Güncelleme Tarihi:
Anlaşma kapsamında yapılacak santrallerin devreye girmesiyle birlikte yıllık 2 milyon kWh net üretim gerçekleştirilecek. Santrallerin elektrik üretimi 700 bin kişinin sanayi, konut ve ortak aydınlatmalarda kullandığı elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Halen 750'si rüzgar olmak üzere 1.250 MW’lık portföye sahip olan Ağaoğlu, rüzgar enerjisinde Türkiye'de kurulu güç açısından üçüncü sırada yer alıyor.
ŞİRKET TÜRKİYE'DE ÜRETİME SICAK BAKIYOR
Ağaoğlu'nun, üretimin bir bölümünü Türkiye'ye taşımasını istediği Sinovel'in ise dünyada toplam kurulu gücü 10 bin MW'ın üzerinde ve şirket 2015 yılı itibariyle kurulu güçte dünya lideri olmayı hedefliyor.
Anlaşmayla ilgili bilgi veren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, enerji yatırımlarında hedeflerine kararlı bir şekilde ilerlediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin temiz enerji üretiminde daha hızlı ilerlemesi gerektiğini belirtti. Üç yılda 1.250 MW'lık portföy oluşturma hedefleri bulunduğunu hatırlatan Ali Ağaoğlu, Sinovel ile imzalanan bu anlaşma ile 600 MW büyüklüğündeki yatırımın türbinlerini Çinli şirketten alacaklarını söyledi. Ali Ağaoğlu, Sinovel'i üretimin bir bölümünü Türkiye'de yapmaya davet ettiklerini ve şirketin bu konuya sıcak baktığını açıkladı.
Yatırımlara devam edeceklerini ifade eden Ağaoğlu, “Amacımız yerli üretimi artırmak ve bunu da çevreye zarar vermeden yapmak. Bu açıdan yenilenebilir (temiz) enerji yatırımlarını önemsiyoruz. Türkiye’nin rüzgarda toplam kurulu gücünün yüzde 10’luk kısmına çok kısa bir sürede eriştik. Sinovel ile yapılan bu anlaşma ile yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşmiş olacak” dedi.
HATTAT HOLDİNG'DEN 1.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA
Öteyandan Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında Bartın-Amasra'da yerli taşkömürü ile kurulacak olan bin 320 megawatt gücündeki termik santralin mühendislik, satın alma ve inşaat işlerine ilişkin anlaşma da Pekin'de paraf edildi.
Toplam bedeli 1,5 milyar dolar olan anlaşma, termik santral kurma ve kömür çıkarma konularını kapsıyor.
Anlaşma ile Bartın Amasra'da 700-1000 metre derinliğindeki kuyularda ilk etapta 5 milyon ton taşkömürünün çıkarılması hedefleniyor. Daha sonra 10 milyon ton taşkömürünün çıkarılmasının planlandığı projenin hayata geçmesi ile taşkömürü ithalatının 1 milyar dolar azalması bekleniyor.
SATILIK - KİRALIK KONUT İLANLARI İÇİN TIKLAYIN
Yapı – İnşaat sektöründeki iş ilanlarına ulaşmak için tıkla!