Güncelleme Tarihi:
GÖKYÜZÜ HİÇ BU KADAR YAKIN OLMAMIŞTI
SON yıllarda lüks, zenginlik, konfor gibi kelimelerle anılan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı Dubai Emirliği geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunların izlerini dün açılan ve 828 metre ile “dünyanın en yüksek binası” unvanına sahip Burj Dubai kulesi ile silmek istiyor. Ancak iğneye benzeyen, çelik ve camdan oluşan gövdesi ile “dikey şehir” olarak anılan Burj Dubai’nin adı sürpriz şekilde değiştirildi. Açılışı yapan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum binaya, kriz ortamında Dubai’ye 10 milyar dolarlık destek sağlayan Abu Dabi Emiri Şeyh Halife’nin adını verdi. Şeyhin ortağı olduğu Emaar Properties’in yaptığı kulenin yüksekliği de ilk kez net olarak dün açıklandı; 828 metre.
Dönüm noktası
Kulenin Dubai için bir dönüm noktası olacağı ve uluslararası arenadaki görünümünü iyileştireceği yorumları yapılıyor. Küçük bir balıkçı kenti iken 20 yılda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden birine dönüşen Dubai, yeryüzünün en yüksek binasıyla Arap dünyasını da onurlandırmış oldu. Burj Dubai’nin baş mimarlarından George Efstathiou, “Dünyada inşası süren gökdelenler var ama hiçbiri bu rekoru kıracağa benzemiyor. Piramitler 400 yıl, Sears Tower 20 yıl en yüksek bina olma özelliklerini korumuştu” dedi.
Burj Dubai’nin yapı işlerinden sorumlu mühendisi Bill Baker, “Kulenin Taipei 101’den daha yüksek olmasını istedik. Ama Emaar bizden daha da yükseğe çıkmamızı istedi. Burj Dubai’den çok şey öğrendik. Bence artık kolaylıkla yüksekliği 1 kilometreyi bulan kuleler inşa edebiliriz” diye konuştu. Ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtması için 3 kanat halinde “Y” şeklinde inşa edilen Burj Halife’nin yapımında 33 bin metreküp beton ve 31 bin ton çelik kullanıldı. Rüzgarlarda 1.8 metreye kadar esneme özelliği bulunan kulenin çeliğin güneşte genleşmesi nedeniyle de 0.9 metreye kadar genişleyebileceği belirtiliyor. Yüksekliği 818 metreyi bulan kulenin en üst ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı 10 dereceyi buluyor.
İran’ı izlemek mümkün
Burj Dubai’nin kulesinin tepesi yaklaşık 96 kilometre uzaklıktan görülebilirken, binanın 124’üncü katındaki gözlem yerinden 80 kilometre uzaklıktaki İran görülebiliyor. 200 katı bulunan binanın 160 katı yerleşim yeri olarak sunulurken diğer katlar hizmetler için ayrıldı. Binada restoran 122’nci, jimnastik salonu 123’üncü ve gece kulübü 143’üncü katta. Binada kullanılan klimaların günde 12 bin ton buzu eritecek kadar güçlü olduğu ve su sisteminin günde 250 bin galon su sağlayacağı belirtiliyor. Kuledeki 57 asansör 1044 daire ve ofislerin yer aldığı 49 kata servis sağlayacak. Asansörlerin çalışmaması halinde kulenin tepesine 3 bin basamaklı bir merdivenle ulaşılabilecek. 7 yıldızlı 160 odalı Georgio Armani oteli de binada yerini aldı. İtalyan modacı Georgio Armani tarafından döşenen otelde 8 restoran, spa, yüzme havuzu, kütüphane, jimnastik merkezi, toplantı salonu ve ziyafet salonu bulunuyor.
4.1 milyar dolar yatırıldı 22 milyon saatte yapıldı
Yükseklik: 828 metre
Kat: 160
Kullanılan beton: 330 bin metre küp
Kullanılan cam: 103 bin metre küp
İnşaat için çalışılan saat: 22 milyon
İnşaat için geçen zaman: 1325 gün
Toplam alan: 464.515 metrekare
Yerleşim alanı: 92.903 metrekare
Ofis alanı: 1 milyon metrekareden fazla
Maliyeti: 4.1 milyar dolar
Burj Dubai’nin kırdığı rekorlar
Dünyanın en yüksek binası.
Dünyada kendi başına ayakta duran en yüksek bina.
Dünyanın en geniş alanda kurulan binası.
Dünyanın gözlem bölümü en yüksekte bulunan binası.
Dünyanın en uzun asansörü (2 dakikada 500 metre yol alıyor).