Adımız değişti ama biz yine ‘faizsiz banka’yız

Güncelleme Tarihi:

Adımız değişti ama biz yine ‘faizsiz banka’yız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 00:00

Özel finans kurumları yeni Bankacılık Kanunu ile ‘katılım bankası’na dönüşürken, değişenin sadece ‘isim’ olduğu mesajı verdiler. Yeni adıyla Kalkınma Bankaları Birliği’nin Başkanı olan Ufuk Uyan, ‘Banka adını aldık ama faizli herhangi bir enstrümana yatırım yapmamız söz konusu değil’ derken, faizsiz bono, VDMK gibi yeni enstrümanlar istediklerini söyledi.

YENİ Bankacılık Kanunu ile faaliyetlerini ‘katılım bankası’ olarak sürdürecek olan Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Anadolu Finans, Family Finans ve Asya Finans bu değişimi ‘ismimiz değişti, ilkelerimiz aynı’ sloganı ile duyurdu.

İSİM DEĞİŞTİ:

Üyesi oldukları Özel Finans Kurumları Birliği’nin adının Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) olarak değişmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Kuveyt Türk Genel Müdürü ve TKBB Başkanı Ufuk Uyan, ‘Altını çizmekte yarar görüyoruz ki, bankalarımızın sadece isim ve unvanları değişmiş, çalışma prensipleri ve yöntemlerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır’ diye konuştu. Katılım bankacılığının, yeni Bankacılık Kanunu ile mevzuata tam olarak entegre olduğunu belirten Uyan, bu kurumlardaki tasarrufların 50 bin YTL’ye kadar olan bölümünü güvence altına alan ve birlik bünyesinde bulunan Güvence Fonu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğine, bundan böyle tasfiye işlemlerinin de TMSF tarafından yürütüleceğine dikkat çekti.

İLKELER AYNI:

Türkiye’de 20 yılı aşkın bir süredir ‘özel finans kurumu’ adıyla hizmet veren üye kurumlarının yöneticileri ‘kimlik sorununun çözülmüş olması açısından’ isim değişikliğinden duydukları memnuniyeti aktarırken, faizli olmamak koşuluyla yeni enstrümanlar çıkarılmasını istediklerini de açıkladı. Banka adını almalarının hazine bonosu, devlet kağıdı gibi enstrümanlara yatırım yapacağı anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Uyan, ‘Faizli herhangi bir enstrümana yatırım yapmamız söz konusu değil. İsmimiz değişti, ilkelerimiz aynı. Bizim arayışımız faizsiz yeni enstrümanlar çıkarılması, yurtdışında faizsiz bono mevcut, bu tür enstrümaların bizde de olması’ dedi.

VDMK İSTİYORUZ:

Dünyada aktif varlığa dayalı menkul kıymetlerin (VDMK) yaygınlaştığına dikkat çeken Uyan, ‘Bizler bunları da yapmak istiyoruz. Özellikle Mortgage Kanunu çıktıktan sonra varlığa dayalı menkul kıymet çıkartarak bunları Körfez ülkelerinde satmak istiyoruz’ dedi. Ufuk Uyan, bu anlamda yapacakları çalışmalar arasında özel şirketlerin ellerindeki menkul kıymetlerin fona dönüştürülmesi olabileceğini de söyledi.

26 MİLYAR DOLAR:

Uyan, faizsiz bankacılık yoluyla topladıkları tasarruf miktarının 6 milyar dolara ulaştığını, 10 yıllık süreçte 26 milyar dolarlık bir kaynak oluşturabileceklerini öngördüklerini bildirdi. Uyan, katılım bankalarının 10 yıl içindeki vizyonunun pazardan yüzde 10’luk bir pay almak olduğunu kaydetti.

KÖRFEZ SERMAYESİ:

1.5 yıl gibi kısa bir süre içinde ikiye katlanan petrol fiyatlarının Körfez bölgesinde yeni bir sermaye birikimi yarattığına da değinen Uyan, bunun Türkiye için önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı. Uyan, ‘Bu bölgeden yapılacak portföy yatırımları için bölgeye yönelik mali enstrümanların çıkarılması da bu tür sermaye akışını hızlandırır’ dedi.

BİRLEŞEN Family ve Anadolu Finans’ı temsil eden Genel Müdür Yunus Nacar, Türkiye’nin büyük kuruluşlara ihtiyacı olduğunu vurguladı. İki kuruluşun birleşme çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte katılım bankalarının sayısının 4’e ineceğini belirten Nacar, ‘Bu birleşme ortaklarımızdan ziyade Türkiye için önemli. İnşallah bizden sonra daha güçlü birleşmeler olur da sayı 3’e iner, ardından güçlü uluslararası katılımlarla 5’e çıkar’ diye konuştu.

İsimler yıl sonuna kadar değişecek

ALBARAKA
Türk Genel Müdürü Dr. Adnan Büyükdeniz, isim değişikliğinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirildiğini kendilerinin de memnuniyetle karşılıdığını dile getirdi. Büyükdeniz ‘Katılım kelimesinin kapsayıcılığı özel finans kurumundan çok daha geniş’ dedi. Asya Finans Genel Müdürü Ünal Kabaca, birliğin adının ardından kuruluşların adının da değişeceğini belirtirken, genel kurulların toplanmasının ardından yıl sonuna kadar prosedürlerin tamamlanacağını kaydetti. TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz de, ‘Neden Türkiye Bankalar Birliği çatısında birleşilmedi de böyle bir oluşuma gerek duyuldu’ sorusuna ‘baştan beri yapılanmanın böyle olması’ dışında özel bir nedeni bulunmadığı yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!