Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin 2000'li yıllarda enerji sıkıntısı yaşanmaması için hız verilen enerji yatırımlarına Afşin-Elbistan'da bir halka daha eklendi. Afşin-Elbistan B Termik Santralı ve baca gazı kükürt arıtma tesisi temeli dün Başbakan Mesut Yılmaz tarafından atıldı. Tesisin yapımını Türk ve Yabancı firmalar Mitsubishi Heavy-Deutsche Babcock-Gama/Tekfen/Tokar-Enka konsorsiyumu üstlendi. 5 yılda tamamlanması öngörülen proje yüzde 100 kredili olarak anahtar teslimi yapılacak ve 1 milyar 621 milyon dolara malolacak. Tesisin ilk ünitesi 2002 yılında işletmeye açılacak ve birinci ünite 43 ay, ikinci ünite 48 ay, üçüncü ünite 53 ay ve dördüncü ünite ise 58 ayda tamamlanacak.
Santralın çevreye zarar vermemesi için teknolojinin en son arıtma olanaklarından yararlanılacak. Baca gazları yüzde 99.8 oranında verimli özel toz filtreleri ve yeni tip çift akışlı kükürt arıtma tesisinden geçirilerek Türkiye'de ilk defa soğutma kulelerinden atmosfere atılacak. Santralde oluşan atık sular da yine santralda kullanılacak. Dışarı atılacak suların ise çevreye zarar vermemesi için ek arıtım tesisi kurulacak.
Herbir kazanda üretilen 1068 ton buhar 360 bin kilovat gücündeki trübünleri çevirecek ve her jeneratörden saatte 360 bin kilovat saat üretim yapılacak. Tüm ünitelerin işletmeye geçmesiyle 2004 yılından itibaren santralin yıllık üretimi 9 milyar kilovat saate ulaşacak.
Kurulu gücü toplam 1440 megavat olan santralın yakıtı Afşin-Elbistan yöresinde mevcut düşük kalorili linyit kömürü yatağından sağlanacak. Byölece hem düşük kalorili bu kömürün ülke ekonomisine katkısı sağlanacak hem de yaşanan enerji darboğazının aşılması için oluşturulan zincire yeni bir halka eklenecek.
Yerli ortaklar adına konuşan Gama Yönetim kurulu Başkanı Erol Üçer, santralin ülkenin enerji ihtiyacına önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, ‘‘Elektrik ülkemizin doğal kaynakları ile üretilecek. Böylece yakıtta önemli bir döviz tasarrufu sağlanacak’’ dedi.