getirdiÄŸimiz domatesi AÄŸrı ve ilçelerinin yanı sıra komÅŸu illere de gönderiyoruz. Müşterimiz olan manavlar özellikle Diyadin domatesini soruyor, bu domatesten talep ediyorlar. Bazen günler öncesinden sipariÅŸ alıp iÅŸ yerimizde bekletiyoruz. Gerçekten de bölgenin lezzeti haline gelmiÅŸ durumda. Böylesine bir lezzete sahip çıkmak gerekiyor."Â