Afrika’da Defy’yi aldı küresel ısınmaya karşı Klimanjaro’ya tırmandı

Güncelleme Tarihi:

Afrika’da Defy’yi aldı küresel ısınmaya karşı Klimanjaro’ya tırmandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2011 00:00

Güney Afrika merkezli Defy Appliances’i satın alan Arçelik’in 12 çalışanı, Afrika’nın 5 bin 895 metre yükseliğindeki Klimanjaro Dağı’na tırmanarak iklim değişikliğini gündeme getirdi. Zirveye ulaşan 5 kişiden biri de Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Fatih Ebiçlioğlu oldu.

GÜNEY Afrika merkezli Defy Appliances’in satın alma işlemlerini geçtiğimiz günlerde tamamlayan Arçelik’in ekibi, Afrika’nın 5 bin 895 metre yükseliğindeki Klimanjaro Dağı’na tırmanarak iklim değişikliğini gündeme getirdi. Global bir şirket haline gelen Arçelik’in “Dünyaya saygılı, dünyada saygın” vizyonu kapsamında iştiraklerinin bulunduğu 5 ülkeden 12 çalışanı küresel ısınmaya dikkat çekme amacıyla Klimanjaro Dağı’nı seçti. Eylül ayında yapılan tırmanışa katılan 12 çalışanın farklı görev ve sorumluluklara sahip olmasına dikkat edilerken, 5 gün süren tırmanış sonucunda 5 kişi zirveye ulaşabildi. Zirveye ulaşan 5 kişiden biri olan Arçelik Finansman ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Fatih Ebiçlioğlu, projenin Arçelik’in vizyonuyla bağlantısına dikkat çekerek, iklim değişikliğini gündeme getirmenin yanı sıra gelişmekte olan ve büyümek istedikleri pazarlara dikkat çekmek için bu tırmanışı düzenlediklerini söyledi.

Vizyonun odağındaki tırmanış

Arçelik ekibinin Klimanjaro tırmanışına Fransa, Rusya, Romanya, Almanya ve Türkiye’den daha önce dağcılık üzerine herhangi bir girişimi bulunmayan 12 kişi katıldı. Almanya ve Rusya’dan iki kadın çalışanın yer aldığı tırmanışta, farklı departmanlardan iki genel müdür yardımcısı, direktör, koordinatör, uzman seviyesinde çalışanlar yer aldı. 25-52 yaş aralığındaki ekipte farklı kültürlere sahip insanların ortak bir iş etrafında toplanması sağlanarak, ekip ruhunun Klimanjaro’da da oluşumu hedeflendi. Sıcaklığın - 20 dereceye kadar düştüğü serüvende zirveye ulaşan Fatih Ebiçlioğlu, “zor bir deneyim” olarak adlandırdığı tırmanışın çıkış noktasını şöyle anlattı: “Bu gezinin ilk ortaya çıkışı, vizyonumuzla alakalıydı. ‘Dünyaya saygılı, dünyada saygın’ vizyonumuzun odağında insan ve insanın içinde bulunduğu dünya var. Yaşadığımız çevreye duyarlı olmamız gereken bir vizyonla hareket ederken, gelişmek istediğimiz bölgede vizyonumuza uygun bir faaliyet düzenlemek gündeme geldi. Bu çerçevede ‘Küresel Isınmaya Karşı Çıkış’ projesiyle Afrika’da Klimanjaro Dağı’na tırmanma kararı verdik.”

Yeni pazara dikkat çekecek

Klimanjaro’yu seçmelerinin nedenlerini de anlatan Fatih Ebiçlioğlu, şunları söyledi: “İklim değişikliğinin yarattığı etkiyi net olarak paylaşmamızı sağlaması için seçtik. 100 yıllık periyota baktığımızda, Klimanjaro’da bulunan buzulların yüzde 85’inin eridiğini görüyoruz. Afrika, çevre duyarlılığı açısından özel bir yer. Dünyada çevresel olaylardan etkilenen ancak içinde bulunduğu durum itibariyle de en fazla korunabilmiş alanlardan birisi. Ayrıca, Arçelik olarak global yayılmaya önem veren bir şirketiz. Güney Afrikalı Defy’nin satın alma işlemlerini tamamladık. Büyümek istediğimiz, var olmak istediğimiz bir pazar olduğu için Afrika’yı hem çalışanlarımız nezdinde ön plana çıkarabilmek hem de gelişen pazar olarak dikkat çekmek için seçtik.”

8 saatlik zirve yürüyüşü

Fatih Ebiçlioğlu, şunları dile getirdi: “Çok farklı kültürden, çok farklı dilden kişilerin başarılarıyla Arçelik’in başarılarını konuşuyoruz. Tırmanışta da bu ortamı yaratabildik ve ortak hedefe ulaşmada ekip ruhunu yakalayabildik. Tırmanışın her anında zorlandık ancak karşı karşıya kaldığımız sıkıntılara rağmen eğlenceliydi. Fiziksel olarak yıprandık ama hepimizde güzel bir anı bıraktı. En zorlu kısmı zirve yürüyüşüydü. 8 saatlik bir yürüyüşle zirveye ulaştık. O kısım bizim açımızdan zor olmakla beraber arzu ettiğimiz neticeye ulaştık. 12 kişinin tamamı zirveye çıkmadı. 5 arkadaşımızla zirveye ulaştık.”

2011 çok başarılı geçti büyüme fırsatları gündemde

ARÇELİK’in 2012 yılında da hem organik hem inorganik büyüme fırsatlarını gündemde tutacağını ifade eden Fatih Ebiçlioğlu, 2012 hedefleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “2011 yılı Arçelik için fevkalede başarılı geçti. 2012’ye de umutlu bakıyoruz. Şirket olarak her zaman pozitif düşüncelerle yeni bir yıla girmeyi benimsiyoruz. Dünyadaki her gelişme bizi bir şekilde etkiliyor. Hiç bir zaman kendimizi temkinli olmaktan alıkoymadık. Risk yönetimi konusunda da duyarlı bir şirketiz. Global olma yolunda adım atmış bir şirket olduğumuz için 2012’deki her gelişme mutlaka bizi etkileyecek ancak ihtiyatlıyız. Karşı karşıya kalacağımız riskleri öngörüyoruz.”

Riskleri yönetmek gerekiyor

TIRMANIŞ sırasında karşı karşıya kaldıkları risklerden de söz eden Fatih Ebiçlioğlu, risk yönetimine şöyle dikkat çekti: “Şirketlerimizde her gün riskleri yönetiyoruz. Dağ tırmanışında da çeşitli risklerle karşı karşıya kaldık. Genel Müdürümüz Levent Çakıroğlu’nun, tırmanıştan önceki konuşmasında bu tür faaliyetleri desteklediğini, şirketin vizyonunu kamuoyuyla paylaşmak açısından önemli bulduğpunu söyledi. Ancak, ‘yönetmemiz gereken bir risk’ olduğunu da unutmamamızı vurguladı. İşimizi yönetirken risklere nasıl dikkat ediyorsak, bu projeyi yaparken de riskleri yönetmemizi istedi.”

Çevreye duyarlı ürünlere yatırımımız devam edecek

İKLİM değişikliği ile mücadele ve düşük karbon ekonomisine geçiş yolunda yürütülen çalışmalara destek sağlamak amacıyla kurulan İklim Platformu’nun da üyesi ve dönem lideri olan Arçelik’in Finansman ve Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Fatih Ebiçlioğlu, “Yıllardır çevreye duyarlı ürünleri tüketicilerle buluşturan Arçelik, fabrikalarını daha da fazla üretimde enerji verimli hale getirmek için, çevresel boyutta, Ar-Ge ve yenilikçilik konularındaki yatırımlarını sürdürüyor. Çevre dostu ürün ve üretim süreçleri ile enerji ve su tasarrufu sağlayan ürünler ve çözümler sunmak için çalışıyor. Ürünlerimiz çevreye duyarlı, enerji seviyeleri itibariyle dünyada rekorlar kırıyor, en az enerji tüketen ürünleri üretmek konusunda sektörün önde gelen üreticisiyiz. Bu alandaki yatırımlarımız devam edecek” diye konuştu.

Tırmanışa kimler katıldı

AFRİKA’-daki kuraklığa dikkat çekmek, yardımları artırarak sürekliliğini sağlamak amacıyla gerçekleşecek tırmanışa Arçelik A.Ş. çalışanlarından Fatih Ebiçlioğlu, Oğuzhan Öztürk, Can Dinçer, Murat Büyükerk, Oğuz Çineli, Erhan Kasapoğlu, Deniz Fıçı, Polat Şen, Elena Zorina (Rusya), Kathrin Bickelbacher (Almanya), Tiberiu Nitoi (Romanya) ve Michel Haddad’tan (Fransa) oluşan bir ekip katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!