Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2008 00:00
Odak Group, yurtdışında 1 milyon metrekare inşaatı tamamladıktan sonra gözünü Katar’a dikti. İzmir’deki alışveriş merkezi Agora’yı 45’ten 100 metrekareye çıkardıklarını belirten Odak Group Başkanı Gürcan Oral, Katar’da da konuttan alt yapıya kadar pekçok fırsat bulunduğuna dikkat çekti.
1994 yılında Türkiye’deki ekonomik krizden kaçmak için Rusya pazarına giren Odak Group, burada 1 milyon metrekare inşaat tamamladıktan sonra gözünü Katar’a dikti. Katar’da konuttan alt yapıya kadar her türlü proje için uygun zemin olduğunu dile getiren Odak Group Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Oral İzmir’deki alışveriş merkezi Agora’nın büyüklüğünü de 45 bin metrekareden 100 bin metrekareye kadar çıkarttıklarına dikkat çekerek, "Biz Agora’nın içine hipermarket koymadık. Bu yolla insanın başkalarını görüp kendilerini gösterebilecekleri çok özel bir mekan yarattık" dedi.
Rusya’dan büyük ilgi
Alışveriş merkezlerinin sürekli bir değişim içinde olduğunu belirten Oral, şunları söyledi: "Bundan 4-5 sene sonra alışveriş merkezi yapılacak olursa büyüklükleri en az 200 bin metrekare olur. Rusya alışveriş merkezleri konusunda bizden hızlı ilerliyor. Bunda da özellikle paralarının bizden daha bol oluşu etkili oluyor. Ülkede 1994 yılında ilk yaptığımız alışveriş merkezi 4 bin metrekareydi."
Yeni markalar geldi
Mudo City, Flo, Toyzz shop, Opmar gibi markaları İzmir’e ilk kez götüren alışveriş merkezi olarak anılan Agora’nın büyümesiyle birlikte Banana Rebublic, Aldo, Sephora, Coquette, Jeans Lab, Gebe, Schlotzsky’s, Leonardini, Pexmet, Steve Madden, New Balance gibi markaların da İzmir’ de ilk defa mağaza açma kararı aldığını ifade eden Oral şöyle konuştu: "Projeyi 11 Eylül’de açmayı planlıyoruz. İlk açıldığı 5 yıl zarfında Agora’da sadece 4 mağaza el değiştirdi. Eskisinde alışveriş merkezleri bu kadar çok yaygın değildi. Marka zenginliği de bugünkü kadar değildi. Bugünkü şartlarda Türkiye’de etkin olan yabancı markaların hemen hemen hepsini aldık."
Rusya’da çalışıyor olmalarına karşın kaynaklarını Türkiye’de kullandıklarını ifade eden Oral, şöyle devam etti: "Bize göre taş yerinde ağır. Türkiye’nin şartlarını faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelere göre daha iyi biliyoruz. Osmanlı’dan bu yana Türkiye’de mülkiyet var. Bu gayrimenkulcüler için oldukça önemli bir özelik. Ayrıca, Rusya büyük bir ülke. Her bölge kendi içinde fakrlı şartlara sahip. Biz Tataristan’ın dışında iş alırken bile uzun bir süre bekledik ve düşündük. Bundan önce Rusya’nın dışına çıkmayı planlamadım. Ancak, son zamanlarda Katar’a ilgi duyuyoruz. Katar günde bir milyon varil petrol üretimi olan bir ülke. Toplam nüfus 1.5 milyon kişi ve bunun 1 milyon 300 bini yabancı. Katar dışında birkaç ülke dışında çok fazla ülkede iş yapmayı ve kontrolü kaybedecek kadar yayılmayı pek düşünmüyoruz."
Herkes bankacıyla geliyor biz Kunta Kinte gibiyiz
TÜRKİYE ekonomisinin önemine dikkat çeken Gürcan Oral, inşaat firmalarının faaliyet gösterebileceği çok geniş bir alan olduğunu ifade ederek, "Ancak, Türkiye’de bankacılık sektörü müteahhitlik sektörünün arkasında durmuyor. Oysa Güney Koreli bir şirket yatırıma soyunacağı zaman görüşmelere bile bankacısıyla geliyor. Biz böyle durumlarda Kunta Kinte gibi kalıyoruz. Firmalar geliştikçe bu imkanlar da genişliyor ama yeni başlayanlar için kapsamlı destek yok" dedi. (Kunta Kinte Kökler isimli bir televizyon dizisinde Afrika’dan Amerika’ya getirilen zenci köle kahramanın adı.)
Enerji fiyatları ciroyu etkiledi
ÇEÇENİSTAN’a saray, Tataristan’a hipodrom Rusya’ya cami gibi çok sayıda projeye imza atan Odak Group, kozmetik ve enerji sektörlerinde de faaliyet gösterityor. İzmit’ye bir Organize Sanayi Bölgesi oluşturma hazırlığında olan Grup, "Bu yıl enerji fiyatlarındaki artış bizim fiyatlarımızı da etkiledi. Fiyat artışları sonucunda da enerjinin ciromuzdan aldığı pay yükseldi" diyor. Odak İstanbul, İzmir, İskenderun ve Gemlik’teki kendi kömür hazırlama tesislerinden tüm Türkiye’ye dağıtım yapıyor.
Fondan ortak istemeyiz yatırıma farklı bakarız
FONLARIN yatırımlara bankacı yaklaşımıyla bakttığını söyleyen Gürcan Oral, "Biz yatırımlarımıza onlar gibi bakmıyoruz. Dolayısıyla beklentilerimiz de örtüşmüyor. Fonlarda ortak gibi birlikte hareket edilemiyor. Çünkü kişiler çok hızlı değişiyor. Bizim bunu eleştirecek durumumuz yok. Ancak, Türk firmaların fonlarla beraberliği zor gibi görünüyor" dedi.