Güncelleme Tarihi:
11 Ağustos 1999 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 444 sayılı kanun ile vergi yasalarında bazı değişiklikler yapılmıştı.
Daha önceki uygulamalarda, birden fazla işverenden 1999 yılı için toplam 3.5 milyar lira ücret alanlar, ücret gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekler ve kendilerinden vergi kesildiği halde ek bir vergi daha ödeyeceklerdi.
Yıllardır süren bu uygulama adaletsizlikler yaratıyordu. Bir işyerinden yılda yüz milyar lira ücret alan bir genel müdür, yıllık beyanname vermiyor, buna karşılık yıl ortasında işinden ayrılan, işsiz kalan veya emekliye ayrılıp başka bir işyerinde çalışmaya başlayan bir memur veya işçi, kanuna göre birden fazla işverenden ücret almış sayılıyor ve yıllık gelir vergisi beyannamesi ve ek vergi vermeye mecbur tutuluyordu. Bu uygulamadaki haksızlıkları çeşitli yazılarımızda vurgulamıştık.
HOLDİNG ŞİRKETLERİ
Ayrıca aynı şirketler grubu veya bir holdingin muhtelif şirketlerinden ücret alanlar ile devletin bir kuruluşundan başka bir kuruluşuna tayin olan devlet memurları da sırf ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek zorunda idiler.
Yasada yeni yapılan değişiklikle, birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler, ücretin miktarı ne olursa olsun, ücret gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeyecekler.
Bu durum 1999 yılı ücret gelirlerini de kapsayacak.
Ayrıca çeşitli gelir türleri ve ticari kazanç nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar, birden fazla işverenden aldıkları ücret gelirlerini, yıllık beyannamelerine eklemeyecekler.
Not: 19 Eylül 1999 tarihli yazımızda, beyanname verilecek faiz gelirleri sıralanırken bir anlam kayması olmuştur. Hisse senetlerinin kár payları toplamı 1999 yılı için 3.5 milyar lirayı geçerse beyanname verilecektir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 76'ıncı maddesine göre hisse senedi gelirlerine enflasyondan arındırma uygulanmayacaktır.