Abdülkadir Küşin: Yurtdışına sekreterle git, vergiden kurtul

Güncelleme Tarihi:

Abdülkadir Küşin: Yurtdışına sekreterle git, vergiden kurtul
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Abdülkadir KÜŞİN
Haberin Devamı

Yeni getirilen ‘‘Hayat Standardı’’ esasına göre, mükelleflerin kendileri, eşleri ve çocuklarının her yurt dışı gezisi için vergi matrahı 900 milyon lira arttırılıyor. Eşinizle birlikte yılda iki- üç kez yurt dışına çıkarsanız vergi matrahının beş- altı milyar artması işten bile değil. Üstelik bu gezi yasalar önünde ‘‘turistik amaçlı’’ olduğu için, uçak, otel, yemek gibi harcamalarınızı giderlerinizden indirmeniz mümkün değil. Ama ‘‘sekreterinizle’’ giderseniz durum değişiyor. Ticari ilişkide bulunduğunuz bir ülkeye, sekreterinizle gitmeniz durumunda, sekreteriniz eşiniz olmadığı için vergi matrahınıza bir ilave yapılmayacak. ‘‘Turistik amaç’’ olmaması nedeniyle sizin seyahatiniz için de bir ekleme yok. Üstelik, uçak, otel, yemek giderlerinizi belgelendirmek suretiyle vergiden de düşebileceksiniz.

Hesap ortada! Sekreterinizle yurt dışına gitmenin ‘‘vergisel açıdan’’ dayanılmaz bir cazibesi var. Bekársanız ve sekreterinizle evlenirseniz, bu ‘‘vergisel cazibe’’ ortadan kalkıyor. Ve ‘‘ek vergi yükü’’ geliyor.

Eşinizden boşanırsanız, ayrı ya da birlikte yurt dışına gitmeniz durumunda ‘‘bir ek vergi’’ sözkonusu değil. Yalnız giderlerinizi vergiden indiremezsiniz.

Ama eşinizi boşar da sekreteriniz yaparsanız, hem ‘‘yurt dışı giderlerinizi vergiden düşebilirsiniz’’ hem de her bir yurt dışı gezi nedeniyle ‘‘hayat standardı’’ ek vergisi ödemezsiniz.

İşte size ‘‘vergisel’’ seçenekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!