Güncelleme Tarihi:
Artık kurbanlıklar süper marketlerde de canlı olarak satılıyor ve vatandaşlar karşılığında kasa fişi veya fatura alabiliyor.
Geçen Kurban Bayramı'nda bir vatandaşımız Maliye Bakanlığı'na başvurarak ‘‘kurbanlık koyuna ait harcama belgesini vergi iadesinde kullanmasının mümkün olup olmadığını’’ sormuş ve ‘‘mukteza’’ istemiş.
Maliye Bakanlığı'nın 31.03.2000 tarih ve 12341 sayılı ‘‘kurbanlık muktezası’’ şöyle: (Yaklaşım, 2001/2)
‘‘Yapılan harcamaların ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından yapılması ve satın alınan mal ve hizmetlerin bunlar tarafından tüketilmesi gerekmektedir. Bu durumda canlı hayvanın tüketime yönelik alınması, ücretlinin aldığı ücretle orantılı olması ve gerçek harcamaları yansıtması kaydıyla gıda harcamaları kapsamında özel gider indiriminde dikkate alınabilecektir.’’
Kurbanın bir özelliği de kesildikten sonra bir kısmının çevrede dağıtılmasıdır. Kurban etinin dağıtılması durumunda ‘‘ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından tüketilmesi şartının’’ ihlal edilip edilmediği veya ‘‘kıst’’ uygulamasının gerekip gerekmediği akla gelebilir. Gerçi, Diyanet İşleri Başkanlığı ‘‘ekonomik durumları nedeniyle artık ücretlilerin kurban etinin tamamının ailece yiyebilmelerine’’ cevaz vermiştir.
Çeşitli derneklere yapılan kurbanlık bağış bedeli makbuzlarının, ‘‘kurban faturası’’ yerine geçmemesi ve ‘‘ailece tüketilme şartının oluşmaması’’ nedeniyle, vergi iadesinde kullanılamayacağı açıktır.
Acaba, kurbanlık koyun bedelinin bir kısmının devletten ‘‘vergi iadesi’’ olarak geri alınması, kesilen koyunun ‘‘kurbanlık’’ niteliğini zedeler mi?
Bu soruya da Diyanet cevap bulacak!