Afrika’ya ‘çelik’ seferi

Güncelleme Tarihi:

Afrika’ya ‘çelik’ seferi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 22:49

Türk çelik sektörü ticaret savaşları ve korumacı önlemler nedeniyle düşen ihracata yönelik yönünü Afrika’ya çevirdi. İhracatçılar yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle Türk çelik ürünlerinin rekabette geri kaldığı Batı Afrika ve Sahra Altı Afrika gibi bölgelere “tarifeli hat seferleri” başlatacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE jeopolitik gelişmeler, ticaret savaşları ve korumacı önlemler nedeniyle Ortadoğu’nun yanı sıra ABD ve AB’de de pazar kaybı riski ile karşı karşıya kalırken; sektör temsilcileri yılın ilk altı ayında alarm vermeye başlayan ihracat rakamları için harekete geçti. Çelik Dış Ticaret Derneği çatısı altında geliştirilen proje kapsamında ilk etapta 1 milyon dolar sermayeli bir şirket kuracak olan çelik ihracatçıları, büyük potansiyeli bulunan ancak yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle Türk çelik ürünlerinin rekabette geri kaldığı Batı Afrika ve Sahra Altı Afrika gibi bölgelere “tarifeli hat seferleri” başlatacak. Bu sayede yüksek konteyner ücretlerinden kurtulup nakliye maliyetlerini 3’te 2 oranında düşürmeyi öngören sektör temsilcileri, fiyat avantajı elde ederek bu bölgede şu anda yüzde 5’in altında bulunan pazar paylarını da yüzde 15’lere çıkarmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmaları değerlendiren Çelik Dış Ticaret Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, şöyle konuştu: “Tarifeli hat seferlerindeki en önemli amacımız, kâr etmekten ziyade ihracatın artması için ihracatçılarımızın rekabet edilebilir fiyat vermelerini sağlamak. Önemli bir unsur da, dış ticareti zorlayan ABD ve AB gibi ülkeler için ihracat ürünlerimize alternatif pazarlar oluşturmak. Türkiye’nin diğer pazarlardaki varlığını arttırarak temel pazarlardaki risklerini minimize etmek istiyoruz. ‘Time charter’ (Geminin kaptan ve personeliyle birlikte belli bir süre için armatörlerden kiralanması işlemi) sistemi ile bu ülkelere tarifeli seferler gerçekleştireceğiz.”

İKİ HEDEF BÖLGE
İlk etapta hedefledikleri pazarın Batı Afrika ve Sahra-altı ülkeleri olduğunu belirten Ekinci, “Türkiye 150 civarı ülkeye çelik ihracatı gerçekleştiriyor. Ancak temel pazarları AB, Ortadoğu, ABD ve Kuzey Afrika olan Türkiye’nin bu bölgeler dışındaki ihracatı çok daha sınırlı miktarlarda gerçekleşiyor. Türkiye 2017 yılı itibarıyla 37.5 milyon ton ile dünyanın en büyük sekizinci, Almanya’nın ardından Avrupa’nın da ikinci büyük çelik üreticisi konumunda bulunuyor. Türkiye 17.8 milyon tonluk ihracatı ile de dünyanın en büyük 10. çelik ihracatçısı. Türkiye, inşaat demiri özelinde ise Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı. Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 7.3’ünü gerçekleştiren çelik sektörü, otomotiv, tekstil ve kimyanın ardından Türkiye’nin en büyük 4. ihracatçı sektörü. Ancak jeopolitik gelişmelere bağlı talep düşüşü, bazı ihracat pazarlarının kendi çelik sanayilerini kurmaya başlamaları, birçok ülkede artan korumacı tedbirler ile yurtdışında Türk üreticiler aleyhine devam eden soruşturmalar Türkiye’nin çelik ihracatı için risk oluşturuyor. Türkiye’nin çelik ihracatı bu yılın ilk altı ayında yüzde yüzde 2.5 geriledi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!