Afganistan Merkez Bankası BaÅŸkanı ülkesinden kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Afganistan Merkez Bankası Başkanı ülkesinden kaçtı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2011 10:30

Afganistan Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir Fitrat ülkesinden kaçtı.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü Vahid Ömer, başkent Kabil'de yaptığı açıklamada, Fitrat'ın ülkeyi terk ettiği haberlerinin doğru olduğunu belirtti.

Fitrat'ın adının, yürütülen yolsuzluk soruÅŸturmasıyla ilgili listede yer aldığını belirten Ömer, "Bu, istifa deÄŸil. Afgan halkına ihanet ve çok sorumsuza bir davranış" dedi.   Â

Sözcü, Fitrat'ın hükümetten kimseye hayatının tehlikede olduğunu da bildirmediğini ifade etti.

Amerikan New York Times gazetesi, Fitrat'ın dün istifasını sunduğunu ve hayatından endişe ettiğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland de Fitrat'ın Washington'da olduğunu ancak sığınma talebinde bulunup bulunmadığı konusunda bilgilerinin olmadığını belirtti.

Medyada yer alan haberlere göre, bankadaki krizden sorumlu kişilerin adlarını mecliste açıkladığı için Fitrat kendi hayatının ve ailesininkinin tehlikeye girdiğini söyledi.

Afganistan'ın ilk özel bankası KabulBank'ın geçen yıl yolsuzluklar yüzünden batmak üzere olduğu iddialarından sonra iki banka yöneticisi istifa etmiş, banka yönetimindeki çok sayıda kişinin mal varlığına el konulmuştu.

Hamid Karzai ise bankadaki paraların devlet güvencesinde olduğunu söyleyerek, bankaya hücum eden mudileri yatıştırmaya çalışmıştı. Afganistan'da çok sayıda kamu görevlisi ile yabancı askerlerin aylıklarını veren bu bankanın yönetiminin, fonları kullanarak Dubai'de villalar aldığı iddia edilmişti.

Bunun üzerine Afganistan Merkez Bankası, Kabulbank'ın yönetimini üstlenmiş, Fitrat Kabulbank'ın istifa eden iki üst düzey yöneticisi ve hissedarları ile Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Kasım Fehim'in kardeşi Muhammed Hasen hakkında soruşturmanın daha önce başladığını ifade etmişti.

Afganistan'da 2004 yılında açılan bankanın 34 eyalette 68 şubesi bulunuyor. Bankanın eski başkanı ve eski üst yöneticisinin bankada yüzde 28'şer, Devlet Başkanı Karzai'nin kardeşi Mahmud Karzai'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.

Kabil Bankası geçen yıl kötü yönetim, adam kayırma ve kuşkulu krediler yüzünden batma tehlikesi geçirmiş ve 900 milyon doların üzerinde zarara uğramıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!