Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Bankası Başkan Yardımcısı Nijerya asıllı Ngozi Okonjo Iweala, Türkiye’nin sadece bölgesi için değil, dünya için de çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kamu ve özel sektörü deneyimlerini paylaşarak, en az gelişmiş ülkeler ve özellikle Afrika için çok iyi bir rol model olabilir. Afrika’da son yıllarda bazı başarı öyküleri yazıldı. Ancak sorunlar halen çok ciddi, Polyannacılık (mutluluk oyunu) oynamayı bırakıp, yeni stratejiler geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Türkiye çok kriz atlattı
Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü Konferansı’na katılmak üzere İstanbul’da bulunan Iweala, Türkiye ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye ekonomisi son dönemde dikkat çekici bir şekiled büyüdü. Makro ekonomi yönetimi oldukça iyi, Avrupa’ya ve birçok ülkeye ihracat yapıyor. Özellikle imalat sanayinde çok büyük ve başarılı şirketleri var. İşte sadece tüm bu deneyimlerini Afrikalı ülkelerle paylaşsa bile çok iyi bir model olabilir. Afrikalı şirketlerin öğrenecek çok şeyleri var.”
Türkiye için kazan-kazan
Türkiye’nin bunun dışında yatımcı ülke olarak da Afrika’nın kalkınmasına büyük katkı yapabileceğini vurgulayan Iweala, şöyle konuştu: “Buna güçlü bir inancım var. Afrika’ya yatırım Türkiye için kazan-kazan durumu oluşturacaktır. Çünkü Afrika aynı zamanda büyük fırsatlar barındıran bir kıta. Örneğin Nijerya 160 milyon nüfuslu büyük bir ülke. Afrika’da son 5-10 yıllık süreçte bazı ülkeler yüzde 5’in üzerinde büyüme elde ederek başarılı oldu. Ancak büyüme süreci global ekonomik kriz ile birlikte kesildi.”
Polyannacılık istemiyoruz
Afrika’daki olumlu gelişmelere rağmen iş yapış süreçlerindeki olumsuzluklara da değinen Iweala, şunları söyledi: “Tipik bir ihracat işlemi için 2006 yılında Afrika’da 37 gün gerekiyordu. Şimdi bu sayı 32 güne düştü. İhracat için geçen süre ortalaması OECD ülkelerinde 11 gün, Singapur’da ise sadece 2 gün. Dolayısıyla yapılacak çok iş var. Evet, gelişme sağlandı. Doğrudan yabancı yatırımlar 32 liyşan rolyana çıktı 2010’da. Çok kısa süre içinde de 40 milyar dolara çıkması bekleniyor ancak bunun için yatırım ortamı iyileştirilmeli, ülkeler şidetten arındırılmalı. Afrika’nın imajı değişiyor. Artık Afrika ile ilgili söylem değişiyor, olumlu öykülere yer veriliyor. Ancak Polyannacılık oynamak istemiyoruz. Afrika’daki büyüme yeterli değil, işsizlik çok ciddi bir sorun.”
Mali mango Ruanda kahve ihracatında şampiyon oldu
NGOZİ Okonjo Iweala, Afrika ülkelerinin zengin doğal kaynakları ile doğrudan yatırımlar için cazip olduklarını söyledi. Doğru ülkede doğru adımların atılması ile son derece başarılı işlerin çıktığını kaydeden Iweala, “Örneğin Mali’de atılan doğru adımlarla tarım alanında yabancı sermaye çekildi. Şimdi Mali özellikle mango meyvesinin ihracatında en önemli ülkelerden biri oldu. Ruanda da aynı şekilde, attığı adımlarla yatırım ortamı biraz olsun iyileştirildi. Özellikle kahve için gelen yabancı yatırımcılar çok başırılı oldular. Şimdi Ruanda kahvesi gittikçe ünlü oluyor” dedi.
Nüfus ve milli geliri bilmeyen ülkeler de var
BİRLEŞMİŞ Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü konferansı dolayısıyla eşitli ülkelerden üst düzey isimler İstanbul’da bulunuyor. Güney Afrika’nın hemen yanı başındaki 17 bin kilometrekarelik küçük bir ülke olan Swaziland’ın Prensi ve yine aynı aileden Prens olan Ekonomi Bakanı da bunlar arasında yer alıyor. Prens Sicelo Dlamini özellikle yerel giysileri ile konferansın yapıldığı İstanbul ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde ilgi odağı oldu. Aynı aileden olan Prens ve Ekonomi Bakanı Hlangusemphi Dlamini ise, takım konferansa takım elbise ile katılmak istediğini söyledi. Her iki prens de Türkleri Swaziland’a davet etmek istediklerini, ülkelerinin çok eski tarihlere dayanan bir geçmişi olduğunu belirttiler.
Konferansta 3 bin 200 ikili görüşme yapıldı
TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu’un (TUSKON), BM En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü Konferansı kapsamında düzenlediği Ticaret Fuarı ve ve İş Forumu’nda 48 ülkeden 605’i en az gelişmiş, 559’u ise az gelişmiş ülkelerden olmak üzere toplam yerli yabancı 3 bin 200 işadamı ikili görüşme yaptı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “BM konferansı için çok çalıştık. Bu iş için 42 ülkeye atadığımız temsilciler Uganda’dan Nepal’e, Haiti’den Çad’a uzanan az Gelişmiş ülkelerden 605 işadamı getirdiler” diye konuştu.
Dünyanın en fakir ama en mutlu ülkesiyiz
TUSKON’un davetlisi olarak BM En Az Gelişmiş Ülkeler 4’üncü Konferansı’na katılmak üzere İstanbul’da bulunan ilginç isimlerden biri de Vanuatu Başbakanı Serge Vilawth Vohor. Vohor da ülkesinin tam olarak nüfusunu ve milli gelirini bilmiyor. Başbakan Vohor, Afrika kıtasının en uç noktasındaki ada ülkelerden biri olan Vanuatu’nun nüfusunun 200 bin civarında olduğunu tahmin ettiğini anlattı.