ABD'ye bavulla başlayan ticaret

Güncelleme Tarihi:

ABDye bavulla başlayan ticaret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 10:51

Hatay'da yarım asırdır ipek böcekçiliği yapan Büyükaşık ailesi, el tezgahlarında dokunan ipek kumaş ürünleri, önce hediyelik olarak satın alan, daha sonra “bavul ticareti” yapan ABD'lilerden gelen talep üzerine ihracata başladı.

Antakya merkeze bağlı Harbiye beldesinde 58 yıl önce ipek böceği üretimine başlayan baba Hasan Büyükaşık'ın yanında mesleğe ilk adımını atan Yılmaz Büyükaşık, TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen “İdeal Ev 2008 Fuarı”na katılmak üzere geldiği Adana'da, yeni pazarlara açılım için tüm olanakları değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Hiç okula gitmeyen babasının yanında iki erkek kardeşiyle uzun yıllar çalışarak ilkel dokuma tezgahlarında saf ipekten ürettikleri kravat, şal, peştamal, yatak örtüsü gömleklik ve elbiselik kumaşları “By Yılmaz” adıyla markalaştırdıklarını belirten Yılmaz Büyükaşık, “Yarım asrı geçen üretim süreci sonunda bu aşamayı yakalamak bizim için büyük bir gurur kaynağı” dedi.

Büyükaşık, babasının çocuk yaşlarda ocaklarda kozadan çıkan ipek böceklerini hayranlıkla izlediğini, dedesinin yanında başladığı işi kendilerine miras bıraktığını anlatarak, şöyle konuştu:
“Bu iş sevgi istiyor. Ben de dede mesleğini ömrümün sonuna kadar sürdürmeyi planlıyorum. Yılmaz markasını ve ürünlerimizi yurt içi ve yurt dışında daha geniş alanlarda pazarlamayı hedefliyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışacağız.”

İstanbul Sultanahmet'de mağaza açarak yeni pazarlara ulaşmaya başladıklarını hatırlatan Yılmaz Büyükaşık, “Satışlarımız arttı. Ancak, bu sayede yeni pazarlara da açılım sağladık. Önce hediyelik olarak ürünlerimizi satın alan ABD'liler, çevrelerindeki kişilerin beğenisi üzerine İstanbul'a tekrar geldiklerinde bu işi ticarete döktüler. Ürünlerimizi bavulla satın alarak ülkelerine götürdüler” dedi.

Büyükaşık, bavul ticareti şeklinde başlayan alışverişin daha sonra ihracata dönüştüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu sayede ABD'de de pazar bulduk. Talepler üzerine şimdilik ABD'ye iki ayda bir fiyatları 15 ve 50 YTL arasında değişen ortalama 50 parça ürün gönderiyoruz. 6 tezgahımızda günde ürünün özelliğine göre 3-5 metre kare kumaş üretimi yapıyoruz.
Almanya, Fransa ve İngiltere'ye de ihracat gerçekleştiriyoruz. Talebe göre ihracat arttıkça tezgah sayısını fazlalaştırabiliriz. Suni ipeklerin yaygınlaşmasıyla bu mesleği sürdürenlerin sayısının parmakla sayılacak kadar azalması, üretim ve satış rakamlarımızı artırabileceğimizi gösteriyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!