Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanı Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin sağlık turizminde de önemli bir yer edindiğini belirterek, geçen yıl 500 bin civarında hastanın Türkiye’ye geldiğine ilişkin bir ön çalışma yapıldığını söyledi. Uygulamalarda protez, göz, diş, açık kalp ameliyatları ile çeşitli branşlarda yapılan robotik cerrahinin öne çıktığını belirten Akdağ, sağlık turizminin başarılı olabilmesi için hekim, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının yeterli seviyeye ulaşması gerektiğini ifade etti. Akdağ, Türkiye’nin hem nitelikli sağlık hizmeti sunumu hem de alana hakim hekim ve sağlık çalışanlarıyla ciddi başarı grafiğine sahip olduğunu söyledi.
Başarı çıtası yükseliyor
Bakan Recep Akdağ, sağlık alanında yapılan çalışmalarla başarı çıtasının her geçen gün daha da arttığını vurguladı. Yurt dışından Türkiye’ye tedavi için gelen hasta profilinin hem Ortadoğu hem de Avrupa’dan olduğunu belirten Akdağ, “Sağlık Bakanlığı olarak da bu alana girdik. Büyük ölçüde bu işi özel sektör yapacaktır. Biz de birkaç hastanede böyle bir kapasite geliştiriyoruz” dedi.
Tıp fakültesi kontenjanları
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversitelerde kontenjanların artırılması ile ilgili YÖK’ün “olumlu” tutum sergilediğini ifade etti. Akdağ, “İki sene önce birlikte bir durum raporu ortaya koyduk. Son YÖK yönetimi büyük bir basiret gösterdi ve kontenjanları artırdı. Kontenjanlar 5 binin altında iken yeni öğrenci sayısı şimdi 8 bin 500’lere kadar çıktı. Bunun 12 binlere çıkması lazım” diye konuştu.
Yabancı doktor için mevzuat
Hekim açığının giderilebilmesi için çözüm önerileri arasından yer alan yabancı hekimlerin çalıştırılmasıyla ilgili olarak da Akdağ, “Yurt dışından hekim getirilmesiyle ilgili yasal düzenleme yapılmalı. Hep söylüyorum: Yurt dışından gelecek hekimler, bizim yaramıza derman olmaz ama Türk doktorlar yabancı ülkelerde çalışabiliyorsa neden yabancılar da bizim ülkemizde çalışmasın?” dedi. Akdağ, yabancı hekimlerde Türkçe bilme şartı aranacağını ve YÖK’ün uygun gördüğü denklik kriterlerinde başarılı olmaları isteneceğini ifade ederek, bir an önce ilgili kanun yasağının kaldırılması gerektiğini söyledi. Recep Akdağ, “Zaten çok fazla doktor gelmez. Dünyada da çok fazla doktor açığı var. Doktorların İngilizce bilenleri İngilizce konuşulan, İspanyolca bilenler de bu dilin konuşulduğu ülkeye gidiyor. Ortadoğu ülkelerinde de İngilizce konuşuluyor. Dolayısıyla Türkçe bilme şartı olduğu için çok fazla gelen olmayacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de tıp okuyan 3 bin kişi bizde kalsın isteriz
HALEN Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de kalmasına sağlamak istediklerini anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ şöyle konuştu: “Yaklaşık 3 bine yakın böyle öğrenci var. Bunların bir kısmı zaten kaçak birilerinin yanında çalışmaya gayret ediyor. Neden böyle bir şey olsun? Kanuni düzenlemenin yapılması için Meclis açıldıktan sonra tekrar gündeme getireceğiz. Bunu, biraz da muhalefetle birlikte yapalım istiyorum. Bu meseleyi Türk halkına hizmet olmaktan öte ‘bir milliyetçilik söylemi altında dile getiriyorlar’ yanlış yapıyorlar. Milliyetçilik, milletine hizmet etmektir. Neden yabancı uyruklu bir doktor da Türk hastalara hizmet etmesin? 12 bin kontenjana ulaşırsak, 2023’e kadar 200 bin hekime ulaşılabileceğiz. Nüfusa oranla şu an Avrupa’da sondan üçüncüyüz.”