Abramovich Yukos'ta tuzak kurdu iddiası

Güncelleme Tarihi:

Abramovich Yukosta tuzak kurdu iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2003 02:05

Chelsea Futbol Kulübü'nün patronu olarak bilinen Rus milyarder Roman Abramovich'in, Yukos'un patronu Mikail Khodorkovski'nin hapse atılmasını fırsat bilerek Yukos yönetimini ele geçirmeye çalıştığı iddia edildi.

İngiliz Independent Gazetesinde yer alan haber yorumda Khodorkovski'nin sahibi olduğu Yukos ile Abramovich'in sahip olduğu Sibneft'in birleşmesi için geçtiğimiz Nisan ayında öngörüşme yapıldığı ancak Khodorkovski'nin hapse atılmasından sonra Abramovich'in fikir değiştirerek birleşmeden vazgeçtiği belirtildi.

Haber yorumda, Sibneft'in ortaklıktan çekilme kararının Sibneft yöneticileri ile Putin yönetiminin yaptığı toplantıda kararlaştırıldığı iddia edilerek şöyle devam edildi:

‘‘Sibneft ve Putin yönetimi, Yukos, Sibneft birleşmesinin iptali konusunda karar aldı. Bu karar sonucunda Sibneft'in vergi açısından temiz olduğu açıklaması yapıldı.’’

Independent, Yukos-Sibneft ortaklığında Sibneft'in muhtemel birleşmenin küçük ortağı olmasına rağmen CEO'nun Sibneft'ten seçilmesini istediğini, bu şok edici isteğin görüşmelerin sonunu hazırladığını ve bu davrnışın sonucu olarak Sibneft'in 1 milyar dolar cezaya çarptırıldığı bildirdi.

Yukos patronu Khodorkovski'nin tutuklanmasının ardından İsrail'e kaçarak iltica başvurusunda bulunan Yukos'un hapiste olmayan en büyük ortağı Leonid Nevzlin ise, ‘‘Anlamadığım bir takım karışık işler oldu. İş ortaklarımızın davranışından dolayı derin bir hayal kırıklığına uğradım’’ dedi.

Nevzlin, İsrail'den yaptığı açıklamada, geçtiğimiz perşembe günü Sibneft Başkanı Eugene Shvidler tarafından telefonla arandığını, Shvidler'in şu anda Yukos CEO'su olan Simon Kukes yerine atanmayı, şirketin başkanlığa da Putin'in eski danışmanı Aleksandr Voloşin'in getirilmesini istediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!