Afrika depolarına Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Afrika depolarına Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2022 07:00

Kurumsal hayatı bırakıp kendi şirketini kuran ve tüm riskleri alarak Afrika pazarına açılan Saniye Kurt, bugün ürettiği depolama ve raf sistemleriyle ilgi görüyor. Erkek egemen bir sektörde ve zor bir coğrafyada olmasına karşın hiç pes etmediğini söyleyen Kurt, “Kenya ve Gana’dan sonra Nijerya’ya da giriş yapıyoruz. Hedefimiz 10 Afrika ülkesinde şirket kurmak” dedi.

Haberin Devamı

Terör olaylarının ortasında kaldı, fabrika gezerken bıçaklı saldırıya uğradı, salgın hastalıkların kol gezdiği şehirlerde kapı kapı dolaştı... Erkek egemen bir sektör olan demir-çelik alanında, üstelik Afrika pazarında en iyisi olma hedefiyle yola çıktı Saniye Kurt. Depo raf sistemleri üreten Temesist firmasında çalışan Kurt, kendi markasını kurmak için yollarını ayırdı. Çünkü onun hedefinde zor coğrafyalara ihracat vardı. 2007’de Akdenizrack şirketini kuran Saniye Kurt ile yola çıkış hikâyesini ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Afrika depolarına Türk imzası


BÜYÜK POTANSİYEL

“Hep aklımda Afrika pazarı vardı. O bölge tüm risklerine karşın büyük potansiyeli ile ilgimi çekti” diyen Saniye Kurt şunları söyledi: “Önce Nijerya’ya fuara gittim. Kaldığımız otelin yakınında terör saldırısı oldu ve tüm firmalar kaçtı. Sonra Kenya’ya gittim. Müşteri ziyaretinde bıçaklı saldırıya uğradım, yaralandım. Birçok ülke gezdim. Hepsi riski bölgelerdi. Ama hiç pes etmedim. Bu bölgenin benim girişimim için doğru nokta olduğunu biliyordum. Tek başıma firmaların kapısını çaldım, broşür dağıttım. Sonunda Gana’da bir ev ve ofis tutumaya karar verdim ve bu benim için dönüm noktası oldu.” 2015 sonrası Afrika pazarında güçlenmeye başladığını ve siparişlerin peş peşe geldiğini belirten Akdenizrack Yönetim Kurulu Başkanı Saniye Kurt, “Bugün zorlu savaşın meyvelerini topluyorum. A’dan z’ye tüm sektörlere depolama, ambar ve raf sistemleri üretiyoruz. Geçen yıl 10 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yılın ilk yarısında geçen sene cirosuna ulaştık. Üretimde ihracatın payı yüzde 70’e kadar çıktı” dedi.

HEDEF 10 ÜLKE

Haberin Devamı

Kenya ve Gana’da merkez ofis ve showroomlar’ı olduğunu, bu yıl Nijerya’ya depo ve showroom açacaklarını belirten Kurt, ‘Hedefinizde ne var?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Hedefimiz yurtdışında büyümek. Özellikle Afrika’da keşfedilmeyi bekleyen daha birçok potansiyel ülkeler var. En az 10 Afrika ülkesinde şirket kurmayı planlıyoruz.” Kurt, Kenya, Gana ve Nijerya dışında, Libya, Tunus ve Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde de önemli projeler üstlendiklerini ekledi. Bilecik Organize Sanayi bölgesinde yer alan tesislerinde üretim yaptıklarını belirten Kurt, profesyonel meslek hayatının başladığı Temesist çatısı altında faaliyetleri sürdürdüklerini kaydetti.

Haberin Devamı

E-TİCARET ETKİSİ

Pandemi ile büyüyen e-ticaret pazarının depo ihtiyacını arttırdığını, bunun da kendi sektörlerini olumlu etkilediğini dile getiren Saniye Kurt, “Her sektör online’a yöneliyor. Bu da depo talebini büyütüyor. Üretimin ve ihracatın artmasına paralel olarak büyüyen depolara talep artık çok daha yüksek. Öte yandan sektörümüzde son çıkan teknolojiler ve yapay zekâ etkisiyle insansız depolar daha fazla hayatımızda olacak. Akıllı ve teknolojik depolar artmaya başladı. Biz de inşa ettiğimiz tüm depolarda projeden, üretim ve montaj süreçlerine kadar en ileri mühendislik yöntemlerini kullanıyoruz. En büyük avantajımız da lokal bölgelerde montaj ekibimizin olması. Bu bölgelerde yerel olmanın ihracatta çok büyük katkısını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SİPARİŞLER TÜRKİYE'YE KAYDI

Rusya- Ukrayna savaşının hammadde fiyatlarını ciddi biçimde etkilediğine de değinen Saniye Kurt, “Öte yandan pandemide Çin’de birçok üretim tesisi kapandı. Yıllardır buralardan raf siparişi verenlerin tercihi artık Türkiye oldu. Lojistik firmalarındaki fiyat artışı da çoğu şirketi Türkiye’ye yönlendirdi. Bu anlamda biz de bu fırsatı yakaladık ve pazar payımızı arttırdık” şeklinde konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!