Güncelleme Tarihi:
Ak Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ile bazı milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifte en dikkat çeken düzenlemelerden bir tanesi Sağlık Bakanlığı ihalelerinde bakana verilen geniş yetki oldu.
Teklifin, 13.maddesi, 6428 Sayılı Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına ilişkin kanunda değişiklik öngörüyor. Buna göre Sağlık Bakanı’na ‘mücbir sebepler ve olağanüstü hallerin’ yanı sıra sözleşme ve eklerindeki hükümlerin ihtilaf içermesi halinde sözleşme ve eklerinde değişiklik olanağı sağlanıyor.
Bu hüküm, 14 ilde yapılması planlanan ve bazılarının ihaleleri tamamlanan ‘dev kampüs hastanelerin’ ihale şartlarında değişiklik yapılmak istendiği şeklinde yorumlanıyor. İhale şartlarının sonradan, ihaleyi kazanan firmalar lehine değiştirilerek, hem kamu yararının göz ardı edileceği hem de ihaleye katılan diğer firmalara ‘haksızlık’ yapılacağı iddia ediliyor.
TAZMİNAT ÖDEYENE, İHALE YASAĞI KALKACAK
2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklik ise özellikle bankalar, GSM ve medya şirketleri ile telekomünikasyon şirketlerini yakından ilgilendiriyor. Mevcut yasaya göre bir şirketin, il ve ilçelerinde çalışan personelin, mümessilin, temsilcinin şahsi kusurlarından dolayı verilen ‘ihaleye katılma yasağı’ tüzel kişiliği de yani şirketi de ilgilendiriyor. İşte yeni değişiklik, birçok il ve ilçede şubesi, temsilciliği, baz istasyonu, radyo ve televizyon vericisi bulunan bankalar, GSM ve medya şirketleri başta olmak üzere, şirket çalışanlarının şahsi kusurlarından dolayı ‘ihalelere bir yıla kadar katılmama’ cezası yeniden düzenliyor. Buna göre bir ay içinde, ihale bedelinin üç katı tutarında tazminatı peşin ödeyenler hakkında ihaleden yasaklama kararı verilemeyecek.
2-B’DE BAŞVURU SÜRESİ UZUYOR
Hazine'ye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 itibarıyla en az 3 yıldır tarımsal amaçla kiralayan, kira sözleşmesi devam eden veya bu arazileri en az 3 yıldır kullanan ve kullanmaya devam ettikleri idarece belirlenenlere, bu arazileri satın almak için verilen ve 26 Nisan 2014 tarihinde dolacak başvuru ve ödeme süreleri 6'şar ay uzatılacak.
2/B arazilerini doğrudan satın almak için öngörülen 2 yıllık başvuru süresi de 1 yıl daha uzatılacak.
HAVAALANI MI SU KAYNAĞI MI ÖNEMLİ..? KURUL KARAR VERECEK
Teklif ile 5686 Sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’na ek yapılıyor. Kalkınma Bakanı’nın başkanlığında oluşturulacak bu kurulun, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit ederek karar vermesi öngörülüyor. Bir başka ifadeyle, jeotermal veya doğal su kaynağı bulunan bir bölgeye havaalanı, kanal, köprü, otoyol, demiryolu, liman, baraj, maden, petrol , doğalgaz işletme tesisi gibi yatırımlar yapılırken olası ‘çakışma’ durumunda Kurul devreye girecek. Kurul, doğal su kaynağının mı yoksa yapılacak yatırımın mı daha önemli ve öncelikli olduğunu karara bağlayacak.
Teklif, Kalkınma Bakanı başkanlığında oluşturulacak kurulda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımın türüne göre ilgili bakan veya bakanların bulunmasını öngörüyor. Yani bu bir havaalanı ise Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanının; hastane ise Sağlık Bakanı’nın kurula girmesini düzenliyor.
ORMANDA VİLLASI OLAN DA KÖYLÜ HAKKINDAN YARARLANACAK
Teklifin 5.maddesi ile 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında orman köylülerine tanınan haklar, kesintisiz 5 yıldır o köyde yerleşim adresi olanlara da tanınıyor. Buna göre bir köyde otururken başka bir orman köyüne taşınanlar ile o köyde beş yıldır yerleşimi olanlara da ev, ahır, samanlık, kümes ihtiyaçları için satış bedelinin üçte biri bedelle emval ve odun alma hakkı tanınıyor.
UNUTULAN KORUCULAR SEVİNECEK
Ekim ayında yapılan yasal değişiklikle emekli korucu maaşları yükseltilmişti. Ancak o düzenleme ’15 yılın üzerindeki korucular’ şeklinde çıkınca, 15 yılın altında emekli olan yaklaşık 4 bin korucunun maaşı 350 lira seviyesinde kalmıştı. İşte bu haksızlığın giderilmesi için teklife bir düzeltme maddesi eklendi. Bu kabul edildiğinde emekliliği 15 yılın altında olan korucuların maaşları da 350 liradan 750 liraya yükselmiş olacak.
Yaklaşık 20 bin emekli korucuya karşın, halen 47 bin 800 maaşlı korucu ile 25 bin gönüllü korucu bulunuyor.