Güncelleme Tarihi:
EKONOMİK büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde, çarklar mayıs ayında ciddi şekilde yavaşladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bu yılın mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.6 azalırken, 2013 için planlanan yüzde 4 büyüme hedefini de zora soktu. Ekonomistler ilk çeyrekte beklentileri aşarak yüzde 3 büyüme kaydeden Türkiye için yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme öngörülerini, yüzde 1-1.5 bandına çekti.
Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise, sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 arttı. Ancak geçen yıldan bu yana inişli-çıkışlı bir seyir izleyen sanayi üretiminin bu yılın başından bu yana yüzde 2’yi aşamamış olması, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de içinde bulunduğu ‘düşük büyüme’ bandına girdiği şeklinde yorumlandı.
Radikal Yazarı Uğur Gürses, mayıs ayı verilerinin ekonominin yavaşladığını gösterdiğini, bu yavaşla-manın haziran ve temmuz aylarında daha da fazla hissedileceğini söyledi. Bu yılın ilk çeyreğindeki büyümenin ağırlıklı olarak kamu harcamalarından kaynaklandığını da hatırlatan Gürses, “Türkiye ekonomisi Avrupa Birliğ (AB) ile paralel bir şekilde yavaşlıyor.
Bunda Avrupa’ya olan ihracatın azalması ve doğrudan yabancı yatırımların etkisi de var. İLk çeyrekte oluşan toparlanıyoruz duygusu bu kez ağırlıklı olarak yerini yavaşlıyoruz duygusuna bırakıyor” dedi.
YÜZDE 1.5-2 BÜYÜRSEK İYİ!
Haziran ve temmuz aylarındaki rakamların da farklı olmayacağı yönünde bir beklenti olduğunu kaydeden Gürses şöyle konuştu: “Bu rakamlara bakıldığında ikinci çeyrek büyümesi yüzde 1.5-2 gelirse bu iyi bir seviye olacak. Bu yıl için yüzde 4 büyüme artık hayal. Ekonomi büyüme açısından alarm veriyor. Önlem alınmazsa Türkiye tıpkı Avrupa gibi artık yüzde 1-2’lik düşük büyüme bandına girmiş görünüyor.”
Ergün: Önemli olan çarkların dönmesi
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, mayıs ayı sanayi üretimi sonuçlarına ilişkin Hükümetin ve kamuoyunun biraz daha yüksek bir beklenti içinde olduğunu ancak global ekonomik gelişmelerin ve Avrupa pazarındaki gelişmelerin rakamları biraz daha aşağıya çektiğini söyledi. Ergün şunları kaydetti: Ancak önemli olan çarkların dönmesidir. Türkiye’de ekonominin sanayinin çarkları dönmektedir. Üretim ihracat potansiyelimize göre iç tüketim potansiyelimize göre gün gelip azalmakta gün gelip artmaktadır.” Ergün, Türkiye’nin büyümesini devam ettiren bir ülke olduğunu ifade ederek, ülkenin 2012’de AB’ye üye ülkelerin hemen hemen tamamından daha yüksek büyüme gerçekleştirdiğini vurguladı.
Ergün, bu sene de Türkiye’nin hedeflediği büyüme rakamı çerçevesinde bir performansa sahip olduğuna dikkati çekti.
Çağlayan: İşsizliği artırabilir
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin mayıs ayında 120.5, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise 115.3 olduğuna dikkat çekerek yılsonunda yüzde 4’lük OVP hedefini yakalamak için daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladı. Arındırılmış endekste hafif gerileme olduğunu ancak ham verinin, geçen yıla göre yüzde 1.9 arttığını ifade eden Çağlayan, gerek ihracatta gerekse de ithalattaki yükselişin, sanayi üretimi verilerindeki değişime işaret ettiğini kaydetti. Çağlayan, sistemin 6. bölge başta olmak üzere tüm Türkiye’de yatırım iklimi oluşturduğunu, sanayi yatırımlarının hızlandığını kaydetti. Çağlayan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Son 1-2 ayda gelişmekte olan ülkelerdeki görünüm netliğini kaybetmeye başladı. Dünya büyüme beklentileri aşağı revize edilecek. Güçlü olmamız gerekiyor. Hem ihracat, hem iç talep tarafında proaktif duruşumuzu devam ettireceğiz.”
Almanya’da da düşüş var
ALMANYA’da da imalat sanayi siparişleri Mayıs’ta yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti. Beklentiler yüzde 0.5 düşüş olacağı yönündeydi. Daha önce yüzde 1.8 olarak açıklanan Nisan ayı sanayi siparişlerindeki artış ise yüzde 2’ye revize edildi.
En yüksek artış ara malı ve enerjide
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı mayıs ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6 düşüş gösterdi. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.6 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde mayısta bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.6, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 0.5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0.5 arttı. Sanayi üretimi, takvim etkisinden arındırılmış olarak bu yılın mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artarken, ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 2.8’er ile ara malı ve enerji imalatında görüldü.