Afrika rüyası

Güncelleme Tarihi:

Afrika rüyası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 22:18

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, çimentoda global bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu kapsamda Afrika çok istediğimiz bir pazar. Mozambik’te bir çimento fabrikasının temelini attık. Kasımda da Fildişi Sahilleri’nde temel atıyoruz” dedi

Haberin Devamı

AFRİKA kıtasının güneydoğu-sunda 24 milyonluk nüfusa sahip Mozambik, 2009-2013 döneminde ortalama yüzde 7 büyümesiyle bölgenin parlayan ekonomilerinden biri. Ülkeyi dikkat çekici hale getiren asıl özelliği ise, kısa süre önce işlenmesine karar verilen 5.3 trilyon metreküplük doğal gaz rezervi ve oldukça kaliteli zengin kömür yatakları. Bu enerji kaynaklarının işlenmesiyle ülkenin hızlı bir kalkınma hamlesi içine girmesi bekleniyor. Kişi başı gelirin henüz 900 dolara yaklaştığı Mozambik’te, başta altyapı ve inşaat olmak üzere, enerji, tarım ve turizm gibi alanlarda büyük fırsatlar bulunuyor. İşte bu nedenler 2013 yılından bu yana Mozambik’i Afrika’nın en fazla yabancı yatırım çeken 2’nci ülkesi haline getirdi.

150 MİLYON $ YATIRIM

Afrika rüyası

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa ülkelerinin büyük enerji şirketlerinin bir süredir radarında olan Mozambik, Türk inşaat ve altyapı şirketlerinin de son dönemde yoğun ilgi gösterdiği ülkelerden. Türkiye’den en büyük yatırımı ise şu anda Limak Holding gerçekleştiriyor. Limak’ın Kosova’da gerçekleştirdiği LimakASI sosyal sorumluluk projesine verilen IPRA ödül töreni kapsamında Mozambik’in başkenti Maputo’daki yıllık 2 milyon ton kapasiteli bir çimento fabrikasının inşaatını gezme fırsatı bulduk. Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız, “Afrika bizim çok istediğimiz bir pazar. Mozambik’te ilk etapta 40 milyon dolarlık bir yatırımı başlattık. 2016’nın ilk çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor. Bunu talebe göre 150 milyon dolarlık bir yatırıma çıkarabiliriz” dedi.

HER ALANDA İHTİYAÇ VAR

Mozambik’te çimento talebinin hızla arttığını ve ülkede üretimin de çok düşük olduğunu belirten Bacaksız şunları söyledi: “Mozambik’te yabancı yatırımcılara şu anda önemli teşvikler veriliyor. Her alanda yatırıma ihtiyaç var. Aynı şekilde Fildişi Sahilleri’nde de bir çimento fabrikası yatırımına hazırlanıyoruz. Kasım’da temelini atacağız. 55 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Bu yatırımı da 2016’da devreye almayı planlıyoruz. Bunun gibi farklı fırsatları bu bölgede değerlendirmeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

Mozambik’e geç kalmayın

LİMAK’ın Maputo’daki çimento fabrikasının inşaatını Serdar Bacaksız ve Türkiye’nin Mozambik Büyükelçisi Aylin Taşhan eşliğinde ziyaret ettik. Büyükelçi Taşhan 2003 yılında iki ülke arasında 5 milyon dolar olan ticaret hacminin 2014’te 111 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Taşhan Mozambik’teki iş fırsatlarını şöyle anlattı: “Mozambik büyük bir atılımın eşiğinde. Ülke adeta yeniden inşa edilme noktasında. Herşeye ihtiyaç var. Elektrik santralı yapacak yatırımcıdan, elektrik tamircisine kadar. Mozambik’e yatırım için geç kalmayın.”

500 milyon dolar yatırım planladı

SERDAR Bacaksız, Limak Holding’in 2013’te 3 milyar dolara yakın bir ciro yaptığını hatırlatarak, “2015’te iş hacmi olarak hedeflerimizi tutturduk, ciro olarak da yine 3 milyar doları yakalarız. Kur farkından dolayı küçük bir oynama olabilir. 2016’da 3. Havalimanı inşaatı için ayırdığımız bütçe hariç, yurtiçi ve yurtdışında 450-500 milyon dolarlık bir yatırım planladık. Afrika ve Rusya’da yeni yatırımlarımız olabilir” dedi.

Haberin Devamı

LimakASI 14 ödül aldı

LİMAK, Kosova’nın Priştine Adem Jashari Havalimanı’nın işletmesini üstlenmesinin ardından yetenekli iş gücünü harekete geçirmek için başlattığı sosyal sorumluluk projesi LimakASI ((Limak Airport Services Institute-LimakASI) ve havalimanı işletmesiyle farklı kategorilerde 14 prestijli uluslararası ödüle layık görüldü. LimakASI sosyal sorumluluk projesi son olarak International Public Relations Associations tarafından ödüllendirildi. Limak Holding’in davetlisi olarak katıldığımız Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki ödül töreninde LimakASI’nın Kosova’nın daha kaliteli bir işgücüne sahip olmasına katkı sağladığı vurgulandı. Limak Kosovo Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Haldun Fırat Köktürk, “Boğaziçi ve Priştine Üniversiteleri ortaklığıyla hayata geçirilen projede gençlerin iş bulmalarına katkı sağlamayı amaçladık. İlk etapta 30 öğrenci havacılık sektörü ile ilgili eğittik. Öğrenciler 110 ülkede geçerli bir sertifika aldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!